Ефекти від схуднення, про які ви не здогадувалися

Ефекти від схуднення, про які ви не здогадувалися

Втрата хоча б кількох зайвих кілограмів – це приємний привід придбати нову вдяганку. Але приємні наслідки цим не вичерпуються. Науковці стверджують, що, позбувшись лише 3-5 зайвих кілограмів, ви суттєво знижуєте ризик серцево-судинних захворювань, діабету та раку, – пише Живи активно.

А ще у вигляді бонусу отримуєте купу різних дрібничок, здебільшого приємних, про які ви, можливо, й не здогадувалися. 

Більше життєвої енергії

Люди, яким вдалося схуднути, відчувають приплив енергії. Тепер, коли ваше тіло полегшало, організм витрачає менше енергії для підтримки життєдіяльності. Мінус лише кілька кілограмів – і ви помічаєте, що можете робити купу справ, зовсім не втомлюючись, ви сповнені сил та бажання вести активне життя. Крім того, тепер ви відчуваєте, що вам легше дихати. І ви більше не відсапуєтеся після того, як піднімалися сходами чи підбігали до маршрутки. Все це завдяки схудненню – адже у вас поліпшилося постачання клітин киснем.

Покращення пам’яті

Шведські науковці 2013 року провели дослідження за участі літніх жінок, які проходили піврічну програму зі зниження ваги. Результати показали, що завдяки схудненню у них суттєво поліпшилася здатність запам’ятовувати і пригадувати. Сканування мозку виявило активізацію тих його частин, що відповідають за накопичення інформації. Відтак, відтворення накопичених даних вимагало значно менших зусиль. Дослідники зробили висновок про те, що завдяки втраті зайвої ваги відбувається активізація діяльності мозку.

Може змінитися смак

Якщо ви схуднули швидко, тобто втратили багато кілограмів за короткий час, то це може вплинути на ваші смакові рецептори. Чому так відбувається – вчені досі намагаються з’ясувати. Але дослідження пацієнтів, які перенесли операцію зі зменшення розмірів шлунку, свідчать, що смакові відчуття суттєво змінюються. Тож будьте готові до того, що ви не захочете й дивитися на деякі раніше улюблені вами продукти.

Більше задоволення від фізичних вправ

Зайві кілограми створюють додаткове навантаження на весь організм, і виконання фізичних вправ стає для огрядних людей тяжкою справою – болять суглоби, бракує повітря, швидко настає втома. Щойно ви скинули зайву вагу – вправи починають приносити задоволення. Це вже більше не тяжкий обов’язок, а приємна розвага, що забезпечує приплив життєвої енергії. Стати легшим також означає стати швидшим і сильнішим. Професійні бігуни знають, що втрата 1 кг ваги збільшує швидкість подолання дистанції в 1 км приблизно на 2 секунди.

Кращий сон

Люди, які позбулися зайвої ваги, отримують натомість здоровіший нічний сон. Вони швидше засинають і сплять міцніше. Зменшується кількість м’яких тканин у верхніх дихальних шляхах – і таким чином усуваються фізичні перешкоди для вільного дихання. Отже, ви більше не страждаєте від хропіння, сон стає більш якісним. Організм повноцінно відпочиває і відновлює сили. Крім того, здоровий сон сприяє ефективному спалюванню жиру, тож підвищується вірогідність того, що ви не наберете знову з такими зусиллями втрачені кілограми.

Зміни в кістках

Так, це правда – втрата ваги пов’язана зі зменшенням кісткової маси. Це означає, що ваші кістки стають дещо слабшими. Але це може бути проблемою лише у випадках, якщо ваша вага нижче норми, або якщо ви дотримуєтеся нездорового режиму харчування і організм тривалий час не отримує життєво важливих поживних речовин та вітамінів. І хоча зайві кілограми справді роблять ваші кістки міцнішими (що необхідно, аби підтримувати більшу вагу), вони завдають шкоди суглобам. Дослідження показують, що зниження ваги полегшує симптоми артриту.

Прикрий ефект схуднення – обвисла шкіра

У діжці меду з назвою «Ефекти схуднення» є й маленька ложка дьогтю. Люди, які різко скинули значну вагу, отримують обвислу шкіру. Це стосується передусім тих, хто став струнким унаслідок швидкого схуднення. Поступово ефект обвислої шкіри зменшується, але треба чесно сказати, що він може залишитися з вами назавжди. Ви можете усунути цю ваду за допомогою косметичної операції – сучасна естетична медицина пропонує всілякі ліфтинги й підтяжки різних частин тіла на всякий смак і гаманець. Але майте на увазі, що будь-яке хірургічне втручання завжди пов’язане з певними ризиками для здоров’я.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Завдяки забігу святих Миколаїв дітлахи отримали подарунки
Наступна новина Оголосили конкурс на посаду директора КП «Волинський обласний санаторій «Лісова пісня»
Останні новини
Схожі новини