Історія «Гудвіна», який на війні виконує надсекретні завдання

Історія «Гудвіна», який на війні виконує надсекретні завдання

На війні він «варить борщ». Так попросив конспірувати його головні завдання, щоб не видати важливої інформації колишній IT-інженер з Києва на псевдо «Гудвін», який став частиною Тернопільської артбригади.

36-річний «Гудвін» поділився своїм досвідом переходу з високих технологій у бліндажі та розповів, як його навички допомогли на фронті. Його історію опублікували на сторінці 44-ї окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола.

Псевдо «Гудвін» має цікаву історію. Зазвичай командири самі визначають позивні для підлеглих, але у випадку «Гудвіна» все було інакше. На початку війни поміж бойовими завданнями, побратими вирішили пограти гру «придумай собі позивний». Якщо обране ім'я не подобалося іншим, доводилося віджиматися 10-20 разів.

Мені пощастило з першого разу, віджиматися не довелося. У перекладі псевдо означає, що добро переможе, – каже військовий.

До військкомату він пішов разом із другом у березні 2022 року.

До цього не служив в армії, далі – чекав два місяці, поки почався набір на навчання. А вже потім мене розподілили в тернопільську артилерію, – згадує.

На той час він уже мав вісім років досвіду в IT-сфері та працював інженером у Києві. Ще у 2014 році життя йому пропонувало вибір: або улюблена робота за фахом, або АТО. Обрав напрямок ІТ, аби фінансово допомагати фронту і утримувати родину.

А ось у перші дні війни 2022 року «Гудвін» вагався.

Війна без мене, я без війни – ці суб'єктивні співставлення переслідували мене. Думав, чи буде це правильне рішення: зі спортом та фізо не дружив – істинний фізик, не знав, чи «витягну». Тиждень обдумував, але все ж вирішив, що ця війна не буде без мене. Взяв лідерство над собою, зібрав свої знання, досвід і вирушив у військкомат.

Друга в лави ЗСУ прийняли одразу, а нашого його варто було підготувати.

У навчальному центрі, де «Гудвін» пройшов місячне навчання молодого бійця, відкрив для себе чимало нового. Армія, за найпершими спостереженнями «Гудвіна», це – зріз суспільства. Тут люди – з різних сфер, усі вирвані із своїх зон комфорту, в той же час розширює коло знань, відкриває нові можливості.

Першою зброєю «Гудвіна» був американський «Стінгер», якого хлопці жартома називали «Трембітою». Тоді він служив у батареї ПЗРК (переносних зенітно-ракетних комплексів).

До осені 2023-го був прикомандирований до одного з підрозділів, а восени взяли в підрозділ, зарекомендував себе позитивно.

Найнебезпечніші моменти були під час контрнаступу влітку 2023 року.

Коли ти на виїзді, ніколи не знаєш, у яку ситуацію потрапиш, КАБи прилітають без попереджень. Тоді двічі за літо святкував день народження. Ворог завжди близько і ти постійно відчуваєш його присутність. Смерть – десь поряд постійно, сердечко йокає часто…

Він також підкреслює, що важливою є підтримка побратимів. За словами Гудвіна, в їхньому колективі зустрічаються бійці різного віку – від 25 до 45 років. Спочатку всі притираються, зізнається, що побут в армії – це складне питання, особливо коли дорослі люди перебувають на п'яти квадратних метрах, але з часом команда стає єдиним цілим. Тепер підрозділ як велика сім'я, хоч люди – дуже різні, але об'єднує спільна мета, прагнення, усвідомлення ролі і завдань кожного.

На передовій завжди панує напружена атмосфера, де бійців уже нічого не дивує. Але навіть тут в епіцентрі війни, іноді трапляються несподіванки.

Перша лінія, околиця Гуляйполя, виходжу на позицію з «Трембітою», усе спорядження – на мені, трохи їжі. Кулеметні черги, гради, артилерія – наче кадри з якогось бойовика. Аж раптом чую, щось шарудить. І тут бачу стареньку бабцю, яка спокійно збирає хмиз для печі. Я думав, що в тих місцях уже давно не залишилося цивільних. Це був один із найбільш незабутніх моментів, – пригадує військовий.

Є моменти, що торкаються серця. Під час перебування в Гуляйполі «Гудвін» з побратимами побачили на вулицях залишених тварин.

Підгодовували їх ті старенькі місцеві, що залишилися й не мали сил їхати.

Я вирішив їм допомогти. Одного разу взимку, коли волонтери запитували, що потрібно військовим, я сказав: «Нам нічого не треба, єдине – корм для покинутих тварин». Невдовзі надійшла посилка з Іспанії – 120 кілограмів корму, 10 мішків.

«Гудвінова» турбота про тварин не обмежилася лише кормом. Зараз у нього вдома живе кішка, яку він привіз із фронту.

Це улюблениця моєї донечки, її звати Муся. Побратим привіз її ще маленьким кошеням з іншої локації якраз перед моєю першою відпусткою – я дуже хотів подарувати доньці тваринку. Кішка 11 годин була в дорозі, сиділа мовчки, наче відчувала, звідки і куди їде.

У Києві є мурал, де зображений військовий з котиком, і донька, проїжджаючи повз, завжди каже: «Це – тато з Мусею». Кішка особлива – не боїться навіть звуків шахедів, які часто чутно в столиці.

Після переформування окремих підрозділів «Гудвін» таки повернувся в ІТ. Далеко не всі деталі зі своєї роботи він може розкрити через секретність, усе зводить до короткого: «варю борщ». «Інгредієнти до борщу» часом доводилося шукати по півроку, аби завершити роботу над важливим технічним проєктом. Саме в контексті запитань про найприємніше, що відбулося з ним за час війни, він згадує:

Це була мить, коли хотілося розкоркувати шампанське. Бо раптом у тебе це виходить, це результат, який спонукає продовжувати. На жаль, я не можу розповісти про те, над чим саме працював, але досягнення були важливими для подальшого виконання завдань.

Інноваціями свої проєкти не вважає, скромно називає їх незначним покращенням. Водночас визнає, що тут виріс професійно, навчився новим мовам програмування, пізнав всі радості обробки сигналів DSP, осягнув нову царину практично «з нуля». Жартома додав, що після війни можна дітям іграшки робити на основі набутих знань.

За заслуги у своїй «кулінарії» «Гудвін» отримав відзнаку, а на запитання про справжні кулінарні здібності відповідає:

Колись приготував картоплю для підрозділу, то їв її сам, тому, коли повернуся додому, обов'язково буду вчитися готувати.

Та найближчі цілі — перемогти ворога, повернутися неушкодженим.

Дай Боже, щоб наші «борщі» завжди були «смачними і поживними», — підсумовує він із посмішкою.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Українці виготовили металошукач для розмінування територій
Наступна новина Поховали захисника з Волині, який розбився в ДТП
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні