«На Волині невелика потреба оптових покупців cільгосппродукції», - ОДА

«На Волині невелика потреба оптових покупців cільгосппродукції», - ОДА

У Волинській області не є великою потребою оптові покупці cільгосппродукції.

Про це йдеться в реагуванні виконавчої влади області на депутатський запит Олексія Панасюка щодо створення оптового ринку сільськогосподарської продукції.

"Відповідно до Закону України «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції» оптовий ринок сільськогосподарської продукції - юридична особа, предметом діяльності якої є надання послуг, що забезпечують здійснення оптової торгівлі сільськогосподарською продукцією, і якій в установленому цим Законом порядку надано статус оптового ринку сільськогосподарської продукції.

Статус оптового ринку сільськогосподарської продукції надається центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики на конкурсній основі в установленому Кабінетом Міністрів порядку.

Місця розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції визначаються центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики на підставі поданих документів юридичними особами, які мають намір набути статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції, виходячи з економічної доцільності створення оптових ринків сільськогосподарської продукції.

Оптові ринки - це найпрозоріший шлях до споживача. Враховуючи вигідне прикордонне розташування та транспортно-географічне положення області в м. Луцьк діс 3 великі оптово-роздрібні ринки сільськогосподарської продукції, такі ринки є в трьох інших містах обласного підпорядкування.

Щодо оптового ринку сільськогосподарської продукції міжрегіонального значення, то в області велика пропозиція сільськогосподарської продукції, але мала потреба оптових покупців. Розвинена мережа супермаркетів працює за прямими поставками від агровиробників. Крім того, в радіусі 150 км працює оптовий ринок «Шувар» у м. Львів.

На сьогодні в ланцюгу «виробник - оптовик - роздрібний продавець - споживач» відсутні тривалі, стабільні зв’язки, побудовані на контрактній основі. Для більшості дрібних та середніх товаровиробників постала проблема не тільки виростити продукцію, а й вигідно її продати.

На сьогодні сформувати велику партію однорідної уніфікованої продукції, в якій зацікавлені великі споживачі практично не можливо. Велика частина сільськогосподарської продукції повсякденного споживання - овочів, фруктів, молока та м’яса виробляється особистими селянськими господарствам, які не мають системних маркетингових каналів збуту такої продукції.

Окремі питання пропонується вирішувати через виконання завдань і заходів Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2020 роки, в якій є напрям підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, оскільки лише об’єднання селян у групи виробників забезпечить формування товарних партій сільськогосподарської продукції.

Сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам у Комплексній програмі передбачено часткове відшкодування вартості холодильного, пакувального, сортувального, сушильного, технологічного, допоміжного обладнання з переробки сільськогосподарської продукції та техніки (обладнання) для сільськогосподарських робіт.

Комплексною програмою також передбачено відшкодування відсоткової ставки або комісії по кредитах суб’єктам підприємницької діяльності, в тому числі фермерським господарствам та фізичним особам-підприсмцям на будівництво та реконструкцію картопле-, овоче- та фруктосховищ та об’єктів переробки плодоовочевої продукції та на будівництво (облаштування) забійних цехів.

В рамках Програми Територіального Співробітництва Східного партнерства «Білорусь - Україна» в області розпочав роботу проект «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області України та Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку' сільськогосподарської кооперації» метою якого є об’єднання селян у групи виробників.

В області у попередні роки розглядалося питання створення оптового ринку, однак суб’єкти підприємницької діяльності, які мали пропозиції, не ініціювали створення оптового ринку. Для прикладу, велися перемовини з ТК «Новий ринок», Асоціацією фермерів і приватних землевласників області, однак відсутність фінансових ресурсів не забезпечила подальшої роботи щодо створення оптового ринку відповідно до діючих нормативно-правових актів.

Оптовий ринок - цс місце, де проводяться угоди купівлі-продажу, де фактично знаходиться товар, де щоденно виникає ціна рівноваги поміж попитом та пропозицією. Оскільки ринок сільськогосподарської продукції потребує відповідної території для розвитку інфраструктури, визначальною умовою створення такого ринку є наявність відповідної земельної ділянки.

Обласна державна адміністрація готова сприяти розвитку оптового ринку при поданні суб’єктами підприємницької діяльності відповідного інвестиційного проекту", – йдеться у відповіді ОДА на запит Олексія Панасюка.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Подарунок на Миколая: працівники Луцького міськрайонного суду переїхали у нове приміщення. ФОТО
Наступна новина У пакистанському місті Кветта двоє терористів напали на християнську церкву Бетел. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні