«Напруження було на межі»: як воїн «Бардак» потрапив у полон, а потім полонив своїх ворогів

«Напруження було на межі»: як воїн «Бардак» потрапив у полон, а потім полонив своїх ворогів

Боєць 82 окремої десантно-штурмової Буковинської бригади ДШВ ЗС України з позивним "Бардак" розповів захопливу історію свого полону, в якій йому вдалося обернути ситуацію на свою користь, змусивши російських солдатів скласти зброю і здатися.

Спогади захисника опубілкували на фейсбук-сторінці Командування ДШВ ЗСУ.

Все почалося з того, що під час виконання бойового завдання він і його побратими потрапили на позиції противника, однак спочатку не зрозуміли цього.  "Коли я побачив направлені на нас стволи, подумав: «Це наші!» Але стволи не опускались, і ніхто не відповідав українською", — згадує "Бардак". Спершу військовий не робив необачних кроків, але ситуація швидко стала очевидною — вони опинилися в полоні.

"Лежу я обличчям до землі, в спину вперся АК-74", — описує момент, коли його взяли під приціл. Російські бійці здавалися трохи нервовими, тому "Бардак" вирішив використати психологічну хитрість. 

"Помічаю, що ворожі бійці трохи нервують. Кажу, що ми оператори дронів, нам сказали тут навколо все зачищено, тому можемо спокійно працювати. На що отримав реакцію середню між здивуванням та тривогою. Як виявилось: орків у тому ліску ховалось чисельністю майже у взвод", – згадує боєць.

Далі ситуація розгорталася несподіваним чином. Під час допиту "Бардак" зміг переконати ворога, що ті опинилися у складному тактичному положенні.

"У певний момент кажу: «Дивна річ, матрьошка, ви взяли нас, але самі по факту в оточенні»", — розповідає військовий.

Це почало підливати масла у вогонь, і росіяни зрозуміли, що їхнє становище не таке вже й вигідне. Каже:

"Росіяни не збирались героїчно гинути, але як вибратись з оточення уяви не було. Вже коли стемніло я ризикнув запропонувати: «Є фігова ідея, але якщо дасте мені зв’язок, я спробую домовитись про обмін, я чув таке робили у польових умовах». Але командир окупантів, недовірливо питаючи за гарантії, відмовився. «Гарантій нема, але те, що ми пропали зі зв’язку просто так не пройде», – відповів я. Один з вартових, перемотуючи мені руки скотчем, сказав дивну фразу: «Сейчас я тєбя мотаю, а завтра ти меня»".

Ніч видалась довгою і напруженою. Вранці, коли артилерія знову почала працювати, зав'язався стрілецький бій між російськими силами та українською пошуковою групою. Поряд із "Бардаком" лежав один з росіян, який нервово шепотів: "Я нє хочу тут умірать". У той момент українські бійці почали кричати позивний "Бардака". "Как сдаться в плєн?" — запитав один із російських солдатів. "Треба припинити вести вогонь", — відповів "Бардак", і той почав переконувати своїх побратимів припинити стрілянину.

Це був вирішальний момент. Завдяки хитрій психологічній грі та стресу, в якому опинилися росіяни, вдалося змусити їх припинити опір і здатися.

"Я гукнув українських бійців з іншого боку, і ми запропонували росіянам здатися в полон", — згадує "Бардак".

Близько шести ворогів склали зброю і вирішили здатися, а інші або втекли глибше в ліс, або залишились спостерігати. Кульмінація відбулася, коли українські дрони почали доставляти інструкції та необхідні засоби зв’язку.

"Здалося, що чекали вічність, аж в потилиці пекло. Один з росіян навіть передумав і повернувся до лісу. На щастя, стало чутно звук дрона, що насувався зі сторони українських позицій. І то були мої побратими-пілоти. Трохи гри у «крокодила» на камеру. Потім дрон повертається із запискою, в якій вказано, що росіяни можуть здатись у полон. Одразу після цього той самий дрон приносить те, чого так не вистачало – радіостанцію.

Щойно вона опинилась у руках, я почув голос комбата. Далі все швидко: доповідаю про ситуацію, отримую інструкції куди рухатись. Все це казино починає швидко бігти на вказаний орієнтир, де нас мають зустріти. «Це тобі не по Ланжерону гуляти», – чую я голос комбата в «радєйку» і розумію, що штаб пильно стежить за нами з «коптера»", — розповідає військовий. 

Закінчилося все тим, що українські бійці зустріли групу з полоненими, поділилися водою, і ситуація завершилась мирно для всіх. "Сейчас я тебя мотаю, а завтра ты меня" — згадує "Бардак" слова росіянина, коли сам накручував синій скотч йому на руки.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У волинській лікарні вироблятимуть протези для військових
Наступна новина Музичні інструменти змінив на автомат й амуніцію: спогади про воїна з Волині
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні