Показали, де у Луцьку був кабінет ексміністра УНР

Показали, де у Луцьку був кабінет ексміністра УНР

Екс-міністр УНР Сергій Тимошенко приїхав до Луцька у 1930 році. Тоді ж, першим місцем його роботи стало Окружне земельне управління. Там він працював на посаді керівника будівельного відділу. 

Про це на своїй сторінці розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

Зараз у колишній будівлі Окружного земельного управління розташований Волинський краєзнавчий музей. Його кабінет був розташований на третьому поверсі. 

«Завдяки тому, що Тимошенко виконав план поверхів цієї споруди і підписав призначення кімнат, ми точно знаємо, де саме він працював. У Тимошенка був окремий кабінет на третьому поверсі. Його вікно на фото позначене кольором», – зазначає Котис.

Як зазначають працівники музею, зараз на місці кабінету Тимошенка розташована виставкова зала, а перерогодки, яка відділяла цей кабінет від наступного, вже немає. 

Довідково: Сергій Тимошенко – український архітектор і суспільно-політичний діяч. У 1919 – 1920  роках міністр шляхів в урядах УНР І. Мазепи, В. Прокоповича та А. Лівицького; учасник Другого зимового походу. У 1930-х роках жив і працював у Луцьку. Відомий як один із розробників українського архітектурного модерну 20 ст. 

Тимошенко входив у керівні органи ключових міських організацій, які рухали українське культурне життя. Був членом Товариства ім. Петра Могили, Товариства ім. Лесі Українки, яке займалося підтримкою Луцької української гімназії. Тимошекно був головою Української парламентської репрезентації в польському парламенті у Варшаві. А також деякий час був головою Волинського українського об’єднання, проурядової політичної партії, створеної за підтримки Генрика Юзевського.

Окрім державної та громадської роботи, Сергій Тимошенко мав приватну архітектурну практику і робив проекти будинків на замовлення лучан. Оскільки 1930-ті – це доба суцільного модернізму в Луцьку, то всі творіння Тимошенка це приклади стильного і тоді дуже модного стилю в дизайні споруд. Він проектував як невеликі одно- двородинні котеджі, так і більші будинки на кілька під’їздів. Нещодавно луцький краєзнавець Олександр Котис завершив дослідження архітектурного спадку Сергія Тимошенка в Луцьку і створив інтерактивну карту цих будівель. Побачити її можна ТУТ

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як працюватимуть центри МВС на Волині у святкові дні: графік
Наступна новина На Волині легковик врізався у дерево. Автомобіль значно пошкодився
Останні новини
Схожі новини