Причини неприємного запаху у Луцьку знаходяться поза його межами

Причини неприємного запаху у Луцьку знаходяться поза його межами

Причини смороду в Луцьку знаходяться не в місті. Ймовірно, що запахи поширюються із села Гірка Полонка, яке не має очисних споруд.

Про це перший заступник міського голови Григорій Недопад пише на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначає депутат, на рівні міста було вжито усіх можливих заходів щодо ліквідації неприємного запаху у мікрорайоні Вересневе.

У 2017 році в терміновому порядку міською радою Луцька було виділено близько 5 млн грн на побудову каналізаційної мережі в мікрорайоні Вересневе, якої там не існувало більше 20 років і всі несанкціоновані скиди каналізаційних стоків потрапляли на очисні цукрового заводу. Від того і виникав сморід.

Завдяки побудові каналізаційної мережі, всі ці маси перенаправлені на очисні споруди міста Луцька. Таким чином проблеми з неприємним запахом, що відчувався в районі Вересневого, вулиці Львівська й ГПЗ, були вирішені.

«Можливо, неприємний запах, який відчувався днями в окремих районах Луцька, поширюється із села Гірка Полонка. Каналізаційна мережа у Гірці Полонці не підключена до мереж Луцька, село не має власних очисних споруд.

Сільська рада Гірки Полонки досі не змогла вирішити проблеми смороду і не знайшла можливостей для підсилення каналізаційно-насосної станції, при цьому і на об'єднання із Луцьком Гірка Полонка не погоджується. Тому Луцька міська рада не має повноважень для вирішення проблем зі смородом за межами міста, на це має звернути увагу обласне управління екології», – повідомляє депутат.

Також він зазначив, що спілкувався з приводу цього питання з першим заступником директора КП «Луцькводоканал» Віктором Гуменюком. Він припускає, що причиною смороду може бути й початок сільськогосподарських робіт навколо Луцька.

Оскільки виорюються поля, землю здобрюють перегноєм і курячим послідом. Цей запах має органічну структуру і може створювати прецеденти зі смородом. Підприємство «Луцькводоканал» здійснює контроль по каналізаційних мережах Луцька, де явних підстав для виникнення запахів немає.

Віктор Миколайович зазначає, що у місці забору стічних вод із асенізаторських машин по вул. Мамсурова також здійснюється постійний контроль. Ті виробники, які не приєднані до централізованої каналізації, спеціальними машинами вивозять нечистоти і скидають їх в одну точку каналізаційної мережі. Ця точка перебуває під постійним контролем, який буде здійснюватися і у вечірній час, щоб уникнути випадків несанкціонованих викидів. 

«На жаль, існує вірогідність несанкціонованого зливу нечистот. Будь-яка асенізаторська машина може відкрити який завгодно люк у місті й скинути нечистоти. І для цього знадобиться всього кілька хвилин. Це може відбуватися в нічний час недобросовісними надавачами таких послуг.

Так можуть чинити і великі підприємства, на території яких проходить каналізаційна мережа, куди вони й можуть зливати нечистоти, не маючи відповідних дозволів. Усі ці випадки виявити важко, оскільки каналізаційна мережа Луцька має протяжність майже 300 кілометрів, а люки розміщені через 40-50 метрів один від одного.

Муніципальна варта постійно чергує по місту і виявляє такі порушення. Однак можливість несанкціонованого зливу нечистот в будь-якій точці міста, на жаль, існує», – пише Григорій Недопад.

 Щодо села Гірка Полонка, то, на думку Віктора Гуменюка, важко сказати, які там обсяги нечистот. 

«Неприємний запах також може долинати із Липлянських очисних споруд. На ці очисні споруди лягає навантаження не лише від Луцька, але і від 15 навколишніх сіл. Там необхідно робити масштабну реконструкцію систем очистки, спільно з обласною радою і ОДА шукаємо шляхи реалізації дороговартісної програми по реконструкції систем очистки. На рівні міста контролюємо це питання спільно із патрульною поліцією і муніципальною вартою, аби не допускати випадків несанкціонованих зливів нечистот асенізаторами», – підсумовує депутат.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Невдала спроба самогубства: волинянин налякав матір, бо хотів повіситись
Наступна новина У Володимирі з однієї із шкіл міста евакуювали учнів та персонал
Останні новини
Схожі новини