Прохолодне літо і дощова осінь: народний синоптик з Волині розказав, яким буде 2019-й

Прохолодне літо і дощова осінь: народний синоптик з Волині розказав, яким буде 2019-й
Володимир Деркач (фото: Полісся)

Народний синоптик з Каменя-Каширського Володимир Деркач прогнозує прохолодне літо у 2019-му. 

Чоловік розробив прогноз погоди на весь рік, – пише газета Полісся

Чоловік має свою методику складання прогнозу: між Різдвом за Григоріанським календарем (25 грудня) і Різдвом за Юліанським календарем (7 січня) є 12 днів, кожен з яких відповідає за один із 12 місяців року. У цей час ведеться спостереження за погодою з 7.30 до майже 17.30, тобто упродовж світлового дня.

«Я власне удосконалив цю давню методику, як кажуть, під себе (не буду вдаватися у деталі) і ось уже майже 20 років веду спостереження», – пояснив синоптик. 

За його словами, до кінця зими очікуються помірні морози помірні майже, лише декілька стрибків потужнішого похолодання (1-2 у січні і стільки ж у лютому).

«Весна досить повільно входитиме у свої права. Не прогнозую високих температур на цей період. Навіть травень, який, як правило, славився інколи літнім теплом, цьогоріч буде бідним на такі дні. Літо теж обіцяє бути прохолодним і не типовим для наших широт. Періоди тепла траплятимуться, але досить короткі», – пояснив Володимир Деркач. 

За його словами, осінь очікується без якихось значних відхилень, хіба що принесе з собою багато дощів. А ще двічі порадує «бабине літо». 

Зима нагадає про себе ще наприкінці листопада. А ось із настанням календарної зими потепліє. 

Володимир Деркач розробив детальний прогноз погоди на кожен місяць 2019-го: 

СІЧЕНЬ

Перша декада очікується з помірними морозами і невеликими опадами у вигляді снігу. Хоча протягом цього періоду може бути декілька днів із плюсовою температурою. Кінець першої декади — початок другої принесе часткове її зниження. Але хочеться відразу зазначити, що дуже сильних морозів (наприклад, аж до 20 градусів) у січні не буде. Остання декада теж не здивує: очікуються помірні морози з незначними морозами. Кінець місяця трохи тепліший. Загалом зима в січні буде — кількість днів зі знаком «плюс» дуже мала.

ЛЮТИЙ

Перша декада лютого почнеться з короткотривалої відлиги. Далі знову температура опуститься до мінусової. Хоча в кінці цього відрізка можливі 1-2 тепліші дні. Друга десятиденка зустріне нас на початку мінусовою температурою, а далі прийде потепління. Можливі опади у вигляді дощу або мокрого снігу, а в кінці декади вони будуть сильнішими. Після 20 лютого доведеться згадати про зиму. Температура опускатиметься при помірних опадах. Декілька тепліших днів буде в середині цього періоду. У кінці останнього зимового місяця — сплеск морозу. В окремі дні очікується значний «мінус».

БЕРЕЗЕНЬ

Початок весни буде по-зимовому холодним. Наприкінці першої декади лише кілька днів порадують плюсовою температурою. А решта днів цього відрізку із суцільним «мінусом», можливі опади. Друга десятиденка теж неоднозначна і буде трохи багатшою на опади. Повіє холодом із нічними та денними морозами, посиляться опади. Після цього температура підвищиться, але цей відрізок буде коротким. Остання декада місяця теж не принесе різкого потепління. Очікується досить холодний її початок, лише зрідка температура вдень матиме плюсові показники. Далі теплішатиме, хоча зі скрипом, можливі слабкі опади.

КВІТЕНЬ

Початок середнього весняного місяця теж не буде однозначно теплим. Спостерігатиметься така собі боротьба теплих і холодних днів. У середині — невеликі опади. Під кінець цього відрізка потепліє. У другій декаді погода змінюватиметься досить часто — то холодніше, то тепліше, то дощик. І все це дуже короткими періодами. На дуже високі температури повітря, як то інколи буває в квітні, сподіватися не варто. Остання десятиденка — без сюрпризів, трохи холодніше на початку. Далі буде теплішати, особливо наприкінці місяця. Хоча бажаного постійного тепла не буде, спостерігатимуться інколи опади середньої інтенсивності.

ТРАВЕНЬ

Травень розпочнеться невеликими опадами, які часом переростатимуть у сильні. І так впродовж першої декади. Температура теж не потішить, лише в середині десятиденки трохи потеплішає. Багатою на опади буде і друга декада, особливо її початок. Температура поволі зростатиме, хоча не так успішно, як цього хотілося б. Третій відрізок місяця буде теж далеко не літнім. Опадів на початку очікується зовсім мало. Окремі дні засмутять прохолодою, а ось далі теплішатиме і тепло наростатиме до кінця місяця.

ЧЕРВЕНЬ

Початок літа не буде по справжньому літнім. Спостерігатимуться невеликі опади. Стовпчик термометра почне підніматися лише із середини декади, без опадів. Друга десятиденка теж розпочнеться з прохолоди. А далі на короткий період добряче потепліє. Кінець другої і початок третьої декади зіпсують короткочасні дощі, які зумовлять часткове зниження температури. Далі знову трохи потепліє (але це не справжнє літнє тепло), висока ймовірність короткочасних дощів.

ЛИПЕНЬ

Початок першої декади місяця, що вважається маківкою літа, не вирізнятиметься високою температурою, як би цього хотілося. Помірне тепло, без опадів, із середини змінюватиметься досить прохолодними днями. Друга декада ще більше розчарує, можливі невеликі опади, разом з тим досить прохолодно, як для літа. Десь у середині місяця взагалі можливі сильні шквали. Та все ж інколи природа подарує кілька теплих днів. Третя десятиденка не покращить загальну картину, опади протягом цього періоду нагадуватимуть про себе досить часто. Теплих погожих днів буде мало.

СЕРПЕНЬ

Перша декада серпня продовжить тенденцію липня: помірне тепло із далеко невисокими температурними показниками, у середині і кінці цього відрізка можливі слабкі опади. Початок другої десятиденки не розчарує, навіть невеликий короткочасний дощ не зіпсує загальної картини — будуть навіть досить спекотні дні. Далі температура поволі знизиться, знову можливі опади, які посиляться наприкінці декади. Останній 10-денний відрізок буде майже без опадів, температура підвищуватиметься до досить теплої погожої погоди. Лише наприкінці літа стовпчик термометра почне опускатися.

ВЕРЕСЕНЬ

Перші 1-2 дні будуть трохи холодніші, а далі повільно потепліє. Звичайно, не до літніх показників, та все ж. Не зіпсують картину і невеликі дощі, які можливі у середині і кінці декади. Друга десятиденка зустріне нас трохи нижчою температурою і опадами, які припиняться наприкінці цього відрізку. Третя декада розпочнеться з похолодання та дощів, інколи сильних. В кінці місяця температура трохи підвищиться, але опади можливі весь час.

ЖОВТЕНЬ

Початок цього місяця порадує гарною погодою, хоч можливі невеликі опади в середині і наприкінці цього відрізка. І температура досить комфортна, як для середнього місяця осені. Друга десятиденка з самого початку подарує нам короткочасне потепління («бабине літо»). Після нього в самому кінці цієї декади прийде похолодання (вночі можливий невеликий «мінус»). Вдень температура хоч і з «плюсом» , однак невеликим. Це похолодання займе кілька перших днів останньої десятиденки місяця. А ось далі знову добряче потепліє — мабуть, це друге «бабине літо».

ЛИСТОПАД

Початок листопада обіцяє бути досить погожим, час від часу можливі невеликі опади. Протягом усього цього проміжку вдень і вночі буде плюсова температура. Друга декада видасться холоднішою. Можливі нічні морози або просто дуже холодно на початку, невеликі опади. У середині місяця на кілька днів потепліє. А далі досить відчутне похолодання, яке полякає зимою з опадами у вигляді снігу. Захопить цей холод і третю декаду. Вона теж буде позначена опадами різної інтенсивності, в окремі дні — дуже сильними. Температура повітря із від’ємними показниками.

ГРУДЕНЬ

Зима розпочнеться по-зимовому, з частими опадами на початку першої декади. Десь із середини цього відрізка прийде відлига. Температура, як для цього періоду, буде висока — «плюс» вдень і вночі. З початком другої декади місяць продовжиться нетиповою відносно теплою погодою, інколи з невеликими опадами. Лише на свято Миколи трохи похолодає. Спершу морозитиме вночі, а потім і вдень, можливі невеликі опади. Це помірне похолодання протримається до кінця року.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку знесуть два рекламні щити
Наступна новина У Луцьку збиратимуть макулатуру, щоб врятувати хворих діток
Останні новини
Схожі новини