Розповіли, як і де на Волині отримати безплатну допомогу юриста

Розповіли, як і де на Волині отримати безплатну допомогу юриста
Фото ілюстративне. Джерело: Вільне життя

Вже два роки на Волині діють бюро правової допомоги, де можна отримати правову інформацію та консультації з різних питань: від оформлення субсидій до проблем атовців.

До юристів за цей час звернулося понад 27 тисяч людей. 

Про це стало відомо 3 вересня під час прес-конференції у Луцьку за участю представників бюро.

Бюро є відділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вони є у кожному районі та містах обласного значення.

Директор регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталія Смолярчук розповіла, що приймають громадян незалежно від їхнього статусу. Люди можуть отримати доступ до електронних сервісів Мін’юсту, реєстру з нерухомості, земельного кадастру тощо.

Юристи допоможуть також зі складанням заяв, скарг та інших документів, крім процесуальних. Також вони здійснюють захист від обвинувачення та представництво у суді соціально вразливих категорій населення.

«Наші фахівці допомагають у правовий спосіб вирішити проблеми, які виникають у тій чи іншій сфері життя. Крім того, здійснюють консультування та виїзди у віддалені населені пункти. Це професіональні юристи, які бажають і мають можливість допомагати людям», - повідомила Наталія Сморярчук.

В.о. директора Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД Лариса Базіла додала, що про ефективність бюро свідчить статистика відвідувань. За її словами, в основному серед відвідувачів – малозабезпечені люди та люди з інвалідністю. Є багато однотипних звернень. Вони стосуються нарахування та сплати аліментів, прав власності на майно.

«Ми виправдали себе як надійне джерело інформацій і надійні провідники у реалізації прав громадян», - зазначила вона.

Директор Луцького місцевого центру з надання БВПД Ольга Кудрицька зауважила, що у Маневичах багато звернень щодо перерахунків пенсій для чорнобильців. У всіх бюро багато клієнтів звертаються із сімейними справами.

Директор Ковельського місцевого центру з надання БВПД Василь Ковальчук наголосив, що за кожною з цифр статистичних даних стоять людські долі, адже нескладні з погляду юриста справи суттєво впливають на чиїсь життя. Він розповів, що раніше люди могли програти спір лише через те, що не мали коштів на послуги юриста, а зараз ця нерівність врівноважуються завдяки фахівцям бюро.

Доступ до безоплатної первинної допомоги можуть отримати всі громадяни та особи без громадянства, а вторинна допомога, тобто представництво у суді, доступна для певного кола осіб. Це, зокрема, люди, чий дохід не перевищує подвійного прожиткового мінімуму, особи з інвалідністю та ті, що втратили працездатність, це учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, біженці.

Безплатну допомогу не надають з комерційних питань та підприємництва, а також юридичним особам.

Термін отримання послуги в середньому становить до 10 днів. Сама послуга безкоштовна, але люди платять за судовий збір.

За рік можна звернутися не більше шести разів у шести справах. Цю вимогу запровадили цього року, раніше обмежень не було. Це призводило до того, що якось протягом місяця одна людина зверталась за допомогою 40 разів, вважаючи, що її права порушили.

У системі бюро безплатної допомоги діє цілодобова гаряча лінія 0-800-21-31-03. На неї дзвінки із мобільних та стаціонарних телефонів безкоштовні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Блогерка з Луцька стала мамою
Наступна новина У школах Нововолинська - свято Першого дзвоника. ФОТО
Останні новини
Схожі новини