«В січні недобре смажити м’ясо в замку», - Шиба про «скромне» святкування луцького з’їзду монархів

«В січні недобре смажити м’ясо в замку», - Шиба про «скромне» святкування луцького з’їзду монархів
Фестиваль «Князівський бенкет» у Луцьку. Серпень 2016 року

Колишній Луцький міський голова Богдан Шиба (2006-2010 роки) вважає, що міська влада не відсвяткувала 590-річницю з’їзду монархів, бо чекає на теплу пору.

Натомість просвітницькою роботою займаються історики та громадські активісти, - розповів він в коментарі «Першому».

Зауважимо, у січні 1429 року у Луцьку відбувся з’їзд європейських монархів. У січні 2019 року минуло 590 років від цієї події. Поки у місті масштабних святкувань не було, натомість лише 13 лютого відбулось засідання організаційного комітету.

«Місто більше думає про театралізоване дійство з наїдками і напоями, то їм поспішати нікуди, бо в січні смажити м’ясо в замку недобре. А поки акції та історичні читання відбуваються без міської ради. Я сам на декількох був із задоволенням, бо є що послухати», - зазначив екс-посадовець.

«Організовують ці заходи люди, які відчувають відповідальність перед своїм містом. Це Олександр Котис, Тетяна Яцечко-Блаженко, Петро Троневич. Він хоч і посадовець (начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради, - ред.), але тут працює більше, як історик. Все відбувається тільки з ініціативи громадських активістів», - додає Богдан Шиба.

З його слів, міській раді варто було б зосереджуватись не на розважальних, а на просвітницьких заходах.

«Проблема не в тому, що про з‘їзд монархів мало знають у світі, проблема в тому, що про нього мало знають в Україні і Луцьку. Про таку унікальну в історії Європи подію має бути, як мінімум 150 книг видано різними мовами, проведено наукові історичні конференції з запрошенням науковців з країн-учасників з’їзду. Але це не робиться за один рік – потрібно комплексно працювати багато років», - резюмував колишній міський голова.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині помер учасник АТО
Наступна новина Росія готує атаки на п'ять волинських храмів, – СБУ
Останні новини
Схожі новини