Васюкізми, музей комунізму і луцька еротична газета: 7 промовистих фактів про Василя Простопчука

Васюкізми, музей комунізму і луцька еротична газета: 7 промовистих фактів про Василя Простопчука

Багаторічний редактор газети «Віче» Василь Простопчук був непересічною особистістю. Був. Бо 2 жовтня 2019 року він відійшов у Вічність. Волиняни справедливо називають його творчість епохою в історії волинських ЗМІ. Він разом із друзями та однодумцями дав життя не одній цікавій газеті, писав вірші, сипав гумором і реалізовував цікаві проєкти. «Перший» зібрав найбільш промовисті факти із життя та творчості Василя Простопчука, які розкажуть про нього більше тим, хто його не знав.


1.Редактор, який у книзі рекордів Гіннеса через найбільший стаж

У Василя Простопчука - найбільший безперервний стаж серед головних редакторів усіх українських газет. Редактором волинського тижневика «Віче» (спершу «Молодий ленінець», потім «Молода Волинь», тоді «Віче Інформ») він був з 17 вересня 1979 року до квітня 2016 року.

2.Музей комуністичних пам’ятників у чеській конюшні

Василь Простопчук створив свій власний музей «Подалі від ближнього» неподалік Луцька. Він купив колишню чеську конюшню 1918 року на хуторі Фальків. Там зібрані різноманітні предмети мистецтва радянських часів: від пам’ятників, портретів та статуеток вождів до предметів народного побуту.

Бізнесмен Іван Кобак подарував музею один із пам'ятників Леніну, встановлених радянською владою у його рідному селі Велика Глуша Любешівського району на Волині.

Він забрав до своєї колекції пам’ятник Йосипу Сталіну, який будівельники викопали, коли рили котлован поряд зі сквером на вулиці Лесі Українки. Тоді з-під землі дістали дві знахідки: понівечене погруддя міністра СРСР В’ячеслава Молотова, та ціле - Йосипа Сталіна.

3.Автор найменшої книги-мініатюри

Василь Простопчук – автор найменшої української книги-мініатюри «Що у ста на устах». Книга має 32 сторінки розміром 2,8 х 2,0 сантиметри. Виготовлена у 2003 році у видавництві «Волинська обласна друкарня» накладом 100 примірників. Простопчук захоплювався книгами-мініатюрами, мав чималу колекцію міні-видань.

4.За пісню Простопчука Кучма заплатив… 2 мільйони

Якось дружина Простопчука запропонувала йому написати пісню для Президента. Той написав текст, Микола Свидюк – музику. Записали її на студії «Олекса» і передали в Київ.

Потім Простопчуку подзвонив Борис Клімчук (голова Волинської ОДА) за словами «твоя пісня сподобалася Леоніду Даниловичу». Президентом тоді був Кучма. Розповідають, що Кучма так розчулився, коли почув «президенте-гетьмане», що сказав Клімчуку, просити, що забажає. Той попросив 2 мільйони, бо стільки бракувало на зарплати вчителям. Згодом Простопчук отримав від Леоніда Кучми орден «За заслуги».

5.Просто Простоп…

Колеги, журналісти, які роками працювали під його керівництвом, часто між собою називали його просто Простоп.

6.Перша луцька еротична газета «Кавалер»

Йому належить ідея заснувати «Кавалер». Реалізував її разом із журналістами Феодосієм Мандзюком (він же гуморист Кость Волиняка) та Віктором Семенюком. Газета почала виходити у березні 1991 року. Її тиражі сягали 30 тисяч. Продавалася у Луцьку.

Народився проект з існуючої тоді і дуже популярної газети «Нате». Спершу подібну тематику пробували друкувати на її шпальтах.

Припинили друкувати «Кавалер» через те, що в політику прийшов Борис Клімчук. Так принаймні казав колись сам Простопчук.

«Чого припинили? Бо я був у команді Бориса Клімчука. Він – мій земляк і на моїй дачі під Луцьком було перше засідання із захоплення влади на Волині. Він переміг. Ми тоді «Нате» як запустили! На першій сторінці надрукували карикатуру: пам’ятник, а на ньому з такою рукою, як у Леніна, стоїть Клімчук. За ним інші кандидати у схожих образах: Віталій Заремба (тоді начальник аграрного управління) з серпом за полою і Юрій Ленартович – третій. Клімчук такий тираж закупив, що ми добряче заробили. Порозносили майже в кожну хату на Волині. І Борис Петрович виграв. З відривом – як і на карикатурі», – зізнавався Василь Простопчук.

7.Книжки, вірші та афоризми-васюкізми

Василь Простопчук-  автор півсотні поетичних, сатиричних і дитячих книг. Видав кілька збірок своїх афоризмів під назвою «Непристольні Гноми». Їх називав «васюкізмами». Має збірку лірики «Білі метілі» (та однойменну пісню).

Дав життя рубриці «Волинські бувальщини», де описував цікаві фрагменти із побаченого та пережитого за життя.

Простопчук - один з авторів лібрето балетної вистави «Неминуча» у постановці Волинського академічного музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Очолював «Волинську асоціацію сатириків».

Зібрала Олена ЛІВІЦЬКА. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Перехід на альтернативне тепло. Які перспективи у Волині?
Наступна новина У Луцьку 16 педагогам призначили іменну премію міського голови. Прізвища
Останні новини
Схожі новини