Як пережити зимове сонцестояння: поради від луцької вікканської жриці

Як пережити зимове сонцестояння: поради від луцької вікканської жриці

Луцька журналістка та вікканська жриця Оленка Кузьмич, розповіла у своєму блозі на ТСН, як правильно пережити і відсвяткувати зимове сонцестояння.

Зимове сонцестояння - це час для святкування перемоги світла над темрявою.

Наближаються зимові свята, і для більшості людей вони доволі традиційні - День святого Миколая, Новий рік, Різдво. Проте взимку з давніх-давен існує набагато древніший привід для святкування – зимове сонцестояння, яке у 2016 році припадає на 21 грудня. Але його вплив триватиме ще три доби після сонцестояння. 

У період зимового сонцестояння ніч є найбільшою у році, а день зовсім короткий. Тому й не дивно, що древні народи вирішили шанобливо відзначати цей час як свято перемоги світла над темрявою, адже саме після ночі зимового сонцестояння світловий день починає зростати – потроху, але щодня.

Довга і темна ніч зимового сонцестояння викликала містичний трепет і наводила жах на наших пращурів, тому й потрібні були певні ритуали, щоб повернути сонце. Від Самайну, який ми нині знаємо як Геловіну і аж до зимового сонцестояння час наче зупиняється, природа відпочиває від сніговою ковдрою, а ми самі теж стаємо млявими і сонними. А далі наступає зимове сонцестояння – час для народження нового сонця, час, коли варто загадувати бажання (як правильно загадувати бажання, читайте детальніше тут), вітати поступове відродження природи та збиратися разом за святковим столом.

Древні язичники на заході Європи називали зимове сонцестояння Йолем (згадайте знаменитий торт йольське поліно, який нині відомий як різдвяне поліно), так його нині називають і сучасні язичники. І навіть якщо ви не язичник, це просто ще один чудовий день, щоб замислитися про прожитий рік.

Отож, як правильно пережити і відсвяткувати зимове сонцестояння:

1. Ритм сучасного життя значно відрізняється від ритму минулих часів – він став швидшим і вимагає від нас більшої активності та сконцентрованості. Та навіть попри передноворічну метушню та біганину на роботі знайдіть час для медитативних практик і таки привітайте повернення сонця.

Приміром, можете здійснити такий ритуал: запаліть червону свічку (не забуваючи про протипожежну техніку безпеки) і, дивлячись на її вогонь, подумайте про те, що бажаєте отримати у наступному році. А потім уявіть сонце, яке з'являється із темряви, і вимовіть "я вітаю повернення життя і світла Сонця". Запалюючи свічку, ми маємо привітати тепло майбутнього сонця і його життєдайне проміння.

2. Повісьте на двері вашої оселі святковий вінок. Його символіка сягає своїм корінням глибокої сивої давнини. Сам вінок символізує колесо року, яке ніхто і ніщо не може зупинити, а також безкінечність циклу часу, де пори року змінюють одна одну. Вічнозелені рослини, які вплетені у вінок, віддзеркалюють безкінечність життя.

Традиційними кольорами новорічних свят, які дійшли до наших часів, є зелений, білий та червоний. Зелений означає вшанування сили життя навіть у найскрутніші часи, тому серед рослин переважають хвойні, падуб та плющ. Червоний та червоні ягоди у зимових прикрасах символізують жіночу кров, яка дає життя, і нагадують нам про всіх тих древніх богинь, які взимку народили нових богів. Білий у новорічних прикрасах - це не колір снігу, як можна подумати, а символ крапель чоловічого сімені, без якого також неможливе народження нового життя. 

3. Приготуйте святкове поліно. Нині багато із нас забули, як це, опалювати оселю дровами, і якими важливими вони є для підтримування тепла у холодні зимові дні і ночі. Але варто у ніч зимового сонцестояння приділити трішки часу вшануванню цього важливого атрибуту зимових свят. Ви можете взяти невеличкий шматок деревини, наприклад, дуба, і просвердлити у ньому три отвори для свічок. Якщо не хочете морочитися – у магазинах зараз є чимало схожих підставок для свічок.

Прикрасьте поліно, якщо ви не полінувалися сходити за ним в ліс чи парк, де таки доторкнулися до природи, плющем, омелою чи хвоєю, запаліть ці три свічки і подумайте про повернення світла і тепла у ваше життя. Збережіть поліно або підставку до наступних зимових свят. Якщо цей ритуал здається вам досить дивним або вимагає, здавалось би, чималих зусиль, є простіший варіант – придбайте і з апетитом з'їжте новорічний рулет із сухофруктами, так званий штолен. Цей новорічний торт – далекий нащадок того самого йольського поліна. Так що навіть влаштовуючи свято живота, пам'ятайте про древні ритуали.

4. Ввечері, який передує довгій ночі зимового сонцестояння, зберіться вдома із друзями або близькими, помилуйтеся заходом сонця, яке востаннє йтиме на такий тривалий термін у темряву. Потім прийдіть додому і ласуйте смаколиками, запалюйте свічки і радійте тому, що сонце незабаром повернеться. В цей час можете здійснити один із давніх святкових ритуалів, який легко здійснити і зараз – пригощайтеся ароматним глінтвейном із спеціями та яблуками, пускаючи по колу посуд із цим гарячим напоєм.

5. Під час періоду зимового сонцестояння не соромтеся висловлювати свої надії і мрії на наступний рік, бо разом із силою сонця зростатиме і сила ваших мрій. Пізніше вони "зігріються" і "пустять коріння", а до дня літнього сонцестояння у червні уже можуть реалізуватися.

Гарного вам зимового сонцестояння! 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Рівненській зіткнулися три автомобілі
Наступна новина Луцькі школярі провели ярмарок, щоб допомогти бійцям АТО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні