Яким повинен бути сніданок навесні: поради дієтологів і рецепти смачних страв

Яким повинен бути сніданок навесні: поради дієтологів і рецепти смачних страв

Не секрет, що навесні у багатьох занепад сил починається вже з самого ранку. Але роботу, справи, поїздки не скасувати через це.

Тому давайте складемо оптимальне меню для сніданку – ситного, корисного і такого, що додає сили, – пише Сьогодні.

Фахівці-дієтологи вважають, що перший прийом їжі повинен давати організму необхідну енергію, вітаміни та мікроелементи, в яких він буде відчувати потребу в протягом дня. Повноцінний сніданок дозволить уникнути відчуття слабкості і додасть сили.

До речі, за дослідженнями, люди, які відмовляються від сніданку або неправильно харчуються вранці, швидше втомлюються і стають неуважними. Особливо це відбивається на дітях: якщо дитина не поснідала, вже до третього уроку у неї різко падає уважність.

У дорослих ранкове голодування підвищує ризик нещасних випадків керування транспортним засобом і знижує працездатність. Навесні ж ці показники зростають у кілька разів.

Що їсти на сніданок навесні

Вибір продуктів грає для сніданку величезну роль. І найкраще – це повільні вуглеводи. Всі вуглеводи діляться на швидкі і повільні в залежності від швидкості підвищення рівня цукру в крові. Торти, солодкі сирки, цукерки та інші смачні і некорисні продукти – це швидкі вуглеводи, які дають відчуття ситості на невеликий час, а ось калорій і жирів містять величезну кількість.

Тому звертаємо пильну увагу саме на повільні вуглеводи. Прекрасні ранкові джерела енергії – вівсянка і хліб з борошна грубого помелу. Звичайно ж, вівсянка повинна бути не з пакетика швидкого приготування, варити кашу краще на воді без додавання молока і масла.

Білки. Білок дає відчуття ситості на весь день. Його джерела – м'ясо, риба, яйця, молочні продукти, боби, квасоля, горіхи, насіння і гриби. Ненасичені жири засвоюються швидше, ніж насичені, і вважаються більш корисними. Джерела ненасичених жирів – авокадо, мигдаль, арахіс, соняшникова олія. А ось тваринні білки ми в цю пору року обмежимо, час розвантажувати організм.

Фрукти та овочі. У більшості фруктів вже не так багато вітамінів і поживних речовин, тому робимо ставку на сухофрукти. Особливо корисний інжир. Звичайно ж, повністю від фруктів і овочів не відмовляємося. Адже це клітковина, яка допомагає виводити з організму шлаки. І закуповуємо апельсини, грейпфрути та ківі, багаті вітаміном С (вітамін проти втоми та інфекцій). Свіжовіджатий сік повинен бути випитий практично відразу, так як вітамін С дуже швидко руйнується під променями ранкового сонця.

Вибираючи між чаєм і кавою, зупиніть свій вибір на чаї. Теофілін, що міститься в чаї, нітрохи не гірше кофеїну простимулює роботу мозку. І ще зелений чай не впливає на колір обличчя.

Кілька ідей для весняного сніданку

Вівсянка з журавлиною. Беремо журавлину, тиснемо її з цукром, засипаємо вівсяними пластівцями, додаємо родзинок і чорносливу і заливаємо окропом. Хвилин через десять, коли все настоїться, можна перемішати інгредієнти і приступати до поїдання каші.

Вівсяна каша з курагою і чорносливом. Замочити сухофрукти, дати їм настоятися. Заварити окропом вівсяні пластівці, додати сухофрукти, через 10-15 хвилин можна приступати до сніданку.

Інжир з рисом або пшенкой. Замочити інжир, відварити окремо рис або пшенку. Подрібнити сухофрукт і додати до звареної крупи.

Яблуко і корінь селери очистити і тонко нарізати. Сюди ж додати нарізаний болгарський перець і ананас, можна консервований. Перемішати, заправити йогуртом.

Салат з авокадо. Нарізати пару однойменних плодів, додати варене яйце і тертий сир, заправляти нічим не потрібно.

Корінь селери з кефіром. Подрібнюємо на тертці корінь селери, додаємо кефір 1%-ої жирності і трохи солі.

Стебла селери з гречкою і соєвим соусом. Відварити гречку, нарізати стебла селери, додати в кашу, заправити соєвим соусом.

Сир з родзинками і горіхами. Беремо сир низької жирності, додаємо родзинки та волоські горіхи.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 29 березня
Наступна новина Великодня паска подорожчала на 20%
Останні новини
Схожі новини