З луцькими студентами зустрівся льотчик, який обороняв Крим. ВІДЕО

З луцькими студентами зустрівся льотчик, який обороняв Крим. ВІДЕО
Полковник Збройних сил України, народний депутат Юлій Мамчур (фото видання «Слово і Діло»)

У Луцьку побував полковник Збройних сил України, народний депутат Юлій Мамчур, якйи 3 березня 2014 року вийшов у Криму до російських загарбників, так званих зелених чоловічків, і сказав, що «особовий склад бригади тактичної авіації в Бельбеку вірний народу України й Військовій присязі, зі зброєю в руках готовий до захисту територіальної цілісності України».

Про це повідомляє 12 канал.

«Те, що відбувалося із цивільними особами, які оточували мою військову частину, я диву давався: всього за три дні відключили усі українські канали, і по цих каналах пішла російська пропаганда. Три доби – і всі місцеві жителі хотіли нас вбивати», – пригадав Юлій Мамчур події 2014-го.

Він поспілкувася зі студентами Луцького національного технічного університету, ознайомився з матеріальною базою вишу, зокрема військової кафедри. Її в ЛНТУ відкрили в 2017 році.

«Дивлячись про ваші підготовлені класи, особливо ті, які стосуються військового напрямку, я був вражений. Годину тому я був у своїх однополчан на аеродромі, то навчально-матеріальна база в рази гірша. рівень вашого вузу доволі високий», – зауважив льотчик.

Мододь ставила різні запитання про політичну, економічну ситуацію в дердаві, нинішнє забезпечення армії.

На думку Юлія Мамчура, Україна розвивається правильним шляхом, тому нинішнє студентство може дивитися у майбутнє з оптимізмом.

Юлій Мамчур – діючий військовослужбовець. Щоправда, під час депутатства не служить. Проте пообіцяв, що після закінчення каденції повернеться у Збройні сили.

Довідково

Юлій Валерійович Мамчур (народився 15 серпня 1971, Умань, Черкаська область, Українська РСР) – український військовий льотчик 1-го класу, полковник Повітряних сил ЗС України, командир 204-ї бригади тактичної авіації. Народний депутат України (з 10 листопада 2014) за списком блоку Петра Порошенка.

3 березня 2014 року під час російсько-українського конфлікту на півострові Крим глава медіа-центру Міноборони в Криму Владислав Селезньов навів його слова: «Особовий склад бригади тактичної авіації в Бельбеку вірний народу України й Військовій присязі, зі зброєю в руках готовий до захисту територіальної цілісності України».

Ця заява з'явилася після ультиматуму «невідомих» військових, що носили російську амуніцію, з вимогою до українських військових перейти на їхню сторону до 16 годин 3 березня.

22 березня 2014 року, не отримавши підтримку Збройних сил України, 204-та бригада тактичної авіації на чолі з Ю. В. Мамчуром самостійно здійснювала оборону військової частини А-4515. У зв'язку з нерівним співвідношенням бойових сил, військова частина А-4515 була захоплена російськими окупаційними військами та невідомими озброєними особами.

Особовий склад 204-ї бригади тактичної авіації був вимушений покинути військову частину. За повідомленнями ЗМІ, після штурму військової частини полковника Юлія Мамчура викрали російські військові. У повідомленні на офіційному сайті військової частини А-4515, командира Мамчура «насильно викликали на переговори в штаб ЧФ РФ».

Командир встиг зателефонувати дружині і повідомити про те, що його захопили. За словами Лариси Мамчур, її чоловіка повезли до севастопольської військової в'язниці. Разом з тим, підлеглі Мамчура заявили, що не залишать захоплену російськими військами базу, доки Мамчур не повернеться.

26 березня 2014 року полковник Мамчур разом з 5 іншими захопленими українськими офіцерами у супроводі російських автоматників залишив територію Криму. Після повернення з полону полковник повідомив, що його 3,5 доби утримували в одиночній камері, здійснювали психологічний тиск, намагаючись переконати перейти на сторону російської армії.

Того ж дня в.о. Президента України Олександр Турчинов заявив, що всі звільнені з полону офіцери, «які проявили стійкість і мужність», будуть нагороджені і підвищені по службі.

Після передислокації з Криму військова частина Юлія Мамчура перебазувалася до Миколаєва.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В аварії біля Луцька загинув відомий журналіст Юрій Яцюк. ФОТО
Наступна новина Суди на Волині розглянули 11 справ про адмінправопорушення, пов’язані з виборами
Останні новини
Схожі новини