Братів-Кононовичів з Луцька затримала СБУ. Чим вони прославились в останні роки

6 березня СБУ повідомила про затримання братів-пропагандистів з проросійськими поглядами.

«Мета посіпак окупантів - розхитати внутрішню обстановку в країні та створити «потрібну інформаційну картинку» для Росії та Білорусії», – йдеться у повідомленні.

Мова йде про братів Олександра та Михайла Кононовичів з Луцька. Їхня проросійська діяльність відома ще з часів до Революції Гідності.

«Перший» зібрав скандали, в яких засвітились близнюки.

Факт 1. Комуністична партія і подібні їй організації

Під час Революції Гідності Олександр Кононович очолював волинський осередок Комуністичної партії України. Коли ж її діяльність заборонили в Україні, брати повступали/постворювали низку інших організацій.

Так, Олександр Кононович є керівником Волинської обласної організації ленінської комуністичної спілки молоді України, Російської общини Волинської області, волинського осередку ГО «Антифашистський комітет України», білоруської общини «Сябри Волині».

Михайло Кононович теж причетний до «Сябрів Волині», керує Ленінською комуністичною спілкою України, молодіжною ГО «Авангард».

Факт 2. Мір. Труд. Май

Ще до Революції Гідності Кононовичі влаштовували у Луцьку відзначання радянських дат. Так, 1 травня 2013 року вони організували парад центром міста на честь Дня солідарності трудящих. Картинка типова – червоні плакати, оркестр, похід до місця, де раніше стояв пам’ятник Леніну.

Факт 3. Антимайданівці

29 листопада 2013 року вони висловили підтримку Януковичу, який не підписав угоду про Асоціацію з ЄС.

«Мы, комсомол Волыни, лишний раз хотели продемонстрировать и показать всем, что к счастью, слава Богу, как говориться, не состоялось это унизительное для нас подписание», - сказав Кононович.

Згодом комуністи розвішували по Луцьку білборди з написом «Майдан – найбільша помилка України». Підписані вони були Віктором Ющенком. Хоча автори не уточнювали, що йдеться не про експрезидента, а про його тезку-члена Комуністичної партії.

Також Олександр Кононович заявляв про «радикальних націоналістів під проводом Віктора Ющенка, які втратили владу, але прагнуть реваншу».

3 лютого 2014 року у розпал Революції Гідності вони відкрили пам’ятник Сталіну у Луцьку.

Факт 4. Помічники «Д/ЛНР»

Після Революції Кононовичі транслювали російський наратив про те, що на Волині начебто утискають російськомовних. Зокрема, Олександр сказав про це на зустрічі з представниками ОБСЄ.

"Староста Русской общины Волынской области Александр Кононович проинформировал наблюдателей ОБСЕ о тяжёлой судьбе русских и русскоговорящих граждан, проживающих в сегодняшней националистической Украине. Было акцентировано внимание миссии на разгул идеологии национал – фашизма в Украине и подпитку этих радикальных процессов в обществе олигархической властью страны".

У серпні 2014 року вони відвідали окупований Луганськ, де хотіли допомогти «гуманітаркою», бо Україна начебто блокує ці території. 

«Відмова розуміти ситуацію на цих територіях "киевскими властями" призвели до громадянської війни, тисяч жертв та мільйонів біженців, - зазначали комуністи.

Ними зацікавились тодішній голова ОДА Володимир Гунчик та СБУ. Врешті комуністів-сепаратистів відрахували з аспірантури Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Факт 5. Пропаганда на російських та пропагандистських каналах

Кононовичі – часті гості російських та сепаратистських телеканалів, де вони роками розповідали про «фашистів в Україні», «нацистів», «репресії росіян та російськомовних». Все те, що говорить й Путін, пояснюючи зараз причину нападу на Україну.

Про їхню діяльність неодноразово повідомляли СБУ, проте вона не знаходила достатньо доказів у їхній справі.

Факт 6. Дискредитували «Бандерштат»

У липні 2012 року комсомольці вимагали заборонити фетиваль «Бандерштат». Один із пунктів звучав так: «Заборонити проведення неофашистського, суперечливого фестивалю «Бандерштат», на якому його організатори публічно пропагують не цензурну лайку, ксенофобію, не повагу до Держави Україна та дозволяють публічні образи в бік всенародно обраного Президента України (втікача Януковича – ред)».

Оскільки на цю заяву ніхто не реагував, брати пішли на провокацію. У серпні того ж року пролетіли на аероплані над фестивалем і скинули туди тисячі пропагандистських листівок. За кілька днів після фестивалю брати нарікали на пресконференції, що побили їхнє авто.

На запитання, чи не вважають вони, що, по суті, спровокували конфлікт, втрутившись у проведення заходу, організовано їхніми опонентами, учасники прес-конференції заявили, що «провокацією є проведення фашистських фестивалів», де вигукують гасла, котрі спрямовані проти інших національностей.

Михайло Кононович зазначив, що звучали такі гасла як «Україна для українців», «Українці – титульна нація». За його словами, для нього як представника білоруської нацменшини, ці гасла є образливими, оскільки виходить, що він, за його словами, «недолюдина».

Також їхнього авторства та виконання – розстріл портретів Бандери, Шухевича.

«Бандерштат», який щороку ставав уже потужнішим патріотичним дійством, не давав спокою Кононовичам ніколи.  Вони озвучували низку фейків про фестиваль, зачіпаючи чимало тем – від фінансування до ідеології.

Факт 7. Балотування на посаду Луцького міського голови

У 2015 році, за даними міської виборчої комісії, в обласному центрі Волині зареєстрували 12 кандидатів на посаду міського голови: 9 з них балотувалися від місцевих організацій політичних партій, ще троє – самовисуванці.

Олександр Кононович був у тому переліку як безпартійний, тимчасово не працюючий, проживав у Луцьку, висунутий в кандидати Луцькою міською організацією політичної партії «Нова держава».

Також у 2016 році, коли стали відомі усі офіційно зареєстровані кандидати в народні депутати по одномандатному виборчому окрузі №23 із центром в Маневичах, у списках виявили все того ж Олександра Кононовича. З тодішніх даних про нього: «народився 12 червня 1980 року в місті Луцьку, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, тимчасово не працює, член Комуністичної партії України, проживає в місті Луцьку, судимість відсутня, самовисування».

Факт 8.  СБУ і Кононовичі

12 березня 2015 року з’явилася інформація, що активісти здали до СБУ другого секретаря Волинського обкому Компартії Олександра Кононовича, якого звинувачують у підтримці сепаратистів. Це стало відомо з відео, де Михайло Кононович заявив про викрадення свого рідного брата – другого секретаря Волинського обкому КПУ Олександра. Мовляв, чоловіка схопили просто в центрі міста.
Щодо скандальних представників Компартії Михайла та Олександра Кононовичів на Волині розпочато досудове розслідування за посягання на територіальну цілісність.

Тоді ж упралвлінні СБУ в області повідомили, що стосовно Кононовичів наприкінці лютого 2015 року розпочали досудове розслідування. У документі за підписом начальника слідчого відділу Олександра Хитрика йшлося: «Заява про кримінальне правопорушення щодо здійснення публічних закликів громадянами України Кононовичем М.А. та Кононовичем О.А. до вчинення дій, пов’язаних із посяганням на територіальну цілісність і недоторканість України, які поєднані із розпалюванням національної ворожнечі, 27 лютого 2015 року прийнята і зареєстрована у Єдиному реєстрі досудових розслідувань».

Наступного дня, 13 березня, під час брифінгу речниці Управління служби безпеки України у Волинській області Іванни Поліщук стало відомо, що слідчі дії з Олександром Кононовичем провели, але йому не оголошували підозру у вчиненні злочину.

«Наразі у справі братів Кононовичів проводяться слідчі дії, які включають лінгвістичну експертизу. Вона повинна з’ясувати, чи є у висловленнях комуністів слова і заклики, які можуть стати причиною притягнути їх до кримінальної відповідальності».

Речниця зауважила, що поки недостатньо доказів, аби братам Кононовичам оголосити про підозру у вчиненні злочину. Оскільки вони не є підозрюваними, то їхнє пересування країною та за кордоном не обмежене.

***

Загалом у поле зору СБУ вони потрапляли неодноразово. Наприклад, була інформація, що у жовні 2015 року в помешканнях Олександра та Михайла Кононовичів провели обшуки (у Луцьку та Києві синхронно).

За словами Кононовича, СБУ вилучила печатки комсомольської та піонерської організації, ноутбуки, партійні документи.  Слідчі керувалися рішеннями судів від 26 жовтня, в яких зазначалося, що 22 жовтня Служба безпеки отримала оперативну інформацію щодо ймовірної причетності братів Кононовичів до терористичних дій та дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності України. Підозру про вчинення злочину Кононовичам не вручали.

8 травня 2018 року обшукували квартиру Михайла Кононовича в Києві, помешкання Петра Симоненка і офіс Комсомолу України. Причина – до правоохоронців начебто надійшла заява від двох осіб про те, що вказані люди можуть повалити державний лад. Обшуки проводилися за статтею 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).



Факт 9. «Били Кононовичів, будуть бити знов»

У лютому 2018 року у Києві представники націоналістичних організацій завадили братам Кононовичам поширювати «сепаратистські» листівки. «Знайомтеся, це Саша Кононович: лідер комсомольців, антімайдановец, сепаратист і просто погана людина. Заборонена компартія, створила в Києві організацію «антифашистський комітет України» і призначили Сашу главою. Сьогодні вони на російські рублі, вирішили надрукувати агітацію, на якій закликають боротися з «нацизмом» і зображують на них Вадима Папура, сепаратиста який загинув 2 травня в Одесі. Пропоную вам ознайомитися з постами цього діяча і подивитися як реагує молодь з Національного Корпуси на такі речі».

Тоді ж виховну годину Кононовичам провели і в більш доступній формі. На жаль, відео, як їх тоді віддухопелили, вже не доступне.

Ще один факт спроби достукатися до свідомості одного з братів стало відомо 13 липня 2016 року. Писали: «У селищі Любеч Ріпкинського району Чернігівської області (виборчий округ №206) було скоєно бандитський напад на кандидата в депутати Верховної Ради України від Комуністичної партії України Михайла Кононовича. Під час проведення Михайлом Кононовичем агітаційної кампанії група бойовиків в масках, озброєна бітами та арматурою, по-звірячому побила молодого комуніста Кононовича, завдавши йому тяжкі рани голови. Нападники не затримані».

28 жовня 2020 року скандально відомого комуніста з Луцька побили та забризкали газом. Група невідомих, розпорошивши сльозогінний газ, завдала кілька ударів по голові та по корпусу чоловіка. Кононович вважав, що за нападом стояли українські спецслужби. Інцидент стався поблизу телестудії «Магнолія ТВ», де він брав участь в дебатах з Яніною Соколовською.

У липні 2021-го теж з’явилось відео, на якому видно момент побиття скандального луцького комуніста Михайла Кононовича. Декілька чоловіків  збивають Кононовича з ніг та завдають удари. Учасник організації національний спротив зазначив, що певна радянська публіка намагається відроджувати комуністичні ідеали та цінності. «Ми будемо цьому заперечувати. Ви сьогодні бачили акцію патріотів проти комуністів. Ви бачили, як патріоти дали по морді комуністам, і я вважаю це правильним», – сказав активіст.

Це – лише невеличка частка з тих фактів, коли люди проявляли громадянську свідомість і протидіяли служакам Путіна.

Факт 11. Працювали на ворога до останнього

У жовтні 2021-го скандальний луцький комуніст Михайло Кононович виступав на акції антифашистів у Києві. Фото та відео з мітингу також опублікував сам Кононович на своїй сторінці у Фейсбуці.

А вже у лютому цього року російська община Волині звинуватила у приниженні громадян України за етнічним походженням нардепа з Рівного Дмитра Соломчука через його білборди «Кохайтеся, рівнянки, та не з москалями!».

«Тут у російської общини Волині пригоріло і вони записали мене в нацисти й людиноненависники. Взагалі мене здивувало, що в сусідній Волині ще існують такі організації», – йшлося у дописі.

Громада звернулася до Генпрокурора, Верховної Ради та МВС з проханням «вжити необхідних законних процедур щодо припинення публічного приниження громадян України за їх етнічним походженням. Нас, етнічних росіян, що представляють «Російську общину Волинської області».


Сам нардеп Дмитро Соломчук заявив: «На мою думку, краще б звернувся до Путіна, щоб той відвів свою орду від кордонів нашої держави та з українських територій. А реакція людей у соцмережах на наше привітання промовисто говорить, що фраза Кобзаря актуальна, як ніколи. Тож, кохайтеся, рівнянки, та не з москалями!».

****

Замість післямови. Редакція нашого видання щиро сподівається, що брати Кононовичі отримають реальне покарання за десятиліття диверсійної роботи проти держави Україна.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ворог готує другу хвилю широкомасштабного наступу, - Данілов
Наступна новина У Луцьку продумують евакуацію населення
Схожі новини