Четвертий не зайвий: які шанси Lycamobile потіснити «велику трійку» мобільних операторів

І навіщо міжнародному гравцеві український ринок.

Віртуальний мобільний оператор Lycamobile голосно заявив про свій вихід в Україну в липні цього року. Перший віце-прем'єр Степан Кубів навіть особисто прорекламував компанію на своїй сторінці у Facebook. Але в подальшому Lycamobile зникла з інформаційного поля. І лише нещодавно стало відомо, що оператор відкрив представництва в Одесі і Львові, а також намагається залучати абонентів, безкоштовно роздаючи стартові пакети в торгових центрах цих міст. 

Як просувається Lycamobile в Україні і чи є у оператора шанси стати одним з помітних гравців на вітчизняному телеком-ринку? Чи складе він серйозну конкуренцію «великій трійці» або сконцентрується у вузькій ніші – відповіді на ці та інші питання з'ясовувавMind.

Як працює віртуальний оператор? Mobile virtual network operator (MVNO) – компанія, яка орендує інфраструктуру іншого оператора, при цьому продає послуги зв'язку під власною торговою маркою. Бізнес привабливий тим, що не потребує величезних інвестицій на будівництво мережі і отримання ліцензій. Основні витрати MVNO – орендна плата і маркетинг.

У світі успішно працює величезна кількість віртуальних операторів. За даними GSMA Intelligence, в 2015-му на планеті було 1017 MVNO. Найбільше таких операторів присутні в Німеччині (129), США (108), Великобританії (76), Нідерландах (56) і Франції (49).

Віртуальні оператори раніше вже намагалися влаштуватися і в Україні. ПриватБанк запускав Privat: mobile на мережах «Українських радіосистем», Фідобанк просував «Фідомобайл» на базі «ТриМоб», Fozzy Group – Yezzz! на інфраструктурі «Водафон Україна». «Київстар» і UMC виводили власних MVNO – djuice та JEANS. Жодному з проектів не вдавалося довго протриматися на плаву і завоювати значну частку ринку.

Що відомо про Lycamobile? Це один з найбільших у світі MVNO. Працює в 23 країнах, головний офіс знаходиться в Лондоні. Обслуговує понад 15 млн абонентів. Оборот в 2015 році – 1,6 млрд євро. Заснований в 2006 році власником Lyca Group, вихідцем зі Шрі-Ланки Аліраджою Субаскараном. Статки бізнесмена оцінюються в 180 млн фунтів стерлінгів.

Хто запускав проект в Україні? Відомий бізнесмен Володимир Костерін, який раніше володів телеканалом «Тоніс», провайдером «Ведікон» та іншими підприємствами. За даними ЗМІ, в 2010 році його активи «перейшли» у власність людей, наближених до «сім'ї» екс-президента Віктора Януковича. А Костерін емігрував до Швейцарії, де заснував фонд Risk Reduction Foundation.

У липні 2017-го бізнесмен повідомив, що отримав опціон в обмін на ринковий аналіз і допомогу при виході Lycamobile на ринок. У відповідь на запитання Mind Володимир Костерін уточнив, що не займається оперативним управлінням у проектах. «Моя діяльність пов'язана з пошуком і просуванням нових технологій і рішень, які спрямовані на скорочення ризиків. Мій дохід в компанії «Lycamobile Україна» залежить суто від виходу компанії на IPO або при інших видах капіталізації. У зв'язку з умовами конфіденційності я не можу розголошувати більше ніякої інформації з даного проекту», – пояснив бізнесмен.

Що почому? Lycamobile позиціонується як дискаунтер. Виходячи на нові ринки, компанія пропонує низькі тарифи на національні, міжнародні дзвінки і дата-трафік. При старті в нашій країні представники на виході заявили, що Україна не стане винятком. У липні цього року Lycamobile оголосила про запуск двох тарифних планів. За 130 грн на місяць користувачам пропонували 300 хвилин дзвінків і 300 sms, 16 ГБ інтернету, за 200 грн – 500 хвилин і 500 sms, 25 ГБ. На українському ринку такі тарифи складно назвати низькими. З огляду на, що середній дохід з одного абонента (ARPU) у «великої трійки» поки балансує в районі 50 грн.

Нещодавно Lycamobile вивела нові більш дешеві пропозиції, але з меншим обсягом послуг.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Статистика і культура: волинські децентралізатори зібрали представників ОТГ на навчання
Наступна новина Слідчі підозрюють бізнесмена Петра Димінського у скоєнні смертельної ДТП у Львівській області. ВІДЕО
Схожі новини