Депутати не захотіли перейменовувати Володимир-Волинський

Фото ілюстративне

Володимир-Волинський вирішили поки що не перейменовувати.

31 липня під час чергової сесії міської ради депутати розглянули проєкти рішень про перейменування міса і не підтримали їх, повідомляє БУГ.

Нагадаємо, було дві пропозиції: відкинути частку «Волинський» від назви древнього міста і повернути місту давню назву «Володимир» переназвати княже місто на «Ладомир». 

Під час обговорення виникла дискусія.

Депутат Руслан Мороз віднісся до цього іронічно. Й зауважив, що взагалі не розуміє, навіщо місту нова назва.

«Закріпити назву і не вертатися. Володимир, Володимир-Волинський, Ладомир. Давайте назвемо Володимир Олександрович. Потім ще хтось прийде. Переназвем. Буде в нас юморне місто», – сказав він.

Депутат Ярослав Жук спочатку запевнив, що розгляд цього питання наразі не на часі. Адже під час перейменовування населеного пункту необхідно проводити референдум і дізнаватися думку більшості мешканців. А зараз триває карантин. Й діють певні обмеження, які забороняють це робити.

«Я прочитав позицію юриста, який не підтримав жодну з пропозицій. Адже є Закон про юридичні назви, відповідно до якого, для того, щоб почати процедуру, треба врахувати думку більшості населення, а для цього треба проводити референдум. Але під час карантину Закон про референдум не працює», – зазначив Жук.

Однак при цьому міський обранець запропонував закріпити за Володимиром-Волинським його первісну назву Ладомир.

Яррслав Жук повідомив, що в історичних документах зазначено, що князь Олег підкорив в 885 році слов’янські племена, які жили по piчці Буг, центром яких було місто Ладомир. Та й за угорськими рукописами, місто вже в 884 називалося Ладомир.

Саме тому, на його думку, потрібно відновити справжній історичний статус міста, який був перекручений ходом різних подій в історії і прив’язувався до конкретних обставин.

«Нам треба розвіяти міфи, зв’язані з містом. Ми святкуємо день народження Володимира-Волинського. Але це неправильно. Адже це день перейменування міста з Ладомира на Володимира-Волинський. Нашому місту набагато більше років», – зауважив він

Голосів депутатів «за» не вистачило, щоб підтримати проєкти рішень про перейменуванню міста. Жоден проєкт про перейменування не був прийнятий.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні за минулу добу коронавірусом інфікувалися понад 1100 людей
Наступна новина На Волині ще у 60 людей знайшли коронавірус. Найбільше нових заражених – у Луцьку
Схожі новини