«Для обласної ради це нічого не змінить». Як у «Волиньприродресурсі» пояснили рішення депутатів

Директор «Волиньприродресурсу» Анатолій Капустюк вважає, що новий статус підприємства, за який проголосували під час сесії 24 грудня у Волинській облраді, для самої ради нічого не змінює. 

Про це він каже в інтерв’ю виданню «Перший».

«Статус не змінюється. Власник не змінюється. Я думаю, всі депутати ознайомилися зі специфікою приватного і публічного товариства. Для обласної ради це нічого не змінить. Для комунального підприємства - це складніша звітність, більше органів контролю, але хоча б варіант залучення коштів на проекти. Бо від коштів, які в нас є, залежить те, як ми можемо масштабуватися», – переконаний Капустюк. 

За його словами, шляхом такої ж зміни статусу давно йдуть держпідприємства.

«От «Укргазвидобування» будо ДП, стало АТ. «Енергоатом» був ДП, став АТ. «Укрзалізниця» - так само. Тобто це одна з форм управління, яка нічим не відмінна від комунального підприємства. Якщо відкрити інформацію про будь-яке з названих підприємств, ми побачимо, що це стовідсотково власність держави. Статус не змінюється. Але акціонерні товариства мають право випускати цінні папери, випускати облігації, залучати кошти під статутний капітал і під запаси», – пояснює він.

Таким чином, каже керівник, підприємство хоче розширити можливості, щоб реалізувати проєкт з видобутку міді. Нагадаємо, Волиньприродресурс має дозвіл на розробку родовища міді у селі Жиричі на Ратнівщині. Але для видобутку там треба будувати шахту, що дуже дорого. 

«Коли наші депутати читають «приватне», то сприймають це ніби тут щось не так. Є закон про акціонерні товариства: приватне - це як раніше було закрите акціонерне товариство. Відкрите (публічне) АТ - це коли будь-хто може придбати частку акцій. Приватне - коли випускається сто акцій, і всі вони в одного власника. Не йде мова про випуск акцій. Тут необхідно рішення засновника, тобто рішення обласної ради. 

Тобто перший крок - це етап перетворення шляхом реорганізації в акціонерне товариство, він дуже довгий. Уже потім – випуск облігацій (тільки за рішенням власника, а це окрема сесія), вихід на фондовий ринок, а далі – процедура переоформлення всієї проєктної документації…  Це дуже  складно, але це дасть можливість використовувати інвестиційний інструмент, щоб реалізувати проект видобутку міді», – наголошує Капустюк.

Без зміни статусу комунального підприємства, кажуть у «Волиньприродресурсі», є ризик втратити проєкт.

«Не потрібно забувати, для яких це цілей робиться. Жиричі - це той спеціальний дозвіл, який ми зараз не використовуємо. Якщо наступного року не почнемо цей проект, то можемо його втратити. Інших механізмів запустити цю процедуру просто не існує», – зазначає керівник. 

На знак протесту проти перетворення КП «Волиньприродресурс» на акціонерне товариство фракція «Європейської Солідарності» залишила сесійну залу. Підтримало проєкт 46 обранців Волиньради. 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинь отримала бюджет на 2022-ий рік
Наступна новина За минулу добу коронавірус виявили у 215 волинян
Схожі новини