Гороховий протест від Хорзова і Ко, або Майже подарунок губернатору. РЕПОРТАЖ

Іноді горох - то не їжа

Вони просто набрали у порожні пластикові пляшки …гороху. Ним і тарабанили. Пляшок було море. Людей теж. 

Те, що відбулося під стінами Волинської ОДА 11 листопада, дуже мало нагадувало всі попередні спроби мітингів у 2020-му. Дуже багато дуже організованої молоді під стягами ресторацій. Їм у поміч – жінки, які їм годяться в матері, а то й бабусі. На чолі руху – власники луцького ресторанного бізнесу. Плече в плече поруч - так звані "луцькі фопи", підприємці з ринків. 

Коли бізнесмен Роман Хорзов вийшов до натовпу з приміщення ГУНП, його зустрічали як народного героя: з оплесками під гучний «гороховий стукіт». 

-Ну, як? 

-Та маладци. Банда! – по парубоцькому обіймали один одного на прощання ті, хто цього дня був за лідерів бунту ресторацій. 

А одразу після того, як стихла акція у Луцьку, уряд прийняв рішення про …карантин вихідного дня. 

 *  *  *

Гасла поки відпочивають. Збір протестантів


І все нинішнє «тож, чекайте», «ще нічого ж не прийняли», що линуло в різних перемовинах, набуло свого реального значення. Десь на рівні нуля. 

Але є одне у цьому але. Гороховий протест Хорзова і Ко (назвемо це так, хоч це і умовно) у тих, хто бачив на цій площі акції 2014 і 2015-го, викликав багато паралелей, натяків і роздумів. Бізнесмени вкотре підтвердили свої відмінні менеджерські таланти. Навіть коли йдеться про мітинги і майдани. Бо і це треба, в цивілізованих країнах – то неодмінна норма життя: мати змогу донести свою позицію, що може суперечити позиції влади.

Банда з горохом

Площу заполонили на раз-два

«Народ, кому нада інвентар, беріть!» - гукали хлопці перед ОДА і роздавали пляшки з горохом. 

О пів на десяту  біля супермаркету поруч із Волинською ОДА помічаю багато молоді. Традиційно звертаю увагу на кросівки, короткі джинси і дивні пляшки в руках. 

І перше, що думаю: «Хм, хтось підтягнув спортсменів?». 

Тільки потім розумію, що такі тут – майже всі. І що це геть адекватна луцька молодь (а не група підтримки в кросівках, яку, бувало, приводили під сесії у цих стінах бути масовкою), працівники мереж закладів громадського харчування у Луцьку. Ось вони – баристи, офіціанти, менеджери, маркетологи, мийники посуду та всі інші. Для багатьох із них, очевидно, це перший свідомий протест. Бо під час усіх інших багато із них, схоже, були ще дітьми. 

Можливо, вони зараз печуть вам піцу чи варять каву...
Підготовка – на рівні. Несуть колонки та інший реманент

Тим часом під стелою Незалежності навпроти вікон ОДА з усією протестною екіпіровкою рихтуються приєднатися до акції представники ФОПів. Впізнаю знайомого продавця взуття з Варшавки, підприємця зі Старого ринку, що взимку був героєм нашого репортажу, а потім ішов у депутати від "Свідомих" Петра Козіну. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Старий ринок і його ЛЮДИ. Репортаж

Традиційно поміж натовпом і сірими стінами з вікнами (за якими принишкли посадовці, бо був час, коли з цих вікон летіли портрети вождів і добре, що не летіли слуги тих самих вождів) стояла поліція. 
Заступник начальника ГУНП полковник Сергій Козак, який чудово справляється з місією вгамовувати народні емоціях на подібних акціях, - на бойовому посту. 

Тут теж – бойова готовність. Майже бойова
Поруч із рестораторами – ФОПи

«Ми проти вибіркового карантину, який був навесні. Ми слухняно його виконали. За рахунок ФОПів влада мала час підготуватися до 2 і 3 хвилі. Так? Але за 8 місяців влада нічого не зробила. Так само вимагаємо зберегти спрощену систему оподаткування. Ці зміни стосуються конкретних законів. Ось вони», - показує плакат із номерами законів, яких не хочуть ФОПи заступниця голови ГО «Волинська обласна організація роботодавців торгівлі та комерційної сфери» Людмила Патіюк

Жінкам роздають протестний реманент
Самооборонівець Олександр Ніколайчук – теж тут
Підтягується Сергій Чуріков

З колонок грає «Разом нас багато». 

Серед інших тут можна впізнати і тих, хто часто був на чолі обурених під час Революції гідності. Маю на увазі самооборонівців і бізнесменів Олександра Ніколайчука та Сергія Чурікова. Помітили і екс-кандидата в мери Віктора Грисюка. Інші кандидати вирішили не поспішати в маси. Надвечір радник неіснуючого міського голови Ігор Поліщук, щоправда, видав на-гора передвиборчий спітч щодо карантину вихідного дня. 

Тут "дві тисячі не лохів"

Роман Хорзов: «Нічого не порушуємо»

Чому вони тут в один день? Так «синхронно наклалося», кажуть. Але стояли плече в плече. 
І хіба промова лідерки ГО, яка організувала ФОПи, Марії Іовенко з цитатами Лесі Українки, дещо дисонувала зі словами Романа Хорзова (мережа Mojo), який був одним із тих, хто став на чолі мітингу ресторацій. 

Бо той говорив конкретніше. Казав: тут «не лохи». 

Я просто спитала у Романа Хорзова, про що він зараз думає. Бряжчали пляшки, гуділи дудки. Холодними руками натовп міцно тримав плакати. У Хорзова на масці було написано: "Не стресуйте, будь ласка". Англійською.

Сім тисяч підписів  передали  в ОДА

«Я думаю про те, що в нас свідома нація. Я радий, що люди зібралися. Що вони самі організувалися, і це на одному пориві. Від півтори до двох тисяч людей було заявлено. Десь так і є. Ми маємо звернення на адресу прем'єр-міністра Шмигаля, з копією для пана Погуляйка. Зібрали 7 тисяч підписів обурених людей та членів їхніх сімей. Сформували лист для ГУНП у Волинській області, перемістимося згодом до ГУНП і хочемо показати, що ці молоді енергійні люди, які тут щось скандують, хочу жити, а на сьогодні їх лишили без засобів існування. 

Нас вважають якоюсь окремою групою населення. Ми проти. Є закон, є Конституція, яка захищає наші права. Ми маємо право, згідно зі ст 39, вийти і сказати, що ми з цим незгідні (…). Ми робимо все по закону. І ми за те, щоб з нами – по закону. 

А це «зброя» луцьких мітингарів

Стараємося дотримуватися правил. Важко було стримати агресивні настрої молоді. Акція попереджувальна, мирна. Ми вийшли і показали, що в нас є думка, що ніхто не буде з цією ситуацією миритися. 

Як казав Зеленський: «Я не лох, мне 42 года», так отут дві тисячі «не лохів». І ще 50 тисяч по всій Україні. Такі самі «не лохи», яких не можна закривати, як собак у буду і давати сухпайок», - резюмує бізнесмен. 

Як казав Зеленський: «Я не лох, мне 42 года», так отут дві тисячі «не лохів», – Роман Хорзов.

І було гучно...

Там, де "до Бога ближче"

Площа швидко наповнилася мало не вінця. За останніх кілька років це точно один із найбільш масових мітингів тут. Люди не ховаються. Часто вони навіть у масках із логотипами своїх мереж: Gosti, Mojo, Ring… 

«Вийде хто чи не вийде?» - шепочуться люди з плакатами. 

Роман Хорзов зауважує: розраховують на адекватну реакцію ОДА. Зрештою, з дверей ОДА виходить «волинський» заступник голови Анатолій Костик. Ще трохи і його можна називати «Той, хто з людьми говорить». 

Анатолій Костик йде...

Говорить про те, що сам перехворів, не боїться натовпу, але «краще зберігати дистанцію». Стає ясно: організаторів протесту в ОДА на розмову. Готові почути, вислухати, прийняти. Зрештою, більше й не можуть. 

Люди йдуть, проходять температурний контроль на вході і займають овальну залу. Від влади тут: заступники голови ОДА Олександр Троханенко, Анатолій Костик та начальниця управління охорони здоров'я Людмила Тимощук

Представники бізнесу запевняють: треба обмеження, але "не за рахунок лише однієї групи людей". 

"Ви ж нікого не чуєте. Я в масці, бо я знаю ситуацію. А ви навіть тут носите маску неправильно!" - апелюватиме згодом до одного з підприємців у залі Людмила Тимощук. 

"Ви чуєте - на свою зарплату! А ви у всьому цьому забуваєте про людське!" - відповідав той. 

Це - Григорій Недолуга, і він запевняв: якщо влада знову дасть добро обмеженням у торгівлі на ринках, то йому не буде чим годувати трьох дітей. 

"Ви - на зарплаті, ви - на зарплаті і ви - теж. А в мене - троє дітей. Мені відступати немає куди. Каси нема. Людей на ринку нема. От поживіть в нуль пару місяців! Ви ж від зарплати своєї не відмовляєтеся? Уряд прийняв поставнову виплачувати допомогу підприємцям на дітей впродовж 3 місяців, виплатили за один. Де ті гроші? Чому далі не платять? Я більше боюся дивитися в очі своїм дітям, ніж ваш коронавірус! " - звертався Григорій Недолуга до керівників ОДА, які сиділи на чолі круглого стола овальної зали.
Григорій Недолуга: «Ви на зарплаті, а в мене – немає каси»

"Та що ви знаєте про голодувати?! От я то знаю. Я приїхав сюди... Я майно втратив..." - невдало спробував аргументувати заступник голови ОДА Олександр Троханенко, нарікаючи на своє гірке життя (екс-начальник податкової служби у Донецькій області, якщо вірити декларації, має нерухомість у Маріуполі та Донецьку). 

У Білому домі запевняють: не вони вирішують, бути чи не бути карантинним обмеженням. Мовляв, роблять все, що можуть, щоб ці заходи на Волині були максимально зручними для місцевого бізнесу. Ті ж відповідають: про повноваження в курсі, але йдуть в ОДА, як в неділю до церкви, бо "тут до Бога ближче". 

"Бога" не було. Він чи то все ще на лікарняному,  чи то вже у відпустці. 

У коридорах тим часом

Зрештою, свої думки озвучили Роман Хорзов (Mojo), Олег Іванюк (Корона Вітовта), Сергій Козак, представники ОДА. Мітингарі передали звернення главі уряду  Денисові Шмигалю, голові ОДА Юрієві Погуляйку із 7-ма тисячами підписів. 

"Нам треба йти, ми рушаємо під управління поліції", - Роман Хорзов вибачився і з підприємцями залишив овальну залу. 

А поліція щойно зробила ремонт…

"Ми за вас!" - гукали школярі з вікон 4-ї гімназії працівникам ресторацій. Коли ті колоною йшли від ОДА до ГУНП. 

Сам же начальник облуправління Юрій Крошко, очевидно, в надії відмовити організаторів від цієї затії прибув на Київський майдан, 9. Але змушений був повертатися назад. 

...Десь сигналили автівки. Здивовано розглядали колону люди на зупинках.

На поліцію!

А фасад приміщення ГУНП щойно відремонтували, бездоганно чисті і свіжі стіни нагадували про сліди від бруківки 2015-го. 

З колонки знову кричав Вакарчук: "Пий чай з молоком! Молися на теплий душ...". Хтось дорогою прикупив кави і грів руки паперовою склянкою. Був полудень: дві години люди вистояли з пляшками і плакатами на холоді. 

Поліціянти, щоправда, довго не тягнули, запросили всередину лідерів протесту і журналістів. Перевірили всім температуру (бо і в управлінні ковід), завели в окрему кімнату…

А діти гукали: «Ми за вас!»

"Нас лишають наших конституційних прав на працю. Розуміємо, що це не у вашій компетенції..." - знову повторював гасла мітингу Роман Хорзов. Його підтримав Олег Іванюк, Богдан Базелюк (піцерія «Теревені»), які теж прийшли на розмову з поліцією.

"Наголошую: рішення про обмеження приймає не поліція, а комісія ТЕБ ТНС. Вона приймає рішення на підставі закону. Не просто вирішила зібратися...", - відповідав Юрій Крошко. 

Поліціянту розповіли про двічі меншу виручку, про те, що нічні заклади стоять, а їх працівники зовсім без грошей вже, а не завтра, про реальні настрої у колективах піцерій та ресторанів, про те, як їх перевіряють наряди з автоматами і навіщо це... Той обіцяв наряди з автоматами одразу в ресторан не відправляти, а веліти це робити спершу старшому групи. На все інше: "По людськи розумію, але...". 

На тому й розійшлися. Звернення і підписи пообіцяли передати до Києва. 

Юрій Крошко та Сергій Козак на переговорах з бізнесом
Роман Хорзов залишає ГУНП

Губернатори падають… Або хворіють

Коли Роман Хорзов виходив зі стін ГУНП то переможно показував у натовп люкси, зустрічали його як народного героя. Але майже одначасно десь у столиці почалося засідання уряду, на якому вирішили оголосити карантин вихідного дня вже. І не тягнути. З 14-го листопада. Десь у мережах одночасно один із лідерів фракції «Слуга народу» Давид Арахамія  гучно прогнозував продовження «губернаторопаду» в країні. Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко все ще хворів... 

Тим часом в кулуарах пліткують про тих, хто може зайняти його місце. З одним із героїв пліток ми зустрілися у дверях Білого дому, коли ресторатори поверталися з переговорів. Йшов у піднесеному настрої. 

А от 12 листопада у голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка день народження. Наступного дня після гучного протесту під вікнами його робочого кабнету в Луцьку.

Це свято він точно вирішив провести не на роботі. 

Та чи піде його відзначити у якийсь луцький ресторан і в який саме, то - ще те питання... 

 *  *  *
Що на рішення уряду скаже "банда" і де посиплеться якийсь умовний горох після 11-го листопада, дасться знати. 

Десь у натовпі ще напочатку акції і спитала у Романа Хорзова, чи не страшно йому і бізнесу, який з ним тут плече в плече за те, що акція потягне за собою перевірки, тиск контролюючих органів і таке інше. В цій країні таке - раз плюнути. 

"Скажу вам чесно, вже перші дзвіночки я отримав особисто буквально вчора. Але ми тут нічого протизаконного не робимо. Ми хочемо показати, що є ці люди, що вони нічого  непросять. Ми самі собі заробимо. І ще заробимо на податки. Тільки не зачіпайте", - відповів той. 

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА. 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Любешівщині знайшли застреленого лося. Триває розслідування
Наступна новина Вибори у Луцьку відбудуться, незважаючи на карантин вихідного дня
Схожі новини