Хочуть узаконити корупцію на ринку нерухомості. Ріелтори Волині б'ють на сполох

Фото ілюстративне

Законопроєкт № 3618,  який має врегулювати ринок ріелторських послуг в Україні, є «шкідливим» і створюватиме лише перепони у роботі. Так вважають члени асоціації фахівців з нерухомості України на Волині. 

Фактично мова йде про легалізацію схеми, за якої власники  не зможуть продати своє майно без участі посередника-ріелтора. Є й інші підводні камені у законопроекті, який комітет парламенту з економічної політики рекомендував узяти за основу.

«Не так давно ми позбулися оціночних майданчиків. Кожна оцінка мала реєструватися на тому майданчику. 1900 гривень платилося за оцінку. При тому, що фахівець собі брав за роботу 800 гривень. Усі ці витрати лягали на плечі тих людей, хто замовляв послугу», – розповів керуючий  партнер компанії «ВМБ нерухомість» Ростислав Ганейчук.

А річ у тім, каже Ростислав Ганейчук, що цим законопроєктом створюють Національну федерацію фахівців з нерухомості, котра має стати фактично монополістом-регулятором галузевого ринку. Вона ж буде надавати дозвіл працювати у цій сфері, а також позбавляти ріелторів такого права.

«Воно все виглядає як схема по викачуванню коштів, при чому корупційна схема, яка покликана збагатити невелику когорту людей», – зазначає Ростислав Ганейчук.   

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Інший бік, так би мовити, медалі такий, що у разі схвалення цього законопроєкту людей абсолютно позбавлять права розпоряджатися власним майном. 

«Якщо ви самостійно будете хотіти це зробити, ви можете отримати штраф від 30 до 40 тисяч гривень. Причому кошти від штрафу підуть не до місцевих бюджетів, не до державних бюджетів, а до бюджету федерації, яка має бути створена як саморегулююча організація. Федерація не підпорядкована нікому, їй згідно з тим законопроєктом надано дуже великі права та повноваження», – розповів експерт. 

Законопроєкт несе в собі корупційну складову. Такі висновки вже надав антикорупційний комітет. Про те, що багато положень закону суперечить Конституції, висловило свою думку і НАЗК. 

Ріелтори Волині теж активно включилися в роботу проти прийняття цього законопроєкту.  

«Ми збираємо підписи під петицією на сайті президента. Петиція має назбирати 25 тисяч голосів, і президент має відреагувати на це», – повідомив Ростислав Ганейчук.

Окрім того, у багатьох регіонах України ріелтори гуртуються та проводять акції протесту, проти прийняття цього законопроєкту. Адже з наданням необмежених повноважень монопольному регулятору, запевняє Ростислав Ганейчук, однозначно програють як власники майна, так і самі ріелтори.

Законодавство, яке має на меті регулювати ринок нерухомості, повинне відображати чіткі та зрозумілі правила гри для усіх суб’єктів ринку, безпосередньо у тексті закону, при  цьому не порушуючи конституційні права громадян. На жаль, законопроект запропонований народними депутатами, таким не є. 

Читати також: Обрали нового голову волинського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині медики лікарень «другої хвилі» не отримують доплат за коронавірус. Пояснили чому
Наступна новина В Україні населення залишилося менше як 42 мільйони
Схожі новини