«На наші огляди приходять жінки, які по 20-30 років не були у гінеколога», - Марія Адамчук

Фото ілюстративне

Аби зменшити смертність від найпоширенішого жіночого раку – грудей та шийки матки, на Волині потрібно частіше проводити профілактичні обстеження на місцях – у віддалених селах та містечках, а також робити щеплення від вірусу папіломи людини.

Про це говорили у понеділок, 21 лютого, під час круглого столу «Розвиток програм та ініціатив, спрямованих на підтримку жіночого здоров’я».

На круглий стіл, який організувала засновниця Фонду боротьби з раком Марія Адамчук-Коротицька, запросили народну депутатку Ірину Констанкевич, заступника голови обласної ради Григорія Пустовіта, заступницю голови ОДА Людмилу Тимощук, керівника обласного управління охорони здоров’я Юрія Легкодуха, керівника обласного онкоцентру Юрія Малімона, очільницю Луцької міської дитячої поліклініки Оксану Лєщинську, інших медиків та депутатів.

Нагадаємо, Юрій Малімон розповів, що через пандемію волинянки почали рідше приходити на профілактичні огляди. Відтак, якщо раніше у 80% випадків рак грудей виявляли на першій-другій стадії, то тепер – лише у 68% випадків.

Онкогінеколог Тарас Рожанський підтвердив аналогічну негативну тенденцію з раком шийки матки: якщо у 2019 році 20% випадків виявляли на пізніх стадіях, то тепер – понад 40%.

Марія Адамчук-Коротицька додала, що фонд організовує виїзні обстеження на рак шийки матки у віддалених селах.

«Приходять жінки, які 20-30 років не були на огляді. Але цього замало. Повинна бути система – один фонд не може вирішити проблему. При цьому рак шийки матки і рак грудей – онкозахворювання жінок з найбільшою смертністю», - сказала спікерка.

Народна депутатка Ірина Констанкевич погодилася, що питання профілактики раку потрібно більш комплексно обговорювати на державному та обласному рівнях.

«Є проєкт постанови Національної стратегії попередження раку до 2030 року. Поки вона не рухається, але розуміння уряду, що потрібно більш комплексно підходити до питання, є. Адже до 2040 року онкологія може стати хворобою №1 у світі. Передові країни готуються до цього, Україна ж поки мало зробила. Такі круглі столи є важливими, бо дозволяють проаналізувати ситуацію», - сказала парламентарка.

Присутні погодились з тим, що потрібно розглянути варіант зі створенням обласної програми і виділенням грошей на вакцинацію дітей від вірусу папіломи людини, який викликає рак шийки матки. Такі програми вже діють у Київській та Львівській областях.

Також Фонд боротьби з раком планує напрацювати стратегію більшого залучення волинянок до профілактичних оглядів.

Читати також: Лише у 8% волинянок рак грудей знаходять на першій стадії


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Україна не нападала і не надсилала диверсантів до Росії, – Кулеба
Наступна новина На Волині поліція розшукує чоловіка за вбивство
Схожі новини