На Волині у музеї просто неба відновили хату, якій понад 150 років

У Рокинівському музеї-скансені відновили дерев’яну хату, якій понад 150 років

У Рокинівському музеї сільського господарства-скансені, що в Луцькому районі, відновили дерев’яну хату, якій понад 150 років. Директор музею просто неба Олександр Середюк розповів, що шість років тому музей викупив її у нащадка господаря і перевіз сюди.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

Олександр Середюк розповів: хату із двірцем привезли в музей-скансен у 2014-му році з Камінь-Каширширського району. Будівля була розібрана. Складати почали через два роки.

За підрахунками, будівлі понад півтори сотні років. Вона із трьох частин: хата, сіни та комора.

«Характерною особливістю саме цієї хати є те, що сіни великі. У хаті жили, а у сінях працювали. В сінях можна було весілля робити», – розповів Олександр Середюк.

Працівники музею нині накривають дерев'яний будинок снопами з очерету. Роман Мишко розповідає: на один ряд йде 15 снопів. Заготовляли матеріал самі.

Володимир Шрамко каже, що піч мурували за кресленнями попередньої. У планах – використовувати піч за призначенням: готувати страви і пригощати ними відвідувачів скансену.

У доброму стані збереглися ужиткові речі та стародавні меблі: діжі, калдуби, лавки, каже Олександр Середюк.

«Саме в цій хаті родина була невелика. У таких хатах жило по 10 дітей. Ось ці лавки ставили й ослінчики. На лавки клали дошки. Клали солом'яний матрас. І так спали, а потім виносили», – розповів директор.

Хата виготовлена з урахуванням енергозберігаючих технологій. З північного боку стіна будівлі повністю була захищена прибудовою – двірцем. Він служив власникові як склад чи майстерня.

З 18 травня у скансені чекають відвідувачів.

Читати також: Волинська наукова бібліотека відкриється наприкінці травня. Книги дезінфікуватимуть

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Друга хвиля коронавірусу може бути важчою, ніж перша, – ВООЗ
Наступна новина Луцький Центральний ринок повноцінно запрацює з 19 травня
Схожі новини