На Волині виявили понад 70 крадіжок газу

Від початку 2020 року фахівці АТ «Волиньгаз» виявили понад 70 крадіжок газу. Один із найпоширеніших способів несанкціонованого відбору блакитного палива – втручання в роботу лічильників газу. За незаконно використаний енергоресурс крадії повинні сплатити більше 650 тисяч гривень нарахованих збитків.

 Взаємовідносини газорозподільної компанії зі споживачами регулює законодавство – Кодекс газорозподільних систем. У цьому документі визначено види порушень, внаслідок яких здійснюється перерахунок об’ємів природного газу, – інформують у пресслужбі «Волиньгазу».

Серед них підробка, пошкодження пломб на лічильнику, вплив магнітного поля або зміна даних об’єму газу. Через ці дії споживача витрата природного газу не обліковується, або обліковується частково чи з порушенням законодавства.

 У випадку часткової сплати необлікованого газу, АТ «Волиньгаз» може реструктуризувати залишок заборгованості. Проте споживачі не завжди визнають факт крадіжки газу й оскаржують рішення комісії щодо донарахованих обсягів природного газу в суді.

 Судова практика склалась таким чином, що 90 % справ, які стосуються крадіжок газу суд задовільняє на користь АТ “Волиньгаз”. Суд апеляційної інстанції всебічно досліджує всі обставини справ й виносить рішення, які є законними та обґрунтованими. В подальшому споживач зобов’язаний не лише відшкодувати компанії вартість необлікованих обсягів газу, а й проведення експертизи. Також повинен встановити за свій кошт новий лічильник і компенсувати судовий збір на користь газорозподільної компанії.

 До прикладу, в одній із судових справ стосовно крадіжки газу Волинський апеляційний суд зазначив:

«Наведені обставини свідчать про те, що лічильник газу, встановлений у будинку, власником якого є позивач, на час чергової повірки та його демонтажу для проведення відповідної експертизи мав механічні пошкодження: потертості та подряпини на корпусі під лічильним механізмом в напрямку від металевої пломби до магнітної муфти, що вважається несанкціонованим втручанням у роботу засобу вимірювальною техніки та призводить до викривлення даних обліку спожитого природного газу і є підставою для донарахування об’єму та обсягу не облікованого газу і визначення його грошової вартості».

 Аналогічне рішення суд апеляційної інстанції ухвалив в іншій справі. Цікаво, що у двох цих справах втручання було виявлено в одному із населених пунктів у понад 10 споживачів. Характер втручань ідентичний, у всіх випадках проведено визначення необлікованого газу, проте двоє споживачів вирішили спростувати цей факт у суді. Однак, суд апеляційної інстанції в обох справах підтвердив правомірність дій АТ «Волиньгаз» щодо визначення необлікованих обсягів природного газу.

 Найбільше крадіжок газу спеціалісти «Волиньгазу» виявили у Володимир-Волинському, Горохівському, Луцькому районах.

 АТ «Волиньгаз» нагадує споживачам, що несанкціоноване втручання в роботу газових мереж несе загрозу життю. Самовільна заміна газового обладнання, незаконне приєднання, негерметичність газового лічильника можуть спричинити витоки газу та масштабні аварії. До того ж, для осіб, які здійснюють втручання в газові мережі законодавством передбачена матеріальна відповідальність.

 Якщо ви стали свідком крадіжки газу – повідомте про це газорозподільну компанію за номером екстреної служби «104».

 Довідково: АТ «Волиньгаз» здійснює розподіл природного газу для 250 тисяч побутових споживачів та понад 4 тисячі підприємств Волинської області. Загалом компанія обслуговує понад 7, 7 тисячі кілометрів газопроводів різного тиску.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Вогонь у відповідь лише за декількох умов». На Донбасі з 27 липня – чергове перемир'я
Наступна новина Проживи довше, подивися більше. 2020 рік не перестає дивувати
Схожі новини