«Не люблю тренди. Дуже часто це попса», – організаторка свят Тетяна Зубрик

5 років тому команда луцької агенції свят «FeelGood» взялась руйнувати стереотипи про те, яким має бути ідеальне весілля, і неочікувано для себе започаткувала в місті новий напрямок у сфері організації заходів.

Тоді про івент-маркетинг (від англ. event – «подія») в Луцьку ще ніхто не говорив, хоч за кордоном він уже був популярним. Такі компанії як Apple, Nike, Coca-Cola, Red Bull та інші активно просували свій бізнес, влаштовуючи унікальні заходи.

«Бранч для наречених» був першим досвідом івент-маркетингу для агенції. Зараз «FeelGood» активно заповнює потреби компаній у цій ніші.

Якщо на корпоративі горять бочки і б’ються лицарі, якщо відкриття закладу не обмежується перерізуванням червоної стрічки, а про презентацію нового продукту говорять навіть ті, хто там не був, це про івент-маркетинг. 

Більше про це «Першому» розповіла організаторка з «FeelGood» Тетяна Зубрик.

«FeelGood» – це агенція, яка влаштовує заходи будь-якого формату, від невеликих сімейних святкувань до гучних подій, корпоративів та весіль. На ринку 5 років. 
У складі команди 7 людей: організатор Тетяна Зубрик, координатор Юлія Дудка, фотографи Володимир Хомич та Віктор Голіков, відеограф Олександр Соловей, ведучий Славко Мазурок та звукорежисер Роман Степановський.

  *       *       *

«Про івент-маркетинг у Луцьку почали говорити менше року тому. Йдеться про заходи, які якнайкраще підкріплюють позиціонування фірми чи послуги на ринку. Насправді сучасні круті компанії вже розуміють, що білборди та сіті-лайти не такі ефективні, як івент-маркетинг, адже він працює точково.

Наприклад, компанія створює цікавий захід для своїх клієнтів, а ті, хто дізнаються про нього, теж хочуть стати її клієнтами.

При цьому людині має сподобатись по-справжньому, щоб вона захотіла поділитись емоціями з іншими: «Я був(ла) на такіііій події…»

  *       *       *

«Відкриття Центру косметології Оксани Короткої могло бути таким: запросили гостей, надули кульки, перерізали червону стрічку, розійшлися. Але Оксана зробила все по-іншому. Вона влаштувала вечірку, де хедлайнером була співачка Tayanna. Лейтмотивом заходу стала пісня «Фантастична жінка». Гості були у захваті і залишили багато позитивних відгуків.

У результаті спрацювала асоціація – якщо ти клієнтка Короткої, ти – фантастична жінка».

  *       *       *

«Один із найяскравіших прикладів івент-маркетингу в Луцьку – міжнародний чемпіонат з перманентного макіяжу Юліани Дружиніної. Юліана – одна з найкращих у своїй справі в Україні, є суддею міжнародних конкурсів. Для підтвердження того, що вона найкраща, вона створила захід, який ще більше підніс її як гуру. На цей чемпіонат приїхали сотні дівчат, були судді з різних країн. Була цікава шоу-програма з подарунками та гала-концертом біля басейну».

  *       *       *

«У будівельній компанії «Інвестор» відмовились робити типове відкриття нового житлового комплексу, бо вирішили, що це нудно. Натомість ми спільно з компанією організували «День доброго сусіда». Таким чином створили хорошу атмосферу, в якій сусіди познайомились один з одним. Тепер це свято буде традицією».

  *       *       *

«Семінари чи конференції теж можуть бути івент-маркетингом, якщо присутні на них дізнались щось про компанію-організатора. Але наша агенція влаштовує розважальні заходи. Ми беремо емоцією».

*       *       *

«Наш іміджевий захід ми почали робити 5 років тому, не знаючи нічого про івент-маркетинг і не підозрюючи, що він увійде в тренд. Ми проводили «Бранч для наречених», щоб підняти рівень весільної культури в місті, розповісти про фішки і тренди.

Завдяки бранчу ми долали стереотипи про те, яким має бути ранок нареченої, як має відбуватись викуп… Також ми показували, як можна оформити зал, якою може бути розважальна програма...

Ми почали змінювати мислення наречених. У людей виникало уявлення, як виглядає сучасне весілля, з’являлась довіра до нашої агенції, а ми росли як спеціалісти». 

  *       *       *

«Людина робить вибір підсвідомо. Коли вона бачить, що якась компанія робить для свого клієнта щось круте, вона теж хоче стати її клієнтом і пережити щось подібне. У такої компанії росте рейтинг на ринку: якщо вона може організувати такий івент, значить вона є серед найкращих компаній».

  *       *       *

«Власник бізнесу може не розуміти, наскільки круто може діяти івент-маркетинг. Так, можливо, ефект не буде миттєвим і відразу після заходу йому не зателефонують 10 нових клієнтів. Все тому, що сарафанне радіо працює поступово. Інформація розходиться і поступово змінює мислення людей». 

  *       *       *

«Нестандартний корпоратив – це теж приклад івент-маркетингу. Ми робили для луцької компанії «Ідейл» корпоратив у стилі вікінгів. Це було як фільм. Це той випадок, коли реальність перевершила уяву.

Все відбувалось в ангарі площею 1000 квадратів. Працівники компанії прийшли у середньовічному одязі. На вході їм наносили руна. Всі були поділені на команди та змагались між собою. Для них влаштували шоу, яке підкріплювалось музикою, палаючими бочками, лицарськими боями…

До нас підходили люди і казали, що це був найкращий корпоратив у їхньому житті».

  *       *       *

«Зараз змінюється уявлення про те, яким має бути корпоратив. Вже не модно півтори години вручати подяки і грамоти найкращим працівникам. Це офіціоз, а люди прагнуть більш невимушеної атмосфери. Зараз більш популярний інтерактив, коли ведучий спілкується із людьми. Конкурси, коли витягують з-за столу, теж вже не модні.

Зараз зрівнюються директор і працівники. Наприклад, Toyota запрошує на корпоратив навіть технічних працівників.

На одному корпоративі, який ми організовували, директор грав у настільний футбол з помічницею і прибиральницею. Він піддався, щоб жінки виграли. Це було класно».

  *       *       *

«Успішні закордонні компанії дбають про тімбілдинг. Люди, які відпочивають, здружуються і бачать, що в компанії їх цінують. Це їх мотивує.

У нас в основному для працівників щось влаштовують на річницю компанії, Новий рік чи професійне свято. Коли бізнес почне розуміти цінність працівників, у нас буде більше роботи (сміється – Авт.).

  *       *       *

«Чудово працюють в івент-маркетингу світові бренди. Презентація Apple – яскравий приклад. Всі її чекають, хоч там і не відбувається нічого особливого.

Дуже круті презентації робить Nike та Adidas.

Добре працює у цьому напрямку Coca-Cola. Яка перша асоціація у більшості людей з цим брендом? Велика фура, мелодія «Свято наближається»…

Зараз вони зробили цікавий хід: фура їздить по всій Україні, а Санта-Клауси з ельфами роздають кока-колу».

  *       *       *

«Я не люблю тренди. Я за індивідуальний підхід. Дуже часто тренди – це попса. Мені це не подобається. Наприклад, вузькі окуляри чи шпильки з перлинками. Ходить кожна друга дівчина. Це ж не цікаво.

Так само з подіями. Якщо ти почнеш робити так само, як вся Україна, це не буде цікаво. Звісно, ми стежимо за трендами, але обираємо прийнятні речі, те, що в Луцьку «зайде». Дуже важливий момент – адаптація до ринку.

Ментально іноді люди не готові до яскравих ідей. Люди бояться, що про них скажуть інші. Не треба боятись бути яскравим».

  *       *       *

«Зараз на заходах популярна візуалізація. Коли все супроводжується медіа-контентом на проекторах, LED-екранах та інтерактивній підлозі.

Але я завжди кажу, що будь-який захід можна зробити без надмірної шоу-програми.

Я проти надмірності. Не має бути такого, що людина не може нормально поїсти, бо тут то фокусник, то танцівниці, то вогняне шоу…

Все залежить від концепції. Є івенти, які треба підсилювати шоу, а бувають душевні свята, де взагалі нічого не потрібно, крім ведучого і правильно підібраної музики».

  *       *       *

«Зараз модно запрошувати зірок, які були популярні десятки років тому. Цього року найбільший «розрив» зробив Іван Попович. Я навіть не очікувала. Я думала, що він – для старшої аудиторії, а в нас була молодь. Вони так танцювали, що ми не могли їх заспокоїти (усміхається – Авт.).

*       *       *

«Щоб захід приніс користь для бізнесу, не достатньо ідеї та емоції. Щоб був ефект, потрібні круті фото- та відеозвіт, щоб захід побачили клієнти, яких там не було. Щоб наступного разу вони прийшли.

Були випадки, коли робиш захід, стараєшся, а фотозвіт не дуже вдалий. Не вловив фотограф, не відчув свята, не вистачає знань і вмінь… Зараз, якщо ми робимо свято під ключ, то його обов’язково супроводжують наші фотограф та відеограф, в якості роботи яких ми впевнені».

  *       *       *

«Часто для того, щоб виконати замовлення клієнта, ми змушені шукати виконавців та колег з інших міст. Тому що те, що ми хочемо дати нашому клієнту, в Луцьку поки що не готові втілити наші місцеві колеги».

  *       *       *

«Якщо у Луцьку нема підрядника, який може організувати підлогу, що світиться, ми можемо привезти його з Києва. Але тоді клієнт має вирішити, чи готовий він за це заплатити».

  *       *       *

«Найбільше проблем з декораторами. Це найбільший біль організаторів. Декоратори – найбільш творчі люди, часто обіцяють одне, а втілюють інше. З такими прощаюсь». 

  *       *       *

«Багато хто думає, що робота організатора творча. Творчість – це 1 %, ідею придумати. Але придумати можна що завгодно, а от як втілити – це вже менеджерська робота.

Треба бути людиною системи. Одна людина теж в полі не воїн, має бути команда».

  *       *       *

«Іміджеві заходи зазвичай плануються за місяць-півтора. Корпоратив у стилі вікінгів ми готували 2 місяці, бо шукали людей, які чудово розумілись би на світлі».

  *       *       *

«Організація свята не є дорогою. Ми не можемо ставити високий гонорар, бо луцький ринок не готовий до цього. Ті ж весілля у Львові втричі дорожчі, ніж у Луцьку, хоч наш ринок не гірший. Наші фотографи не гірші, але наш бере 500 доларів, а львівський – 1000-1500».  

  *       *       *

«Для компанії зробити класне свято не є дешево. Але якщо правильно все організувати, це швидко повернеться і в грошовому еквіваленті, і в клієнтському, і в моральному».

  *       *       *

«Я всіх закликаю все святкувати. Самим організовувати. Я помічаю по своїх друзях, що з кожним роком вони все менше хочуть щось святкувати.

І починається: «На Новий рік вдома буду…День народження не святкуватиму, бо не кругла дата…» А чого тільки круглу дату святкувати?

Не можна так. Життя так швидко проходить, що потім залишаються тільки емоції».


Спілкувалась Наталя ХВЕСИК

Фото: Володимир ХОМИЧ та з архіву «FeelGood» 

Відео: Олександр СОЛОВЕЙ


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Нацрада перевірить канали ZIK і «112 Україна» через розпалювання ворожнечі
Наступна новина Український літак біля Тегерана збила іранська ракета, – спецслужби США
Схожі новини