Ні! Виборам за законом Януковича: волиняни візьмуть участь у всеукраїнській акції за виборчу реформу

Масштабна всеукраїнська акція за виборчу реформу відбудеться о 9:30 у четвер, 6 вересня, в Києві під стінами Верховної Ради.

Вимагати ухвалення Виборчого кодексу будуть активістісти та політики з усієї України, в тому числі з Волині.

Громадський Рух ЧЕСНО (ГО “Центр UA”) разом із “Автомайданом”, представниками ВО “Свобода”, “Самопоміч”, “ДемАльянс”, “Народний фронт”, “Народний контроль”, “Національний корпус”, “Сила людей”, УКРОП, “Українська Галицька партія”, “Громадянська позиція”, “Хвиля”, “Європейська партія України”, Аграрна партія України, “Народний Рух України”, Рух “Визволення” та Руху Нових Сил візьмуть участь у безпрецедентній всеукраїнській акції за виборчу реформу, ключова вимога якої – ухвалити в другому читанні та в цілому проект Виборчого кодексу (№3112-1).

Новий закон передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Очільники політичних партії переконані, що чинна змішана виборча система цементує політичну корупцію. На мажоритарних округах перемогу здобувають переважно за допомогою підкупу виборців та адмінресурсу, а прохідні місця в закритих партійних списках продаються.

«Громадянський рух «Хвиля» буде активно брати участь у цьому заході. З усіх регіонів України люди приїдуть. ...І треба допомогти кожному депутату Верховної Ради прочитати цих 446 сторінок законопроекту № 3112-1, до якого вже подали чотири тисячі поправок. Уважно прочитати і прийняти. Тим більше хочу зазначити, що це повинно бути прийняте вже», — заявив представник громадянського руху «Хвиля» Володимир Потарський.

«Українське об’єднання патріотів УКРОП» теж підтримує дані виборчі зміни. У нас відбулася так само нарада керівників по всій Україні, і однозначно було прийняте рішення, що ми беремо участь в цій акції. А підтримка цього виборчого законодавства дасть змогу перш за все дуже багатьом людям скористатися, так званими, соціальними ліфтами. Тобто вони за цієї системи зможуть потрапити до Верховної Ради. … Плюс до того, це відкриває можливості для партій, які сьогодні не представлені у парламенті. Тому що наша партія лише частково представлена декількома мажоритарниками. І я вважаю, що пониження прохідного бар’єру, 4%, дозволить більшій кількості політичних партій представляти народ України», — заявив представник партії «УКРОП» В’ячеслав Рубльов.

Про свої наміри та багатотисячне представництво заявила й Аграрна партія на Волині.

«15 серпня у нас відбулася в Києві політична рада партії. Одностайно нашими однопартійцями прийнято рішення щодо підтримки даної акції. Вважаємо, що дана реформа виборчого законодавства має право на життя, і вона має бути прийнята. Тому ми будемо брати дуже активну участь. І 6 вересня ми в межах п’яти тисяч людей їдемо централізовано до Верховної Ради», — повідомив представник Аграрної партії України Ігор Волошенюк.

Деталізував переваги виборчої реформи представник від партії «Самопоміч».

«Самопоміч» вже неодноразово висловлювала свою позицію щодо зміни виборчого законодавства. Вона зрозуміла, вона абсолютно підтримується. Але, як вже зазначалося, є чотири тисячі правок. Необхідно винести остаточне рішення. І, я думаю, що присутність людей допоможе в тому, щоб рішення комітету підтримало його у тій редакції, яку вимагає суспільство. Тому що лакмусовим папірцем цього законодавства є усунення від мажоритарки. І один із основних моментів це — просування внутрішньопартійної конкуренції. Тому це дасть можливість усунутися від продажу місць у списках. І звісно ж прохідний бар’єр. Це лакмусові папірці, за які треба триматися. … Тому «Самопоміч» буде підтримувати реформу як у парламенті, так і поза його стінами», — заявив представник партії Тарас Шляхтич.

«Всеукраїнське об’єднання «Свобода» підтримує виборчу реформу. І це відбувається не тільки на стовпах, а й на практичному рівні. «Свобода» з квітня місяця цього року запровадила таку ініціативу як прийняття різними рівнями рад, так званого, антиолігархічного пакету, який вміщує у себе ряд законів щодо заборони приватизації підприємств, скасування недоторканності тощо. І частиною цього антиолігархічного пакету є нова виборча реформа. І це є одним із основних законопроектів, який має бути прийнятий в межах антиолігархічного пакету. І станом на сьогодні більше 200 місцевих рад різних рівнів підтримали дані ініціативи. Ці рішення були надіслані до Верховної Ради. Сам антиолігархічний пакет зібрав 150 підписів народних депутатів, — поінформував представник ВО «Свобода» Микола Федік.

Про ліквідацію політичної корупції із запровадженням виборчої реформи більше розповів представник партії «Національний корпус» Андрій Д’яченко:

«Я думаю, що ця реформа буде прийнята, якщо не завтра, то згодом. Але звичайно, що вона не призведе до повної ліквідації політичної корупції. Тому що ми розуміємо, що корупція існує тому, що на неї є попит. На жаль, є велика частина виборців (тому що люди живуть бідно, злиденно чи недостатній рівень освіти), які готові продавати свої голоси. А раз вони готові продавати свої голоси, то знайдуться люди, які будуть готові їх скуповувати. Тому нова виборча реформа не є панацеєю і, на жаль, це політичну корупцію не ліквідує, а лише мінімізує. Ми ж всі читаємо соціологічні дослідження, і якщо нинішні тенденцї збережуться, то наступна Верховна Рада буде об’єктивно гірша, ніж попередня рада. Ми бачимо, що відсоток проросійських, реваншистських сил тільки збільшиться. Але нова виборча реформа, будемо вірити, буде прийнята завтра, вона дасть свої плоди. ...Ми надіємося, що нова виборча реформа буде одним із тих стовпів для якісного оновлення українського політикуму і зведе фундамент на якісні зміни».

«Підтримуємо виборчу реформу. Підтримуємо акцію протесту. Вважаємо, що без тиску вулиці ніяка ця виборча реформа не буде підтримана. І скоріш, вона не буде підтримана, давайте говорити відверто, навіть з тим тиском вулиці, який є. Тому що він є не масштабний. Давайте говорити відверто: він є смішним для цієї влади. Він не несе загрозу, і вони цього не бояться. Вони хочуть систему, такою, яка вона є, лишити. …», — реалістично підійшов до ситуації представник Громадського руху «Народний контроль» Павло Данильчук.

«Народний рух підтримує цю реформу із самих початків. Наші депутати голосували за законопроект у першому читанні. Ми розуміємо її важливість. … Звичайно ми будемо брати участь у акції 6-го вересня. З Волині будуть їхати автобуси. В нас навіть ще зараз є вільні місця. Якщо хтось має бажання, ми можемо взяти, чи журналістів, чи представників інших політичних сил, які тут зголосилися, але не мають можливості добратися в Київ. Також хочу сказати, що дана виборча реформа це не панацея, як було сказано, але ми розуміємо, що ця мажоритарка, яка була придумана урядом Януковича, вона губить нашу державу. І ми як державницька партія будемо боротися за реформу разом з усіма політичними силами», — заявив представник Народного руху України Дмитро Климук.

Оптимістично дивиться на ситуацію представник «Громадянської позиції» Сергій Чуріков:

«Гроші. Влада. Гроші — це зачароване коло української політики. І нинішня виборча система — це власне той фундамент, на чому воно базується. Гречка на мажоритарці — це найдешевший спосіб зайти деяким людям в ці схеми. Тому «Громадянська позиція» — за зміни виборчого законодавства.  Ми за пропорційну систему з відкритими списками. З початків, коли тільки починалися невеличкі пікети під Верховною Радою, «Громадянська позиція» була перша, хто долучився до цих акцій. ...І я особисто, і мої партійці-колеги, будуть під стінами Верховної Ради. ... І я вірю, що наступні вибори до Верховної Ради будуть відбуватися за пропорційною системою із відкритими списками».

Помічниця народного депутата Ігоря Лапіна Оксана Ютовець, присутня на заході, також висловила підтримку від нардепа і його готовність проголосували за законопроект у другому читанні.

Підтримують реформу не тільки політичні сили, а й громадські рухи та організації.

«Ми ще, як кажуть, і не партія. Ми ще не обговорювали ці питання, але питання зміни виборчого законодавства — важливе однозначно. Це треба було вже давно зробити. І тому рух підтримує всі ці зміни», — коротко висловився представник Форуму національної дії Сергій Дружинович.

Політологи Тарас Літковець й Михайло Наход також висловилися щодо довгоочікуваних змін до виборчого законодавства.

Останній зокрема додав: «Питання виборчої реформи почали піднімати саме експертні середовища і громадські активісти. Якщо мені не зраджує пам’ять, то більше 10-ти років тому. На цю тему вже відбулася маса круглих столів, маса ефірів на телебаченні, а віз і нині там. Я особисто абсолютно підтримую всі основні положення, які закладені в проект виборчого кодексу. І не лише стосовно виборів народних депутатів, а й реформування законодавства виборів на місцевому рівні. Також потрібно на цьому наголошувати. Тому що впровадивши ту систему, яка є, ряд територій не представлені у обласних та місцевих радах депутатами. І тому до виборчої реформи потрібно підходити комплексно. Чи достатньо зусиль усіх політичних сил, які тут присутні, і які не присутні? Очевидно, що не достатньо. Чи тиск вулиці дасть ефект? Можна випромінювати оптимізм і оголошувати, що це вдасться. Але мені здається, що системний тиск на ті партії, які підписали коаліційну угоду в 2014 році і постійне нагадування їм про це, й змушувати виконати цю обіцянку, — це той шлях, який принаймні дасть можливість виборцям зрозуміти, хто виконує виборчі обіцянки, а хто не виконує»,  — коротко резюмував представник громадської організації «Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу» Михайло Наход.

Координаторка Громадського руху «ЧЕСНО» та ГО «Центр.ЮА» Марія Доманська закликала усіх їхати на акцію, їхати на транспорті партій або їхати самотужки, адже лише масовість акції стане підтвердженням суспільної значимості та крайньої необхідності прийняти зміни до виборчого законодавства, адже правила гри вирішують порядок денний життя країни на наступні кілька років.

Нагадаємо, впровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками — важлива частина Коаліційної Угоди. Це обіцянка Президента Петра Порошенка. Це також рекомендація міжнародних партнерів України

Виборчий кодекс ухвалено у першому читанні 7 листопада 2017 року, а з лютого 2018 триває розгляд правок до законопроекту.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Кілька луцьких тролейбусів змінять схему руху
Наступна новина У ніч на 9 вересня у Луцьку курсуватиме громадський транспорт
Схожі новини