Партнери з НЕФКО захоплені модернізованими фасадами освітніх закладів Луцька, – Поліщук

Упродовж останнього часу значно змінився зовнішній вигляд шкіл і дитсадків Луцька. Реалізовуючи цей проект, влада Луцька намагалася досягти кілька цілей. І найперша – економія енергоносіїв.

«Сьогодні газ в Україні коштує абсолютно неадекватних грошей. А всі освітні заклади опалюються коштом міського бюджету. Витрати постійно зростають. Для того, щоб кардинально їх зменшити, і розпочали проект НЕФКО-3 «НЕФКО – коротка назва Північної екологічної фінансової корпорації, створеної в 1990 році п'ятьма країнами Північної Європи: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією – ред.), у межах якого велику кількість освітніх закладів енергомодернізували, що дало можливість зекономити на енергоносіях до 50% в кожному такому приміщенні», – розповів Луцький міський голова Ігор Поліщук в інтерв’ю ІА «Волинські новини»

За його словами, друга – практична мета. Адже у багатьох школах і дитсадках звучали постійні нарікання на недотримання температурного режиму взимку. Більшість садочків, на жаль, збудовані зі старої силікатної цегли, яка не тримає тепло. У приміщеннях переважно були старі дерев’яні вікна, які також не втримували тепло.

Й ось саме в рамках реалізації цього проекту усі старі вікна і двері замінили, утеплили і капітально відремонтували дахи й фасади. А це створило значно комфортніші умови для дітей, вихователів, учителів, усіх працівників освітніх закладів. А ще, як уточнив Ігор Поліщук, є, по-третє, й естетичний ефект.

«Ми дуже відповідально і творчо підійшли до цієї роботи, співпрацювали з талановитою групою архітекторів. Адже розуміли, що шанс зробити ці фасади наступного разу, напевно, випаде не скоро. Й окремі заклади вийшли надзвичайно цікавими, із ручним розписом, з дуже стильною гамою кольорів. Їхній вигляд змінює вигляд тих мікрорайонів, у яких вони розташовані. Люди тішаться такими змінами, дякують», – розповів міський голова.

Він вважає реалізацію проекту однією із сильних сторін Луцька, бо адже такими досягненнями не можуть похвалитися багато інших міст.

Разом із тим Ігор Поліщук визнав, що роботи у нас ще дуже багато. Є чимало шкіл, які потребують вкладання коштів. Необхідно ремонтувати фасад і дах школи №5, ремонту потребують і школа №2, і школа №7, інші школи й садочки.

«Ми сподіваємося на наступний проект НЕФКО-4. Але навіть якщо він не буде продовжений, то ми поступово робитимемо це за кошти міського бюджету», – додав Поліщук.

Проект НЕФКО-3 – один з наймасштабніших, що реалізовані цією корпорацією в Україні. За словами Луцького міського голови, фінансові донори, які надали і грант, і пільговий кредит, дуже задоволені тим, як освоюються кошти в обласному центрі Волині: у терміни, обумовлені договором, без якихось зловживань і скандалів.

Тож коли у міськраді фотографували ці об’єкти й надсилали керівникам НЕФКО у Норвегію, то закордонні партнери були надзвичайно захоплені тим, які яскраві та красиві будівлі.

Загалом у межах проекту енергомодернізовано 40 об’єктів. Це школи, садочки, музична школа №1, художня школа, басейн, частина Палацу учнівської молоді. У цьому році вже завершені роботи в дев’яти садочках та школі №10. А от фасад гімназії №4 роблять коштом міського бюджету.

Читати також: Головний принцип – робити цілісно і якісно: Поліщук про ремонти вулиць та дворових територій


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Головний принцип – робити цілісно і якісно: Поліщук про ремонти вулиць та дворових територій
Наступна новина Телевізор – від влади, ноутбук – від депутата: школу на Ратнівщині привітали із 40-річчям
Схожі новини