Перший в облраді: Петро Савчук розповів, як «врятувати» ПТУ

Петро Савчук

Аби професійно-технічні навчальні заклади не доводилось закривати чи приєднувати до інших закладів, а керівництво унікального волинського музею-скансену не просило коштів на реконструкцію, є шляхи вирішення.

Про них «Першому» розповів депутат Волинської обласної ради, голова освітянської комісії Петро Савчук.

– На Волині є багато закладів професійно-технічної освіти, які можуть реорганізувати. Через спроби їх об’єднати виникає багато обурення у трудових колективах.  То чи варто, на Вашу думку, об’єднувати одні заклади з іншими?

– По-перше, ні в якому разі не можна робити це штучно і випереджуючи законодавчу базу, яка ще не сформована.

По-друге, ні в якому разі не можна робити такими методами, якими профільне управління освіти обласної державної адміністрації робить це. Вони не зрозуміло якими критеріями керуючись, не спитавши думку колективу, без обговорення профільної комісії приймають рішення, кого до кого приєднати.

По-третє, я за ті ініціативи, які висовує Луцький національний політехнічний університет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший в облраді: Людмила Тимощук про недобір у медколеджі, реорганізацію лікарень та інсулін

Ми готові тим професійним закладам, які хочуть закрити чи приєднати, надати підтримку в плані входження в систему професійно-технічної освіти нашого університету, а ми її ступенево формуємо. Це теж один із виходів. Ми готові взяти їх під своє крило.

– Володимир-Волинську спеціалізовану школу-інтернат І-ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» хочуть перевести на фінансування з обласного бюджету. Якщо цього не зробити, яка буде його доля?

– Буде плачевна доля, він втратить своє існування. До школи приєднають Сенкевичівську загальноосвітню школу-інтернат І-ІІІ ступенів Волинської обласної ради.

І це дуже добре, що вироблений такий формат, що потужніший заклад буде утримувати інфраструктуру і продовжувати навчати цих дітей.

– На попередньому засіданні комісії Ви говорили директору Музею історії сільського господарства Волині Олександру Середюку, що якщо він принесе звіти про фінансову діяльність скансену, то Ви обома руками підтримаєте виділення коштів на музей. Чи надійшли до вас звіти?

– Нічого не відбулося, я впевнений, що він не налаштований прозоро працювати. Але він патріот, він досить багато робить корисного і для області, і для цієї галузі. Але він повинен розуміти, що він керівник перш за все і претендує на державне фінансування. І тут має бути прозорість. Якщо не буде прозорості, будуть завжди запитання, і ніколи не будуть виділятись кошти.

– Яка імовірність, що цих півмільйона, які Олександр Середюк просив на скансен, знайдуться у бюджеті?

– Знайти кошти можна, тому що їх, безумовно, планують на різні напрямки, а це не така велика сума, щоб її знайти. Але  впевнений, що доки не буде оцих знаків питання знято, то ні я, ні профільна комісія не будемо рекомендувати виділити гроші. Музей має комерційну складову. Він може зароблять кошти. Це потужний об’єкт, який може бути самодостатнім з комерційної точки зору.

Однак якщо директор претендує на співфінансування з бюджету, він повинен чітко відповідати нашим критеріям.

– Директор бібліотеки для дітей Наталія Гранич запевняла, що за останні роки на установу не надійшло жодної гривні. Чому не виділяють коштів на закупівлю книг?

– Гроші виділяють. Вони попросили більшу кількість коштів, тому що зросла вартість самої книжкової продукції. Змінились ціни. У зв’язку з цим вони змушені просити більшого фінансування, це абсолютно об’єктивні реалії. Але не було такого, щоб коштів зовсім не виділяли.

Текст: Наталя ХВЕСИК (Перший)
Фото: прес-служба Волинської обласної ради

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший в облраді: Вітів розповів, хто насправді є «гальмом» децентралізації на Волині


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку просять пішохідний перехід біля школи
Наступна новина Краса волинського озера на світлинах. ФОТО
Схожі новини