Підбірка українських новорічних марок

Перші поштові марки в Україні почали випускати ще при Царській Росії в 1866 р. Використовували їх для оплати послуг пошти. Їх клеїли на листівки, бандеролі та листи. Крім номіналу, на марках зображували символіку та герби повітів, де вони випускались. Згодом з'явились ювілейні марки, зображення відомих людей, туристичних місць, фауни і флори та інших. 

Про це повідомляє vlasno.info.

Згодом з'явились ювілейні марки, зображення відомих людей, туристичних місць, фауни і флори та інших. В залежності від того, яка влада панувала в Україні, на поштових марках обов'язково друкували символи, що визначали політичне забарвлення країни. Випускали марки і при УНР, і при Радянському Союзі, і в вже в часи незалежної України. 

Свою першу різдвяну марку «З Різдвом Христовим» за часів незалежності, Україна надрукувала 1997 р. Тематику для неї вибрали релігійну. Вартість марки становила 20 копійок.

У 1998 р. на поштовій марці «З Різдвом Христовим» зобразили колядників з різдвяною зіркою, одягнених в національні вбрання. Вартувала марка вже 30 коп. 

А в слідуючому 1999 р. різдвяних марок було дві. На марці «Різдво Христове» - репродукція фрески Городинського С. з однойменною назвою. І коштувала 60 коп. 

А марці «Різдво» з колядниками та козою, зберегли ціну попереднього року - 30 коп. 

Новорічна марка Міленіуму-2000 має зображення жінки з карнавальної ночі. На ній є повідомлення про те, що «традиція зустрічати Новий рік 1 січня існує в Україні з кінця XIV ст.», а також на ній є фраза з побажанням щастя. Вартість подвійної марки складала 50 коп. 

У 2000-х тисячному році була також і Різдвяна марка «2000-ліття Християнства». Багато хто вважає, що працівники пошти допустили помилку при створенні цієї марки і стверджують, що початок християнства не можна вважати від дня народження Христа, посилаючись на Євангеліє від св. Луки. Всі марки в трилогії оцінювались по 80 коп. 

У наступному 2001 році Україна вже мала на новорічні святки аж чотири марки. Вперше була випущена марка «Святий Миколай» за ціною 30 коп. 

В цьому ж році побутувала марка «Новий рік» з пишною ялинонькою та дитячим карнавалом. Варто звернути увагу, що серед «зайчиків» та «петрушок» навколо новорічного деревця витанцьовує маленька україночка. Вартість марки становила 30 коп. 

Популярність колядників в 2001 р. на зображеннях поштових марок збереглась, тому і цьому році можна було доповнити свою колекцію маркою «Різдво христове». Вартість – 30 коп.

Потрапила нам на очі марка із символічним зображенням «переходу» із року 2000 в 2001-й. На ній Дід Мороз несе ялинку через міст, що сполучує дві земних півкулі. Оцінили марку в туж вартість – 30 коп. 

В 2002 році була випущена всього одна новорічна марка «Щасливого Нового року!» На ній – ялинка і Дід Мороз, який дуже схожий на Санта Клауса. Вартість, встановлена поштою, склала 45 коп. 

В наступному 2003 р. було випущено дві марки «З Новим роком!» та «Різдво». Обом встановили ціну по 45 коп. 

У рік 2004-го новорічні поштові марки випустили «зчіпками» по чотири марки з назвами «З Новим роком! З Новим щастям» та «З Різдвом Хрестовим!» Що цікаво, хоч і марки датовані 2004 р., та снігова хурделиця на «зчіпках» вже намалювала 2005 р. Ціна однієї марки з «квадрології» як і в попередньому році – 45 коп. 

Після Помаранчевої Революції в 2005 р. на українських на одній з двох поштових марок, дизайнери зобразили ангела та привітали «З Різдвом Хрестовим!» А на марці «Новорічна» зобразили міні-планету українського села із затишними хатками та церквою. Правда, ціна обох марок, порівняно з попереднім роком виросла зразу вдвічі. 

До новорічних свят у 2006 р. пошта випустила дві марки – «зчіпку» «З Днем Святого Миколая» та «З Різдвом Хрестовим». Обидві марки на релігійні теми. Ціну зберегли в 70 коп. за кожну марку.

Як і на «зчіпці» «З Новим роком та Різдвом Хрестовим», так і на власній марці з купоном в 2007 р. зобразили янголят. На санях та біля ялинки, над українськими містами - як охоронців серця України. Марки між собою дуже схожі, але одна виконана на жовтому, а інша на блакитному фоні. Варто зазначити, що вперше цього року, власну марку оцінили вже 1 грн.

Тему янголів в графіці продовжили в 2008 р. Виконані в однаковому стилі дві новорічні марки «З Новим роком!» та «З Різдвом Хрестовим!» оцінили також по 1 грн. Але, якщо придивитись уважно, то тільки цьогоріч вперше за часів незалежності України на новорічних поштових марках з'являється герб України – Тризуб. 

Із зображень марок за 2009 р. «З Новим роком!» та «З Різдвом Хрестовим!» українців вітали Дід Мороз та знову ж таки – янголи! Але вже ціна за марку встановлена 1 грн.50 коп. 

На жаль, нам не вдалось знайти зображень новорічних марок за 2010 р. ні в каталозі «Укрпошти», ні у Вікіпедії. Напевне, їх просто не випускали. Цікаво, що 2011 р. було випущено по дві новорічні марки по шість «зчіпок». Всі марки захищені спеціальними знаками - малим гербом України, які можна побачити під ультрафіолетом. Ціна за марку 1 грн.80 коп. 

І тільки в 2012 р. знову вводять новорічну «зчіпку» з двох марок під назвою «З Новим роком та Різдвом Хрестовим». Вартість марки знову піднялась і становила на той рік 2 грн. 

Одну традиційну марку « З Різдвом Хрестовим!» з янголом та колядниками випустила пошта в 2013 р. Оцінили марку в 2 грн.

Крім неї, на різдвяну тематику, був надрукований блок з чотирьох марок «Українське подвір'я». Зверніть увагу, що з чотирології можна відділити окремо білку, снігурів, колядників та індика. При цьому, сніговик так і залишиться на основі паперового блоку. Цікаво, що ціну для сюжетів блоку встановили різну – менші сюжети оцінили по 2 грн., а більші по 2, 50 грн. Вперше в 2013р. на марковому блоці з'являються штрих-коди.

На поштові конверти та бандеролі в 2014 р. клеїли тільки одного виду марку з графічним зображенням Янгола. Вартувала марка «З Новим роком! З Різдвом Христовим!» 2 грн. 

До різдвяних свят в 2015 р. надрукували лише одну марку «Веселих свят!». Можливо, через війну в країні, на марці зображена тільки мама та діти. Як бачимо, мама вдягнена в гарну вишиванку, хлопчик в національному жилеті, а дівчинка – у віночку. Є подарунки під ялинкою! 

Новорічна марка в 2016 р. з яскравим зображенням «Півня» в марковому блоці по 8 марок. Вартість її складає 4 грн. 40 коп. 

Як бачите, історія поштових марок, може розказати про не тільки про наші традиції, політичні настрої та культурні цінності. По новорічних марках України можна відстежити й відсоток інфляції гривні в нашій країні. 

 

Ольга Маліновська 

 

 

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Курс валют на 5 січня
Наступна новина Жителі прикордонних районів заблокують міжнародні пункти пропуску з Польщею
Схожі новини