Підприємець назвала 5 причин для підняття вартості проїзду у маршрутках Луцька

Луцькі перевізники знову заговорили про те, щоб підняти тариф на проїзд у маршрутках.

Секретар міської ради Григорій Пустовіт 25 вересня під час оперативної наради у міськраді розповів, що таким чином вони хочуть покращити якість надання послуг. 

«Перший» дізнався, які є підстави для підняття тарифу.

Про них розповіла підприємець Любов Зарецька. Її транспорт останні три роки обслуговував маршрут № 4. У червні 2018 року вона відмовилась від маршруту, адже він став неприбутковим.

Вартість пального.

«Все впирається у пальне, – каже Любов Зарецька. За її словами, якщо його вартість росте, то підняття тарифу – це не забаганка перевізників, а необхідність». 

«На найдешевших заправках заправляємось, а це впливає на апаратуру. Наші чиновники на таких заправках не заправляються. Якщо солярка стане 35 гривень, то тариф просто необхідно буде піднімати. Від перевізника нічого не залежить», – каже жінка.

Вартість запчастин

Підприємець розповіла, що багато витрат іде на купівлю запчастин та ремонтування транспорту.

«Всі хочуть якості перевезень, а не буде якості. Вона аби трималась на тому рівні, як є. Тому що ці автобуси старі, їм більше 10 років, вони зносились. Новий автобус коштує 2 мільйони, його ніхто зараз не купить», – каже Любов Зарецька.

Відсутність водіїв та низька зарплата 

Щоб водії погодились їздити на маршрутах, необхідна нормальна заробітна плата. Вартість оплати праці також закладена у тариф. 

«Росте вартість хліба чи ліків – всі мовчать і купують. А от заплатити за перевезення… Перевезення неякісні, тому що нема водіїв. Не в змозі перевізник заплатити зарплату таку, за яку водій прогодував би свою сім’ю», – розповіла екс-перевізник. 

Велика кількість пільговиків

У Луцьку є 12 пільгових категорій. Дітей згідно із законодавством мали б возити не за 2 гривні, як це у Луцьку, а за вартість, яка становить 75% від загального тарифу. Крім того, на маршрутах, які ведуть до дачних масивів, багато пенсіонерів.

«Одночасно може їхати 15 людей-пільговиків. І що перевізник заробить? Автобус повний. Всі з торбами, відрами, візками», – каже Любов Зарецька.

Жінка погоджується, що пенсіонеру важко вижити з такими цінами, але й перевізники, на її думку, теж не можуть існувати за такої кількості пільговиків. Вона бачить вирішення проблеми у запуску соціального транспорту.


«Виникає необхідність підняти тариф. Якщо це не відбудеться зараз, то буде взимку чи навесні», – прогнозує підприємець. На її думку, треба розраховувати нову ціну з огляду насамперед на вартість пального.

«Якщо було 5 гривень, то значить треба 6. Це не 90-ті роки, коли добавлялось 30 чи 20 копійок», – підсумувала Любов Зарецька.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Лише легальний підприємець робить внесок у добробут держави», – головний податківець Волині
Наступна новина Показали, як облаштовують сквер на місці квіткового ринку у Луцьку. ФОТО
Схожі новини