«Рекреація – це про майбутнє і взаємодію», – Кватирко про підсумки виїзної колегії

Нещодавно на Волині відбулась виїзна колегія Держлісагентства. Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко поділився її підсумками.

Про це Олександр Кватирко написав у фейсбуці.

«Мав нагоду звітувати щодо показників фінансово-господарської діяльності ВОУЛМГ, почути керівників та колег з усієї України, поділитись напрацюваннями колективів наших лісогосподарських підприємств. Однією з тем обговорення була рекреація», – зазначає  Кватирко.

Так, Олександр Кватирко розповів про роботу лісгоспів і доцільність розвитку рекреації:

«Лісівники Волині завжди допомагали захисникам. З перших днів російськоі агресії на сході у 2014 році до сьогодні. Сьогодні наші працівники стали однією з потужних волонтерських спільнот області.

Наші профспілкові організації постійно допомагають своїм колегам зі східних та південних регіонів. Ми робимо це послідовно. Так само послідовно відповідаємо на закиди «експертів». Спочатку розповідаємо про те, що це нормально, коли наші працівники перераховують частину заробітку, щоб підтримати колег, у мирний час. Зараз говоримо, що наші колективи не потребують «підказок» щодо підтримки колег із регіонів, які потерпають від війни.

Лісгоспи –  господарюючі суб‘єкти, які стали для низки громад не те, що домінуючим платником податків, а головною опорою у військовий час. Якщо при запуску проєктів рекреаційних пунктів нам доводилось випрошувати в окремих громад виділення земельних ділянок під їх розміщення, то тепер громади нас про це просять. Люди тепер запитують керівників ТГ, чому в одній громаді є рекреаційні, а в їхній – нема», – наголошує Кватирко.

Для працівників лісової галузі рекреація – один із робочих процесів. Це керований розподіл ризиків у відвідуванні лісів населенням. Саме це врятувало Волинь від десятків пожеж.

«Чи думали лісівники Волині, що рекреація стане рятівним кругом під час пандемії ковід-19 або місцем, куди повезуть на екскурсію дітей переселенців?! Ні. Ми думали про те, як управляти потоками несанкціонованих походів до лісу, багаттями, які розладали посеред ділянок і не гасили. Ми хотіли, щоб люди бачили, яка гарна Волинь, і берегли її», – зауважив Кватирко.

Також він наголосив, що лісова галузь постійно працює серед викликів. Щоправда, одні з них роблять нас сильнішими, змушують прогресувати, розвивати інновації, а інші – змушують діяти, щоб виживати –  і людям, і галузі.

Читайте також: Лісівники Волині купили мотоцикли, щоб ефективніше боротися з порушниками

«Тема розвитку рекреації не про сьогодення. Вона – про причини, які спонукають колективи лісогосподарських підприємств розвиватись, випереджати інколи навіть приватний бізнес в ідеях і способах їх втілення. Це тема – про майбутнє і про взаємодію. Рекреація завжди про взаємодію. Це складний ланцюг, до якого дотичні чимало вигодонабувачів. Громади, населення, туристи та ті, хто подорожує, підприємці та працівники, які мають роботу, молодь та педагоги, які мають хороші майданчики з наочністю для занять. У теми рекреації, перш ніж тут прозвучить лісівник, значний перелік бенефіціарів, які отримують вигоди.

Зараз, коли стрімко погіршуються соціально-економічні умови, важливо не допустити зниження стандартів взаємодії людей. Ми мусимо тримати планку. Від цього залежить, що стане допустим або недопостимим у громадах, колективах, серед молоді вже найближчим часом. Єдине, що залишилось спільного між тим, як ми розпочинали і як продовжуємо роботу в напрямку рекреації зараз, – можливість забезпечити роботою і хорошим відпочинком працівників та їх родини», – ділиться своїм баченням начальник управління лісового та мисливського господарства.

Як приклад Кватирко наводить Шацьк, де була запущена база відпочинку. Ще навесні 2015 року там були дикі хащі й плазуни. «Мене, молодого керівника, з ідеєю відродити базу відпочинку керівники 24 лісгоспів і профспілкових ланок області сприйняли неоднозначно. Але повірили, включились і зробили реконструкцію. Зробили своїм працівникам, чули спасибі від кожного, хто приїздив з родиною на відпочинок, і включались далі», – говорить Кватирко.

Рекреація – це інвестиція, економічний ефект від якої рахується шляхом віднімання можливих збитків від лісових пожеж і шляхом множення соціального ефекту для громад, працівників, області. Чому лісівники Волині не припинили цю роботу у війну?

«Люди повинні думати про завтра і мати можливість допомагати економіці й армії. Ми створюємо робочі місця, намагаємось тримати соціальні стандарти. Думаю, що це розуміють більшість із нас. Переконаний, що маю спільну точку зору зі своїм колективом. Як керівник лісової галузі Волині хочу подякувати колективу за велику роботу, за згуртованість і характер. Робимо все, щоб продовжувати традиції єдності і підтримки, якою завжди жили люди лісової галузі. Гуртуємось заради перемоги!», – підсумував Кватирко.

Читайте також: Головний лісівник Волині розповів про забезпечення населення паливними дровами


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина СБУ просить волинян уникати натовпів і ходити в укриття
Схожі новини