Що малювали на татуюваннях, яким 5200 років? Нове відкриття Британського музею

Вчені виявили на древніх єгипетських муміях Британського музею найстаріші татуювання відомі у світі.

Їм близько 5200 років, пише The Independent.

Знайдені татуювання містять саме зображення, а не геометричні візерунки, які до цього вважалися найстарішими і були нанесені на 1200 років пізніше.

Ці мумії демонструються у Британському музеї вже понад 100 років.

Однак раніше вчені та відвідувачі музею могли бачити лише слабкі темні плями на тілі мумій чоловіка і жінки.

Краще обстежити музейні експонати вдалося нещодавно, вчені застосували інфрачервоне опромінення.

Виявилося, що на тілі чоловіка зображено дві тварини – гігантський дикий бик, більш відомий як зубр, та дика північноафриканська коза.

Імовірно, він носив свої татуювання, щоб допомогти продемонструвати силу та мужність. У більшій частині стародавнього світу обидві тварини асоціювали з чоловічою силою, мужністю та родючістю.

Зображений бик – це вимерлий вид гігантського дикого бика, відомого як зубр. Його боялися, ними захоплювалися і шанували в усіх частинах стародавнього світу.

Інша тварина – коза породи Барбарі – також асоціюється з чоловічою мужністю. У стародавньому світі козоподібні істоти часто були пов'язані з чоловічою сексуальністю.

Експертиза говорить, що обидва татуювання були зроблені з пігменту на основі вуглецю, ймовірно, сажі.

Єгиптянин з татуюваннями жив до того часу, коли виникло повноцінне ієрогліфічне письмо, і тому немає письмових згадок про вірування того часу. Але пізніше єгипетські та інші системи вірувань і міфологія були задокументовані та ймовірно брали коріння епохою раніше.

Вчені британського музею також виявили татуювання на мумії жінки, датоване тим же часом, що і у чоловіка. Жінка має більш абстрактні татуювання – кілька S-подібних знаків на правому плечі та лінію з трохи вигнутим верхнім кінцем на її правій руці, що може бути символом влади.

На сьогоднішній день ця жінка є найдавнішою жінкою у світі із татуюванням.

Нещодавно відкриті татуювання були опубліковані у четвер в журналі Archaeological Science.

"Використання новітніх наукових методів, зокрема, комп'ютерного сканування, вивчення карбонатних порід та інфрачервоне випромінювання, перетворило наше уявлення про Гебелейнскі мумії", – зазначив один із провідних авторів дослідження та куратор британського музею з фізичної антропології Даніель Антуан.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Ужгороді відкрили першу еко-крамницю, де не використовують пластик. ФОТО
Наступна новина Студенти СНУ мають можливість отримати український і польський дипломи