Торчинський «Колос» хочуть приєднати до Волинської обласної філармонії

Заслужений народний ансамбль пісні і танцю України «Колос» в обласній раді планують реорганізувати.

Про це стало відомо під час засідання комісії Волиньради з питань освіти та культури, пиш ІА Волинські Новини. 

Начальник відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності апарату обласної ради Михайло Імберовський повідомив, що в облраді створили робочу групу, яка вивчала питання подальшого функціонування окремих закладів освіти і культури, які перебувають в спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Так напрацювали проєкти реорганізації мережі закладів.

«Проаналізувавши інформацію щодо штатних розписів та кошторисів наших комунальних підприємств та здійснивши виїзні наради на місцях, ми побачили певний дисбаланс у роботі. Ми пропонуємо наше бачення щодо того, як ситуацію змінити, покращити та крокувати в ногу із процесами фінансової децентралізації, які нині впроваджуються в державі загалом і в нашій області зокрема», – переконує він.

Зокрема, управлінню культури, з питань релігій та національностей рекомендується розробити пропозиції до проєкту рішення обласної ради щодо реорганізації Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Колос». Пропонується приєднати його до Волинської обласної філармонії.

Ця пропозиція викликала жваве обговорення серед членів комісії.

«Це «Колосу» вже не буде? Це наш подарунок до 70-річчя створення Заслуженого народного аматорського колективу? Ну, вибачте», – не втримав емоцій депутат Михайло Скопюк.

Натомість Михайло Імберовський переконував: пропонують ліквідувати лише юридичну особу.

«Я розумію, був заслужений керівник закладу і ми виділяли кошти. Але був лідер – був колектив, а якщо зараз і до шевченківських днів, і до ювілею Лесі Українки немає кому співати, то, мабуть, треба підсилити Волинським хором. Не стоїть питання про ліквідацію, йдеться про реорганізацію, щоб зберегти колектив. Але мають бути і від них кроки назустріч і бажання. Торчинський «Колос» працюватиме під дахом філармонії як структурний підрозділ, а не окрема юридична особа. Це в подальшому керівник визначатиме і колектив, як вони будуть практично здійснювати свою діяльність», – пояснив він.

Перший заступник голови облради Юрій Поліщук зауважив, що таким чином вирішили навести лад.

«Там наступна ситуація: на 50 з лишнім людей колективу – 17 ставок. Ми заїжджали, питали у нинішнього керівництва, як контролюєте роботу, покажіть графік. Так чи інакше його треба привести у нормальний вигляд. Якщо є ставки – мають відпрацьовувати терміни, графіки. Маємо залучати їх до різних заходів. Ставилося питання перед ними, щоб вони самостійно заробляли кошти. Вони мають самі думати, як залучити кошти, щоб вижити і назва їх теж може залишатися. Це аматорський колектив, тож має бути і від них ініціатива», – вважає посадовець.

Нагадаємо, у жовтні минулого року помер багаторічний очільник ансамблю «Колос» Олександр Огороднік. У бюджеті області кошти на підтримку колективу передбачені лише на 6 місяців. Цього року ансамблю виповнюється 70 років.

Зрештою члени комісії підтримали проект рішення щодо реорганізації закладів і рекомендували ухвалити його на сесії. Якщо проект рішення набере достатню кількість голосів депутатів у сесійній залі, то профільні управління облдержадміністрації почнуть готувати до розгляду на наступних сесіях відповідні проекти рішень. У тому числі й щодо реорганізації колективу шляхом приєднання його до обласної філармонії.
 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на маршрути виїдуть ще 7 екологічних автобусів MAN
Наступна новина «Ноги заплуталися у сітці». На Волині у річці втопився рибалка
Схожі новини