Цивілізований відпочинок: коли Світязь отримає нову каналізацію

Будівництво очисних споруд біля Світязя

Вже наступного року курортний сезон на Світязі може розпочатись в нових умовах. Вперше за десятиліття, відколи ця територія стала популярним місцем відпочинку, у Світязі, Пульмо та Шацьку, відходи життєдіяльності тисяч туристів потраплять не у вигрібні ями, що забруднюють довкілля, а на сучасні очисні споруди, збудовані за європейськими технологіями.

Це особливо актуально в умовах підвищеного попиту на внутрішній, український туризм.

Історія питання

Вперше про курортний потенціал Світязю задумались у 70-х роках минулого століття. Тоді ж Любомльська районна рада створила структуру «будинкоуправління будинків відпочинку та кемпінгів», яка мала обслуговувати бази відпочинку. Вже тоді, як йдеться у документі від 1972 року, на березі озера було багато баз відпочинку волинських та львівських організацій, однак не було структур, які відповідають за прибирання, порятунок на воді, надання медичної допомоги тощо.

Згодом, коли така структура з’явилась, кількість баз лише росла. Чи не кожне велике підприємство чи спілка на Волині вважали за необхідне мати власний куточок для відпочинку на Світязі. «Гряда» й досі – одне з найпопулярніших місць відпочинку на Волині.

Вже у 2000-х роках можливість заробляти на туристах відчули й у самому селі Світязь. Чимало господарів, які мали обійстя майже на березі найглибшого озера України, зрозуміли, що витягли щасливий квиток. Одна за одною на подвір’ях росли хатки для туристів. Де – прості дерев’яні споруди з мінімумом зручностей, а де – повноцінні будинки.

Ця інфраструктура закономірно почала приваблювати все нових і нових відпочивальників. Однак, весь цей час у населених пунктах біля Світязю не було каналізації. На відпочинкових базах і території приватних садиб в кращому випадку – вигрібні ями. В гіршому – «сільські туалети», звідки стоки потрапляють просто у ґрунт. Такий стан справ аж ніяк не личить сучасному курорту. Хоча справа тут не лише в естетиці. Такі вбиральні можуть добряче забруднювати довкілля і впливати на якість води. А це ж те, за чим сюди їдуть відпочивальники!

Тема – не лише туалетна. Відсутність каналізації – це ще й тонни «хімії», якою місцеві і гості миються, прибирають оселі, перуть одяг. Усе це розмаїття без очистки потрапляє просто в ґрунт та підземні води. Так, у 2017 році у селі Світязь у ґрунтових водах фіксували перевищення вмісту азоту, фосфатів.

Будівля майбутніх очисних споруд біля Світязя

Перші зрушення

Вперше про те, що ситуацію слід змінювати, заговорили ще у 2007 році. Тодішній голова Волинської ОДА Володимир Бондар пригадує, що фахівці розробили проєкт каналізування урочища «Гряда», Шацької селищної ради, а також Світязької та Пульмівської сільських рад.

«Починали з «Гряди», бо на той момент це вже було популярне місце відпочинку з багатьма базами», - каже ексочільник області.

Втім, тоді грошей забракло і «Грядою» все обмежилось. Повернулись до питання аж у 2014 році, коли частково каналізували Шацьк. А за кілька років вирішили – без повноцінного каналізування усіх прилеглих до Світязю населених пунктів не обійтись. І коштує це все стільки, що необхідно залучати допомогу Європейського Союзу.

У липні 2017 Єврокомісія затвердила масштабний проєкт «Покращення екологічної ситуації в Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь» в рамках міжнародної програми «Польща-Білорусь-Україна».

Будівництво каналізації на початку 2019 року

Амбітний проєкт вартістю 6,5 мільйонів євро

Каналізування населених пунктів біля Світязю – це понад 100 кілометрів труб, 21 насосна станція та 3 системи очисних споруд у Шацьку, Світязі та Пульмо.

Загальна вартість проєкту – майже 6,5 мільйонів євро. Більша частина суми – європейський грант, який не потрібно повертати. Внесок України – 645 тисяч євро.

Зокрема, 25 мільйонів гривень у 2018 році виділили з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища за сприяння тодішнього очільника Міністерства екології та природних ресурсів Остапа Семерака, наступного року – ще понад 20.

«Доводилось неодноразово їздити в Міністерство, запрошувати сюди міністра, переконувати в актуальності теми – фактично лобіювати цей проєкт, - пригадує депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар. – Проєктів тоді було подано значно більше, ніж можна було профінансувати з фонду. Доводилось використовувати свої зв’язки і переконувати посадовців – світязька каналізація варта цих грошей. Це вимагало і часу, і зусиль».

Депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар

Роботи веде львівське підприємство «Вельт Капітал» і вони вже фактично на фінішній прямій.

Станом на 1 вересня прокладено вже 44,7 кілометра з 45,5 трубопроводів напірної каналізації та 44,05 з 46,7 кілометра трубопроводів безнапірної каналізації.

Планували здати каналізацію у 2020 році, однак через карантин дату перенесли на 21 червня 2021 року.

«Через карантинні вимоги на об’єктах працювало менше людей, ніж передбачалось. Також влітку намагались не заважати відпочивальникам. Така доля усіх міжнародних проєктів цього року, але можу запевнити, що все буде зроблено якісно», - розповіла помічниця координатора проєкту Аліна Демчук.

Попереду – ще багато роботи: завершити будівництво, підвести каналізацію в кожне господарство, запустити очисні споруди, створити комунальне підприємство, яке ними опікуватиметься. Але головне, що тепер інфраструктура на головному волинському курорті значно покращиться, а разом з нею – і комфорт туристів.

До речі, ще один важливий проєкт, який вдалось втілити для покращення відпочинку на Світязі – облаштування набережної в однойменному селі. Рік тому Шацький національний природний парк разом з місцевими підприємцями привезли новий пісок на пляж, облаштували пішохідні доріжки, поставили кабінки для переодягання, туалети, лавочки, парасольки, налагодили вивіз сміття.

«Коли починався цей проєкт, було зрозуміло, що бюджетних грошей взяти ніде – потрібно залучати підприємців. І вони готові були виділяти кошти, але кожен підприємець казав: «Ну що я за рік при такому короткому сезоні там зароблю? Я б вкладав гроші, якби мав гарантію, що мінімум років 10 там зможу попрацювати», - пригадує Володимир Бондар. - Законодавство такої можливості не давало. Тому нам довелось знайти механізми укладання довгострокових договорів. В результаті все вдалось. Світязь отримав сучасний центральний пляж, не вкладаючи бюджетних грошей.

Наталія Ковальчук

Набережна у селі Світязь

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Тільки за згодою Медведчука. Суд заборонив розповсюджувати книгу «Справа Василя Стуса»
Наступна новина Волинь – серед регіонів, де мешканці найактивніше укладають декларації із сімейними лікарями
Схожі новини