У Луцьку презентували книжку про Майдан

У Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги «Майдан від першої особи. Регіональний вимір», куди увійшли історії та свідчення і про Волинську область.

На основі зібраних спогадів була започаткована серія друкованих видань «Майдан від першої особи». У 2015 році вийшов перший випуск серії «45 історій Революції Гідності», у 2016 році другий – «Мистецтво на барикадах».

«Майдан від першої особи. Регіональний вимір» – це третій випуск серії. Книга реконструює події місцевих майданів, адже під час Революції столиця перебувала в центрі суспільної уваги, а як відбувались протестні рухи в областях – відомо не багато.

Укладачі третього збірника взяли за мету заповнити цю прогалину та сформувати уявлення про Майдан як загальноукраїнське явище. Випуск складається з 25 розділів – за кількістю регіонів України.

Частини подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. Цього року виходить перша його частина, до якої увійшли регіони, починаючи з Автономної Республіки Крим до Луганської області. Решту областей буде представлено у другій частині, яка має вийти друком наступного року.

У презентації книги взяли участь представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук, яка й укладала розділ у книжці про Волинську область, а також очевидці подій, чиї спогади увійшли до першої частини випуску.

Один з них, Богдан Шиба, котрий в часи Майдану був політичним в'язнем, сказав, що Революція й далі продовжується. Він назвав її національно-визвольною і наголосив, що люди зараз мають не переосмислювати, а саме осмислювати всі події, що відбуваються зараз навколо них.

Згадала укладачка волинського розділу й відомі слова бізнесмена Володимира Пащенка – «Без Майданів у регіонах київський Майдан не протримався б так довго».

«Дуже важливо показати, що Майдан був саме всеукраїнським явищем і він мав свою історію в кожному з регіонів України», - завершила свою розповідь Леся Бондарук.

На завершення учасників презентації повідомили, що всі три книги абсолютно безкоштовно незабаром можна буде скачати на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Юлія КНИШ

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку презентували багатотомник зі свідченнями активістів Майдану
Наступна новина У Луцьку відбудеться щорічна благодійна акція «Миколай про тебе не забуде»
Схожі новини