У Шацькій громаді каналізували 5 сіл навколо озера Світязь. ФОТО

У Шацькійм громаді завершили великий інфраструктурний проєкт з каналізування п’ятьох населених пунктів навколо озера Світязь, здійснених у рамках програми транскордонного співробітництва за фінансової підтримки ЄС.  

На запрошення місцевої влади у відкритті новозбудованих об’єктів та заключній міжнародній конференції взяли участь заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, заступник начальника ОВА Олександр Троханенко, голова Ковельської райради В’ячеслав Шворак, команда експертів секретаріату програми транскордонного співробітництва, а також виконавці робіт, інформують в обласній раді. 

Загальна вартість проєкту становила майже 6,5 мільйонів євро, 90% з яких – кошти євроспільноти, решта – місцевих бюджетів: селищного, районного і обласного.

Голова Шацької громади Сергій Карпук розповів, що від початку подачі заявки на участь у проєкті і до його завершення минуло понад 4 роки. За цей час було побудовано майже 100 кілометрів каналізаційних мереж у п’ятьох найбільших населених пунктах, до яких приєднається понад 2,6 тисяч домогосподарств, та зведено очисні споруди у селах Світязь і Пульмо, а існуючі у Шацьку модернізували та розширили. У комплексі це дозволить на 80% скоротити викид стоків у навколишнє середовище. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  «Ми не круті перці, які нічого не бояться», – голова громади біля кордону з білоруссю

Очільник громади зазначив, що реалізація цього проєкту дозволить не тільки поліпшити екологічну та санітарну ситуацію навколо унікальних Шацьких озер, а й суттєво підвищить комфортність проживання місцевого населення, сприятиме розвитку туризму та інвестиційної привабливості території загалом.  

Під час заключної конференції присутні підсумували етапи впровадження та досягнуті результати проєкту «Покращення екологічної ситуації у шацькому національному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь». Окрім того, старший експерт представництва у Львові секретаріату транскордонного співробітництва Василь Хім’як презентував можливості та перспективи наступного етапу транскордонної співпраці в рамках нової програми InterregNEXT Польща-Україна до 2027 року. Він зазначив, що загальний обсяг фінансування складе майже 190 мільйонів євро. 

Гранти ж надаватимуться за п’ятьма напрямками: охорона довкілля (протидія кліматичним змінам і стійкість до стихійних лих, збереження біорізноманіття, управління водними ресурсами і доступ до них); здоров’я – це підтримка первинної ланки надання медичних послуг, паліативної, геріатричної допомоги, цифровізація системи охорони здоров’я, навчання фахівців; розвиток туризму;  кордони – розбудова прикордонної інфраструктури; та співпраця – це обмін досвідом та кращими практиками між органами влади, громадськими організаціями, окремими галузями чи навіть комунальними закладами. Василь Хім’як закликав громади активно долучатися до участі, обіцяв максимальне сприяння представництва у пошуку партерів та наданні консультацій. 

Шацький селищний голова Сергій Карпук констатував, що практично за усіма 5 напрямками громада має перспективу отримати фінансування, і запевнив, що неодмінно знову подаватимуть заявку на участь у програмі транскордонного співробітництва. 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині військовий отримав ключі від квартири
Схожі новини