У вогні не згорить: від чого залежить протипожежна безпека в Україні

І як витримуються норми на найбільш багатолюдних об'єктах.

Пожежа у чотириповерховій будівлі ТРЦ в Кемерово змусила пересічних громадян нашої країни замислитися про те, наскільки безпечні українські торгові центри, житлові будинки та інші об'єкти нерухомості. Статистика поки говорить не на користь нашої країни. За даними Міжнародної асоціації пожежно-рятувальних служб, які були опубліковані в 2017 році, Україна знаходиться в десятці лідерів за кількістю загиблих від пожежі – щорічно на кожну тисячу чоловік в нашій країні гине 24 людини. На пострадянському просторі вище показники тільки у РФ, Біларусі і Казахстану.

Якою має бути протипожежна безпека, як ставляться бізнесмени до протипожежних норм, і що робити жителям, для того щоб знизити такі ризики для свого багатоповерхового будинку? Mind попросив розповісти Олександра Павловського, власника консорціуму «Сатурн», який займається продажем, установкою систем протипожежного захисту та оцінкою протипожежного стану об'єктів нерухомості.

Про протипожежні норми і нагляд. В Україні вони досить жорсткі для того, аби безпека була максимальною. Найбільш високі вимоги до об'єктів, які належать до третього класу наслідків (є ще перший і другий) – це ті, де завжди багато людей. До них відносяться ТРЦ і бізнес-центри. У своїй практиці, а компанія на ринку з 2004 року, я не зустрічав жодного об'єкта третього класу, де не було б встановлено протипожежне обладнання.

Такі об'єкти регулярно перевіряються Державною службою з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Списки перевірок опубліковані у неї на сайті, і кожен може з ними ознайомитися. На даний момент за завданням прем'єр-міністра України ДСНС за три місяці зобов'язана перевірити всі подібні об'єкти по всій країні.

Чому трапляються пожежі? У більшості випадків через людський фактор – недбалість. Випадок з ТРЦ у місті Кемерово у цьому плані показовий – цей об'єкт якимось чином потрапив в розряд малого бізнесу, а за законами Росії, малий бізнес не підлягає перевіркам. В результаті власники перестали взагалі замислюватися про пожежну безпеку, що і призвело до таких страшних наслідків.

Подібні історії для українських великих ТРЦ малоймовірні – вони усі під суворим наглядом. Але слід зауважити, неможливо ручатися за всю Україну, особливо за невеликі міста.

Про ТРЦ. У державних будівельних нормах чітко визначено, які системи повинні бути встановлені в об'єктах, подібних ТРЦ. Це автоматична система пожежогасіння, автономні системи пожежогасіння, система пожежної сигналізації, система оповіщення та евакуації людей, система протидимного захисту, централізований пункт спостереження, – список насправді досить довгий.

Крім цього, у керуючої компанії або тієї, що володіє ТРЦ, повинен бути штатний співробітник, у обов'язки якого входить перевірка протипожежних систем і дотримання в ТРЦ норм безпеки. Якщо такого співробітника немає, тоді зазвичай наймають сторонню приватну спеціалізовану компанію, яка проводить регулярні перевірки і видає відповідні акти.

Відповідальні власники бізнесу на цій підставі усувають за необхідності виявлені недоліки. Адже якщо державні перевіряючі виявлять систематичні порушення, ТРЦ через суд можуть закрити до того часу, поки його власники не виправлять порушення. І відомі приклади великих торгових мереж, у яких такі ситуації виникали, тож їм доводилося швидко усувати порушення.

Про житлові будинки. Це залежить від того, який це будинок. Наприклад, для «хрущовок», «сталінок» і стандартних дев'ятиповерхівок немає таких жорстких вимог, як для «свічок». Тому що сходи сучасної пожежної машини дістають до верхнього поверху. А ось у будинках вище 26,5 м повинні бути автоматичні системи пожежогасіння, димовидалення, рукава для подачі води, забезпечений доступ до води та ін.

Як дізнатися, в якому стані будинок? Мешканці повинні звернутися до своєї керуючої компанії із відповідними питаннями, і вона зобов'язана буде відзвітувати про протипожежний стан об'єкта. Більш того, якщо мешканці захочуть, то через ту ж керуючу компанію вони можуть звернутися до найближчої пожежної частини, щоб та провела навчання – змоделювала надзвичайну ситуацію і провела евакуацію. Для цього потрібно укласти договір з пожежною частиною та оплатити їхні послуги – все на законних підставах. Те саме можуть робити і керуючі компанії ТРЦ.

Про відповідальність. Серед наших клієнтів в основному ТРЦ, бізнес-центри і декілька багатоповерхових житлових будинків. Школи і дитячі сади до нашої компанії жодного разу не зверталися. Але, за моїми спостереженнями, бізнес, в порівнянні з тим, яким він був ще чотири роки тому, став більш відповідальним – власники принаймні великих об'єктів першими ініціюють перевірки систем протипожежної безпеки і підтримують її на високому рівні.

Змінилося і законодавство – відповідно до нових державних будівельних норм, архітектор, проектувальник систем протипожежної безпеки ставить на проекти власну печатку і несе персональну відповідальність за те, як спроектована протипожежна система. Раніше за це відповідала структура з обмеженою відповідальністю – компанія-проектувальник. Зараз – конкретна людина. Це підвищує рівень відповідальності.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Житомирщині розстріляли депутата «Блоку Петра Порошенка»
Наступна новина НАБУ засекретило справу про виграші Олега Ляшка
Схожі новини