Учені пояснили, чому будильник – справжнє зло

Звикли весь час покладатися на будильник? У нас для вас не вельми хороша новина: цей пристрій може вельми негативно вплинути на ваше здоров'я та самопочуття. На думку науковців, депресію та інші неврологічні проблеми може провокувати звичайнісінький будильник, яким користується більшість людей, – пише Радіо Максимум

Про це свідчить дослідження, яке провели фахівці з Edinburgh Sleep Centre (Шотландія). Вони наполягають на тому, що прокидання під будильник – одна з найбільш шкідливих звичок людини, якої краще позбутися якомога раніше.

Вчені встановили, що з п'яти відомих фаз людського сну, найоптимальнішими для пробудження є перша, друга та п'ята. Якщо людина прокидається в ці періоди, зробити їй це буде значно легше та й відчуватиме вона себе краще.

Натомість ті, хто прокидається під час третьої або четвертої фази, відчувають сильний стрес. При цьому в кров викидається велика кількість адреналіну.

У свою чергу, невчасне пробудження призводить до того, що протягом дня людина відчуває підвищену дратівливість; її пам'ять, зір і реакція на навколишні події погіршуються. У довгостроковій перспективі це призводить до неврологічних розладів, у результаті чого істотно знижується рівень мозкової активності і відповідно інтелекту.

Щоб не доводити організм до такого стану, медики рекомендують привчитися до певного режиму. Зокрема, бажано лягати спати приблизно в один і той же час. І, крім того, необхідно привчити себе вставати з ліжка не завдяки будильнику, а згідно з власними відчуттями.

Звичайно ж, таку звичку виробити не вельми просто, але ви відчуєте, наскільки краще ви себе почуваєте протягом цілого дня.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 22 січня
Наступна новина ТОП-5 порад, що допоможуть впоратися із січневою депресією
Схожі новини