В Івано-Франківську почали реставрувати автентичні луцькі двері

В Івано-Франківській майстерні «Фабрика меблів та дверей ХІТА» почали реставрацію автентичних дверей Луцька. Столітні двері з Кривого Валу, 32 почали очищати від старої фарби, але чи це перший шар – поки незрозуміло. Двері ж з вулиці Словацького збереглися зі старовинним кованим засувом, яких практично не лишилося в Україні.

Про це на своїй сторінці повідомив депутат Луцькради Андрій Білан. 

«Старовинні двері з Кривого Валу, 32 очищаються від старої фарби та оновлюватимуться руками майстрів з Франківська.  У приміщенні, по вулиці Кривий Вал, 32, знаходився на початку ХХ століття один із найбільших готелів Луцька. Будинку більше 100 років, а збережені до наших днів автентичні двері – в собі зберегли чіткі контури ручної різьби, ковані цвяхи, певні елементи замків та завісів. Все це відновлять до первинного вигляду

Відомі для лучан «зелені» двері, що на Словацького, зберегли в собі старовинний кований засув. Зі слів реставраторів, таких засувів, збережених до наших днів, практично не лишилось. В Луцьку – є. Також віконні рами, які теж відкривались на провітрювання.

Двері виготовлені з модрини - це єдине хвойне дерево, деревина якого відноситься до твердих порід. Цінні властивості деревини модрини пов’язані з її надзвичайною щільністю і високою питомою вагою, а також тим, що вона просякнута дубильними речовинами», – йдеться у дописі.

Додає, що розповідатимуть й про інші цікаві факти з дослідження автентичних дверей Луцька.  

Нагадаємо, приблизно через 4 місяці Луцьк буде мати одразу троє реставрованих дверей. Це двері з будинків за адресами: Кривий Вал, 32, Словацького, 1 та Лесі Українки, 9. До слова, Словацького, 1 – це відомі зелені двері, на фоні яких фотографуються любителі соцмереж.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З України хотіли незаконно вивезти рідкісний і наддорогий метал
Наступна новина Як у новорічну ніч буде курсувати транспорт у Луцьку