Вчені розгадали генетичний секрет троянди

Вперше дослідники розшифрували генетичний секрет троянди, що може допомогти вивести нові аромати та кольори цієї квітки.

Секретна історія троянди містить сюрпризи - ця квітка пов'язана з полуницею більше, ніж ми думали, пише BBC Ukraine.

Результати цього дослідження в довгостроковій перспективі можуть привести до виведення троянд з новими ароматами та кольорами, стверджує міжнародна команда вчених.

В новій карті геному троянди, яку складали вісім років, виявили гени, які відповідають за аромат, колір та довговічність квітки, повідомив Мохаммед Бендахмен з організації ENS, який керував цим дослідженням.

«Тепер у вас є книга історії троянди. Це книга, яка допомагає нам зрозуміти троянду, її історію та шлях еволюції та одомашнення», - сказав він.

Дослідження провела команда у складі понад 40 вчених з Франції, Німеччини, Китаю та Великої Британії. Воно дає краще розуміння того, чому троянди мають такий широкий спектр кольорів та ароматів.

Генетична інформація допоможе селекціонерам розробити нові сорти, які довше стоятимуть у вазі, або будуть більш стійкими до шкідників.

Також це дослідження проливає світло на родину «Розових» (Rosaceae), до якої входять яблука, груші, полуниця, а також така красива квітка, як троянда.

«Троянда і полуниця є дуже близькими видами», - сказав пан Бендахмен.

Вирощувати троянди в садах почали тисячі років тому, ймовірно, у Китаї. У римський період троянди широко вирощували на Близькому Сході, де вони використовувались як конфеті або парфуми.

У п'ятнадцятому столітті троянда була символом боротьби за англійський престол під час «Війни троянд».

Біла троянда представляла родину Йорків, а червона троянда символізувала родину Ланкастерів.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Корисна звичка: завжди читайте етикетки на продуктах
Наступна новина ПриватБанк пропонує волинянам застрахуватися від шахраїв
Схожі новини