Як двоє атовців відкрили у Луцьку «негламурну» кав'ярню. ФОТО

Микола Кравчук та Анатолій Форманюк – лучани. Обоє навесні 2014 року пішли до війська, обоє у складі 51-ої бригади були під Іловайськом, та познайомились вони лише влітку цього року. Це трапилось на школі професійного лідерства для учасників АТО, де їх переконали, що для відкриття власної справи непотрібно мати «мільйон доларів і мільйон знайомих».

За кілька місяців чоловіки зважились і таки відкрили свій заклад. Це кав’ярня «Старе місто» на вулиці Драгоманова, яка поки працює у тестовому режимі. Хоча плани на неї масштабні. Чоловіки хочуть, аби кожен турист, який їхатиме з Луцька, купував щось у кав’ярні в якості сувеніру. Наприклад, торт «Кликун».

ДАЛИ ЗАВДАННЯ ВИВЧИТИ АНГЛІЙСЬКУ, ЗАРОБИТИ 2 ТИСЯЧІ ДОЛАРІВ І НЕ ПИТИ КАВИ

Цьогоріч Анатолія та Миколу запросили на школу професійного лідерства для учасників АТО, під час якої професійні тренери вчили чоловіків веденню власної справи.

Учасникам школи дали різні завдання. Миколі – вранці сто разів віджиматись, присідати і качати прес, заробити за два місяці дві тисячі доларів і вивчити англійську до рівня Upper Intermediate (вище середнього), Анатолію – лише не пити кави (до цього він був затятим кавоманом).

«Мене розвели, бо дали найважче завдання», - сміється Микола.

А вже випускникам школи потрібно було зробити власний бізнес-проект і головне – заробити на ньому грошей.

«Ми думали посмажити м’ясо на «Бандерштаті». Але вирішили, що це дуже банально і просто – треба тільки домовитись з організаторами, купити м'ясо і смажити його», - пояснюють атовці.

Так народилась ідея зробити фотозону до Дня міста. За кілька днів вони разом зі знайомими змайстрували величезний трон, знайшли костюми та вже на свято весь день фотографували охочих посидіти на «троні Любарта». Попри те, що фіксованої плати за світлину не було – кожен платив, скільки хотів, організаторам вдалось відбити витрати та ще й заробити.

«Нам багато хто казав: «Хлопці, у вас нічого не вийде. Було б то у Львові, у вас вже черга стояла б, а тут ніхто не прийде». Мене це розізлило – за що ж люди так не люблять своє місто?! Мабуть, тому ми зробили все можливе, аби ідея таки вдалась», - каже Микола Кравчук.

ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ КАВ’ЯРНІ ЗНАЙШЛИ НА ОLХ

«Після школи ми з Толіком почали думати, що ж то робити далі. Взялись дивитись приміщення на ОЛХ. А грошей було мінімум – дно фактично. Вирішили з мінімуму зробити максимум. Знайшли приміщення в підвалі аптеки-музею і довго не думаючи, вирішили взяти його в оренду. Після цього народилась ідея кав’ярні «Старе місто», - розповідає Микола.

Чоловіки власноруч облаштовували приміщення – на стіни прилаштували декоративний мох (якщо вчасно поливати, в таких умовах він зможе прожити вісім років), в одній із зал на стінах і стелі зробили декупаж з фотографіями Луцька у міжвоєнний період минулого століття. В іншій залі планують розмістити портрети князів Любарта і Свидригайла. На столах також хочуть покласти аркуші з легендами про місто.

«Ми хочемо, щоб кожен, хто прийде до нас на каву з тістечком, міг отримати знання про місто, щоб кожен лучанин і гість міста пишався ним. Щоб турист, який приїздить до Львова з Білорусі чи Литви, заїжджав до Луцька не тільки на заправку, а й за позитивними емоціями, щоб було куди приводити знайомих з інших міст», - переконують власники кав’ярні «Старе місто».

Всього на облаштування закладу хлопці вже витратили близько 100 тисяч гривень. Обладнання для приготування їжі і напоїв взяли під виплату у попередніх власників (раніше у цьому приміщенні працювала кав’ярня «Марципані»). Кажуть, ці витрати мізерні, порівняно з іншими кафе, де лише освітлення може коштувати кілька тисяч доларів.

Вони зізнаються, багато на цьому бізнесі не зароблять, але хочуть, «перетягнути» лучан і гостей міста з центральних вулиць ближче до замку.

«Круто, коли в нас відкривається багато гламурних кав’ярень з дорогим освітленням, з крутими назвами, де класно зробити селфі, але ми втрачаємо, коли маємо такий замок і жодної кав’ярні в ньому чи поблизу. Всіх не переманиш, бо люди люблять лофт, гламур, але Старе місто плануємо оживити», - наголошують власники «Старого міста».

«ПРАДІД, ДІД, БАТЬКО ВОЮВАЛИ І Я ЗНАВ, ЩО КОЛИСЬ БУДУ»

Микола Кравчук свого часу закінчив факультет журналістики, та за професією майже не працював – вирішив, що цим на життя не заробить. Подався в торгівлю.

Хоча все життя знав – рано чи пізно опиниться на війні.

«Мій прадід воював, дід воював, батько воював і я знав, що буду. Мені снилась війна. Щоправда, спочатку я думав, що це буде Ірак, а склалось не так, як гадалось. У квітні 2014 року я пішов у військкомат, аби записатись у добровольці. Першого разу мені відмовили, а вже за другим взяли, сказали, що дістав їх там», - пригадує Микола.

У складі 51-ої бригади у серпні 2014 року він побував під Іловайськом. Після цього повернувся до мирного життя, працював менеджером.

Анатолій Форманюк у 2014 році отримав повістку. Воював у тій же 51-ій бригаді, після Іловайська продовжив службу у військкоматі.

«Після цього я рік служив у патрульній поліції. Але одного разу я написав чергову петицію з вимогою заборонити у Луцьку гей-паради, бо я за традиційні цінності, а мені сказали, що я нетолерантний поліцейський. Я розчарувався і звільнився», - пригадує чоловік.

«З КИЄВА ВСІ ВЕЗУТЬ КИЇВСЬКИЙ ТОРТ, А З ЛУЦЬКА ВЕЗТИМУТЬ ЩОСЬ НАШЕ»

Що подаватимуть у кав’ярні, власники до кінця ще не визначились. Кажуть, це будуть солодощі, розроблені спеціально для цього місця. Наприклад, торт «Кликун».

А от гарячий шоколад зі збитими вершками і лісовими ягодами на гостях вже випробували. Кажуть, «зайшло».

«От ми їдемо з Києва і веземо київський торт, а ми хочемо, щоб їдучи з Луцька, людина везла з собою щось з кав’ярні «Старе місто», - каже Анатолій.

Власники сподіваються, що заклад відвідуватимуть не лише лучани, а й туристи. Переконують, такі гості до них уже заходили. Переважно це були туристи з інших міст України, але трапляються й іноземці: литовці, угорці, поляки, один чоловік зі Швейцарії.

«Вчора був чоловік з Литви. Він захопився цією ідеєю – сказав, що Луцьку цього не вистачало», - пригадують власники нової кав’ярні.

Текст: Віта Сахнік

Фото автора

Передрук заборонений


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На мосту біля «Там-Таму» з'явилась велика тріщина. ФОТО
Наступна новина Фільм луцького режисера Олеся Саніна претендує на «Оскар»
Схожі новини