Як витрачати гроші на рекламу? Краще Фейсбук чи Інстаграм? Чому маркетологи інколи безсилі?

Відповідь на питання «Чи треба бізнесу витрачати гроші на рекламу?» - очевидна.

А от у відповіді на наступне питання очевидності набагато менше: «Як розібратися у десятках рекламних інструментів? І вибрати ефективний саме для свого бізнесу?». 

Часто кажуть: «Найняти команду професійних маркетологів». Або: «Взяти на роботу толкового працівника і послати його на курси; навчиться, і буде у моїй компанії цінний кадр». Ще одна відповідь: «Я – власник бізнесу, мені й усім цим займатися. Зрештою, не все так складно: сьогодні уже всі вміють включати таргетовану рекламу».

Луцький маркетолог, власник агентства інтернет-маркетингу ARTEFACT.St  Андрій Сірук має на поставлене питання трохи іншу відповідь. Маркетологи – інколи навіть найпрофесійніші – не завжди рятують бізнесмена від неефективних витрат на рекламу. Водночас керівнику бізнесу необв’язково щодня заходити в «рекламні кабінети», аналізувати цифри і ламати голову над тим, як «здешевити клік» чи «від якого каналу відмовитися».

“Головне для кожного бізнесмена - заробляти гроші. Це можливо, якщо знаєш загальні правила та техніки маркетингу, вмієш рахувати окупність кожного з каналів. Тільки тоді можливо економити гроші, збільшувати потік клієнтів, і витрачати менше часу на організаційні питання” - каже Андрій Сірук.

Саме про це Андрій Сірук розповідатиме невдовзі у Луцьку під час курсу «Інтернет-маркетинг для топ-менеджерів».

«Перший» дізнався кілька корисних фактів, які звучатимуть на цих (до речі – платних!) виступах. Далі - словами Андрія Сірука.

Андрій Сірук

Знати в деталях, як налаштовується кожен вид реклами, керівнику  необов’язково

Справді, сьогодні бізнесмени постійно працюють над вдосконаленням знань. Тому часто вміють включати рекламу  і у Фейсбуці, і в Інстаграмі, і в Гугл. Втім, брак часу і завантаженість іншими справами часто не дають їм можливості піднятися «над процесом» і побачити, що навіть у цих трьох «гігантах» є маловідомі й ефективні інструменти реклами. Часом дешевші і – для виконання конкретних задач – більш ефективні.

Безліч фільтрів, за якими формується цільовий список споживачів реклами. Можливість коригувати ціну кліку. Місця розміщення. Показувати різні повідомлення для різних типів користувачів.

Я вже не кажу про те, що онлайн-реклама є і поза Фейсбуком, Гуглом та Інстаграмом! Емейл-розсилки. LinkedIn. Прайс-агрегатори. Youtube. Співпраця з блогерами, ЗМІ та інше. 

Головне, що повинен розуміти керівник бізнесу: не треба відразу «влазити» у кожен новий інструмент. Але знати про його існування і характер роботи – сьогодні must have для кожного, хто прагне збільшити потік клієнтів.

Коли знаєш, що «оце» мені точно потрібно, тоді знайти виконавців – справа техніки.

Але як дізнатися, які інструменти потрібні саме вам? Читайте далі)

Ефективна реклама – не та, яка дала багато кліків, а та, що окупилася, бо привела  нових покупців

Дуже важливо розуміти: ефективна реклама – не та, яку побачило багато людей, а та, яка привела клієнта або клієнтів, що заплатили вам гроші.

Тому дуже важливо налаштувати у своїй компанії інструменти аналізу кожного приведеного рекламою споживача.  Усі, певно, чули про call tracking та crm-системи, які дозволять «бачити», яка реклама якого споживача привела. Іншими словами  - «точно «поміряти» окупність реклами. Та не всі це впроваджують...

Саме з цим часто стикаються маркетологи, від яких компанії-замовники  вимагають окупної реклами, але не дають даних для аналізу. Бо попросту їх не мають. Не налаштували у себе. І тоді маркетологи безслилі.

А інколи керівники свідомо відмовляються від цих інструментів. І, нажаль, далі діють «всліпу»:  міряють ефективність кліками, ухвалюють рішення на основі  власного досвіду як користувача, враховують відгуки знайомих...

Варто не забувати, що головне - гроші. І навіть якщо ви не користуєтесь цим інструментом - це не значить, що він не буде приносити доходу.

Знаю випадки, коли від колтрекінгу і сіеремок відмовлялися через спротив працівників. Ті просто бунтувати: як це, мовляв, наші розмови будуть прослуховувати!? Кожен крок будуть контролювати?

Тут важливо пояснити, що справа – не в бажанні «встановити диктатуру», а в потребі аналізу. А для аналізу потрібна точна інформація. Зрештою це робиться для того, аби допомогти працівникам робити їх роботу більш ефективно.

До речі, ці інструменти з нашої ініціативи і з нашою допомогою втілив не один наш клієнт. І тепер вони самі аналізують дані і ухвалюють рішення, як краще рекламуватися. У нас в компанії теж діє all tracking та crm-система, тож я готовий під час спілкування поділитися власним досвідом цього.

На маркетологові, ссм-никові чи піар-менеджеру можна зекономити

І от тільки тоді, коли топ-менеджер знає, який рекламний інструмент для його бізнесу найефективніший (часто тут без тестування ніяк: доки не спробуєш  - не зрозумієш), й коли він має інструменти «розпізнавання» кожного рекламного контакту – можна приступати до впровадження маркетингової схеми. Тільки тоді для неї будуть усі необхідні «будівельні матеріали».

З досвіду кажу: на цьому етапі часто у клієнтів з’являється розуміння, що тримати цілий штат ссм-ників – зайва трата грошей. Що “журналіст у штаті” - це, звісно круто, але його робота не конвертується у прибутки. Що три тисячі гривень, які тратить компанія на поширення красивої картинки в Інстаграмі – не дає жодного «вихлопу».

Що якщо правильно розподілити обов’язки між підлеглими чи підрядниками – хто спілкується з клієнтами, хто готує звіт, а хто рекламні матеріали – топ менеджеру достатньо раз в тиждень аналізувати наданий у зручний йому формі звіт – і віддавати чіткі розпорядження щодо коригування рекламних кампаній.

Є три причини, чому з усім цим повинен «паритися» топ-менеджер чи  власник бізнесу, а не «спеціально найняті люди»

- Тому що без правильно налаштованої схеми роботи всередині компанії, без правильного розподілення ролей між працівниками чи підрядниками ефективна реклама – неможлива.

- Тому що саме топ-менеджер чи власник бізнесу найкраще знає і бачить реальну і повну картину свого бізнесу, знає і розуміє свій продукт.

- Тому що найчастіше саме топ-менеджер чи власник бізнесу затверджує бюджети, приймає рішення, куди і скільки платити грошей. «Спеціально найнятим людям» не завжди вдається переконати його у доцільності витрат, якщо той не вміє міряти ефективність вхідних заявок всередині компанії.

Щоб дізнатися більше про курс «Інтернет-маркетинг для топ-менеджерів» – перейдіть на сторінку курсу.

Щоб зареєструватися – клікніть сюди.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волиньради проситимуть гроші на порятунок Світязю
Наступна новина Філя з філармонії спить у кріслі Стадника. КІТ НА ОФІСІ
Схожі новини