Лучани повинні розуміти, що все має свою ціну, - Юрій Крась про проблему з ліфтами у місті

Цієї осені у Луцьку значна частина мешканців багатоповерхівок змушена пішки підніматися на свої поверхи. Причина – масове вимкнення ліфтів у звязку з необхідністю капітального ремонту і вичерпанням строку експлуатації.

Ситуація ускладнюється тим, що для їх запуску потрібні чималі кошти, частину з яких мають заплатити лучани з власних кишень. Це й викликає хвилю нарікань і непорозумінь.

Про те, як сьогодні вирішується ця проблема, розмовляємо з директором департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради Юрієм Красем.

- Юрію Ігоровичу, скільки ліфтів у Луцьку зараз не працює?

- Загалом у Луцьку зараз зупинено понад 75 ліфтів, а це майже 10% від їх загальної кількості. Ця цифра тримається на одному і тому самому рівні вже тривалий період, бо одні ліфти вводять в експлуатацію після капітального ремонту, а інші, навпаки, відключають, оскільки підходять до завершення строки роботи. Це нормальний процес.

- Чи правда, що після прикрої події, коли у ліфті загинула лучанка, кількість відключених ліфтів у місті суттєво зросла?

- У половини з будинків, в яких ліфти відключили, попередження про відключення висіло ще до того трагічного інциденту. З іншого боку, думаю, що прикрий нещасний випадок змусив всі інстанції почати ставитися відповідальніше до своїх функцій і читати букву закону.

Якщо до цього хтось, може, хотів, щоб люди поїздили якнайдовше у ліфті, який вже вичерпав свій термін, шукали компроміс чи просто шкодували людей, то після цього все змінилося. Адже це велика відповідальність.

З іншого боку хочу запевнити, що всіх мешканців будинків попередили про відключення. Я розумію, що були ті, хто думав: знову ці чиновники будуть нас просити, а ліфт як їздив, так і їздитиме далі. Але закон говорить чітко: ліфт має бути зупинений і проведений капітальний ремонт.

- Скільки часу може функціонувати ліфт без капремонту?

- 25 років.

- А як ви можете пояснити той факт, що в сусідніх підїздах мешканці змушені здавати різні суми на ремонт? І різниця у коштах є значною, хоча ліфти однакові. Люди незадоволені і обурюються…

- Незадоволені будуть завжди, але тут є технічні передумови. Є фахівець з експертно-технічного центру, який перевіряє кожен ліфт, визначає дефекти, обстежує, а потім каже, що потрібно поміняти. От, наприклад, в одному ліфті треба міняти редуктор. А в іншому редуктор ще може працювати 4 роки. Отже, експерт бере відповідальність на себе і ставить штамп.

А ті люди, хто нарікає, що, мовляв, у нас такий самий ліфт, як у сусідів, а ми скидаємось у кілька раз більше… Вони не є фахівцями у цій сфері. Бо є сертифікований вид діяльності, і можна говорити різні речі, але остаточне слово – за висновками експерта. Він і дає рекомендації щодо тривалості роботи ліфта після капремонту.

- Наскільки може відрізнятися ціна на ремонт?

- Різниця може бути суттєвою. Є ліфти, де проведено вже повторні капітальні ремонти - от там практично нічого не потрібно міняти. В такому випадку кошторис буде 12 -15 тисяч гривень. Перший капітальний ремонт після 25 років експлуатації є найдорожчим.

Якщо ж зношені редуктори та інші дорогі деталі, то капремонт може влетіти у 100 тисяч гривень і більше.

Люди повинні розуміти, що все має свою ціну. Якщо у когось є авто, він же не шкодує грошей на те, щоб заправити його якісним пальним чи придбати запчастину. Так само і з ліфтами.

- Чи достатні суми, які виділяє міська рада на умовах співфінансування, для проведення ремонту ліфтів?

- Поки що так. Інша справа, що в Луцьку немає достатньої кількості працівників, які могли б здійснювати ремонт ліфтів. Ми стикаємося з тим, що ці майстри працюють у дві зміни, а інших фірм нема, з іншого міста також не запросиш, бо всі зайняті.

Я не веду мову про фірми, де є півтора робітники, які за деякий час закриваються, а відповідати нема кому. Нас цікавлять підприємства, які працюють роками.

Ми вже дзвонили у Рівне, запитували, але безрезультатно. В Луцьку ліфти ремонтує лише «Волиньліфт», більше  потужних організацій немає.

- Чи платять лучани гроші за користування ліфтом під час його зупинки на ремонт?

- Ні, в цей період платежі не нараховуються.

Спілкувався Петро Герасименко


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Традиції Геловіну: хто такий Джек і навіщо йому гарбуз
Наступна новина На Волині вогонь знищив тонну соломи
Схожі новини