Змова птахівників: чи вдасться знизити ціни на курятину

Антимонопольний комітет України запідозрив виробників курятини в ціновій змові. В АМКУ заявили, що становищем монополіста зловживає один із найбільших виробників курячого м’яса в Україні – «Миронівський хлібопродукт», що належить колишньому заступникові голови адміністрації президента Юрієві Косюку. Частку на ринку курятини МХП комітет оцінює у 38%. Утім, на промисловому ринку курятини МХП має не менше 60%. Замість конкурувати, решта виробників узгоджують із МХП власну цінову політику, так само завищуючи ціни. Приміром, «Комплекс Агромакс» із часткою 12% на ринку курятини й компанія «Агро-Овен» – з 6%. Mind пояснює, чи справді існувала цінова змова, і скільки має коштувати кілограм курятини.

Чи справді подорожчала курятина? Так. За даними Асоціації постачальників торгових мереж, курка в тушці за минулий рік зросла в ціні на 16%, філе – на 30%. Середня ціна за грудень 2017 року на курячу тушку склала 53,9 грн/кг, на філе – 89,5 грн/кг. Зі звіту МХП можна побачити, що особливо помітне зростання спостерігалося у IV кварталі. У цей період середня вартість курятини становила 40,71 грн/кг. Це на 34% більше в річному обчисленні й на 7% перевищує вартість у ІІІ кварталі.

Цікаво, що відслідкувати здорожчання курячого м’яса держава може, лише промоніторивши ціни на куряче філе – саме воно внесено до державного цінового моніторингу. Ціна, встановлена на грудки, гомілки, крильця тощо – залишається на розгляд і на совісті виробника.

«Коли продукт не підпадає під моніторинг, то ви можете підвищити у півтора раза, і хто це помітить?», – зауважує гендиректор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Нині, за словами Дорошенка, філе курки у Польщі коштує дорожче, аніж в Україні, на 20%. Це дає виробникам можливість стверджувати, що українська курка обходиться споживачам дешевше. «Іншою частиною правди є те, що «Миронівський хлібопродукт» отримав великі дотації саме на те, щоб здешевити свою продукцію. Попри те вона все одно зросла в ціні. Це й викликало резонанс», – додає Дорошенко.

До слова, «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка належить до холдингів, що торік отримав найбільше бюджетних грошей згідно із системою дотування тваринників – майже 1,4 млрд грн. Цього року прямі дотації не передбачені.

Що кажуть виробники? У «Миронівському хлібопродукті» не розголошують інформації стосовно здорожчання собівартості продукції. Однак Асоціація «Союз птахівників України», до якої повним складом входить МХП, оприлюднила заяву із поясненням цінової політики. За їхніми словами, у вартість ніжок і гомілок виробники заклали зростання ціни на корми на 17%, на комунальні послуги – на 10%, паливно-мастильні матеріали – на 30%, підвищення заробітних плат у секторі більш як на 25%, знецінення національної валюти, що за рік склало понад 20%. Усе це формує 80% собівартості м'яса, кажуть у «Союзі птахівників України». Однак, за словами Миколи Бабенка, гендиректора Центру підвищення ефективності в тваринництві, собівартість вирощування курятини в Україні – одна з найнижчих у світі: 65,6 євроценти за кілограм живої ваги.

Чи знизить ціни на курятину заява АМКУ? Швидше, стабілізує їх на невизначений період. Утім, ціна на курятину в деяких столичних торговельних мережах за кілька тижнів таки впала приблизно на 10 грн за кілограм. Наприклад, філе у «Метро» нині коштує 82,90 грн/кг, за курячу тушку в Fozzi треба викласти 50,49 грн/кг. Однак, за прогнозами Української асоціації постачальників торговельних мереж, у 2018 курятина стане ще дорожчою. Зокрема, очікується, що куряче філе зросте в ціні на 10–12 грн/кг.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Депутати створили комісію, яка вирішуватиме питання фінансування доріг | Волинська обласна рада
Наступна новина "Ми не повинні потрапляти в пастку до молокозаводів", - голова облради | Волинська обласна рада
Схожі новини