Як швидко позбавитися від сильної дратівливості?

Почуття дратівливості з'являється як реакція на певний, що провокує людину фактор. Це може бути що завгодно – людина, подія, предмет, звук і багато іншого. Інша справа, що з такою неприємною емоцією не завжди вдається впоратися продуктивно. До того ж у певний момент людина може зауважити, що таке явища стало частим гостем» і з цим обов'язково потрібно щось робити. 

Звідки вона береться?
Зазвичай підвищена дратівливість свідчить про наявність якихось проблем, рідше вона буває особливістю психотипу людини. За яким же причин людей часом напружує всі навколо? 

Нервове виснаження. Напружений графік на роботі, постійні стреси, дедлайни, відповідальність і мінімальний час для відпочинку з часом призводять до того, що навіть звичайний невинне запитання може викликати шквал негативних емоцій.

Психологічні проблеми. Неприємні події, криза сімейних відносин, сварки, невдоволення собою, рівнем життя – ці переживання роблять людину надмірно емоційним.

Лікування. Не завжди пацієнти читають інструкцію із застосування препарату, а лікарі не завжди попереджають про їх побічні дії. Тому, якщо помічаєте, що вас дратує все навколо, можливо ви приймаєте ліки, які можуть викликати подібні стани.

Захворювання. Виявляється, хвороби серця, ШЛУНКОВО-кишкового тракту і ендокринної системи також можуть призводити до выплеску агресії на оточуючих. Зміни гормонального фону можуть мати такі побічні явища, що особливо часто проявляється під час вагітності.

Що робити?

Але раз вже така проблема з'явилася, то повинні бути і способи її позбутися: 

Виявіть і «потрібно» причину. Для початку варто чітко визначити, що або хто конкретно викликає у вас негативні емоції. Далі ваше завдання – усунути цей фактор: перестати спілкуватися з неприємним людиною, не дивитися передачі/фільми/новини, які провокують тривогу. Таким чином, ви істотно очистіть інформаційне поле навколо себе.

Висипайтеся. Міцний і здоровий сон – запорука гарного самопочуття і бадьорості, тому визначте для себе потрібну кількість годин, і геть забудьте про роботу та соціальних мережах на ніч.

Дихайте. Свіже повітря просто необхідний для повноцінної роботи організму, до того ж, кисень допомагає головного мозку «не закипати». А ще контролюйте своє дихання. У момент, коли ви вже готові розгромити все навколо, воно частішає, якщо вчасно сконцентрувати на цьому увагу і почати дихати рівно і глибоко, емоції вщухнуть.

Направте енергію в потрібне русло. Якщо ви, наприклад, цілий день змушені сидіти в офісі над паперами, то монотонність швидко дасть про себе знати. Природою в людині закладена потреба в русі і витраті калорій, тому якщо відчуваєте, що надлишок енергії переповнює, здійснюйте піші прогулянки або запишіться в спортзал, на танці і т. д.

Правильно харчуйтеся . Дієти, засновані на жорстких обмеженнях, але недоодержання організмом певних речовин загрожує як фізичним, так і психічним виснаженням. Якщо відчуваєте, що стан після чергової спроби скинути зайву вагу погіршився, шукайте інші варіанти.

Відпочивайте правильно. Як зазвичай відпочиває сучасна людина? Сидячи за телевізором, комп'ютером, планшетом, телефоном. А потрібно змінити обстановку і активно провести час, тоді негативні емоції обов'язково зміняться на позитивні.

Півгодини тиші. Саме стільки часу необхідно людині в день, щоб привести в порядок свої думки. Коли навколо метушня, велика кількість людей, руху, це напружує. Дайте собі можливість виключити всі зовнішні фактори, розслабитися і подумати про щось хороше.

Згадайте про те, що вас радує. В ідеалі потрібно скласти список тих речей, які приносять вам задоволення і частіше заглядати в нього, щоб хоча б кілька разів на тиждень виконувати зазначені пункти.

Відвідайте лікаря. Якщо позбутися від дратівливості так і не вдалося, пройдіть обстеження. Можливо, проблема криється усередині. У дівчат такі стани можуть бути викликані порушенням гормонального фону і активізацією стану роздратування перед і в період менструації.

Емоційний стан – важливий фактор, який безпосередньо впливає на здоров'я і самопочуття, а тому теж потребує уваги. Позбутися від дратівливості зовсім нескладно, головне – вчасно прислухатися до себе.

Читати далі


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинська спортсменка здобула перемогу на турнірі з дзюдо в Узбекистані. ФОТО
Наступна новина Як виглядають найдорожчі фрукти в світі
Схожі новини