2020-ий рік може виявитись найспекотнішим в історії людства, - вчені

2020-ий рік може виявитись найспекотнішим в історії людства, - вчені
Фото ілюстративне

2020 рік може виявитись найспекотнішим роком в історії - про це свідчать темпи глобального потепління. Жовтень був найгарячішим в історії вимірювань у Європі та третім –  у світі. Варто зазначити, що січень, травень і вересень також мали найвищу температуру в історії вимірювань.

Однак важко переоцінити важливість того факту, що цей рік з великою ймовірністю може побити температурний рекорд - навіть, не зважаючи на т.зв. «Ла-Нінья» явища (протилежність Ель-Ніньйо, проявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану. Відбувається процес «охолодження» повітря, – ред.), – інформує Gazeta.pl.

2020 рік «йде» на рекорд

Який виглядає клімат на початок листопада 2020 року? Як повідомляла служба кліматичних змін carbonbrief.org, – близько шести місяців цей рік був найгарячішим в історії, за даними різних вимірювальних установ.

До вересня аномалія температури майже досягла рівня 2016 року. Середня температура в 2016 році (за період січень-вересень) була на 0,64 градуса Цельсія вищою від середньої. У 2020 році аномалія за той самий період становить 0,62 градуса. За даними NASA, ймовірність того, що вона поб’є рекорд протягом 2020 року, зараз перевищує 80 відсотків. За даними інших дослідницьких центрів, це 50-60 відсотків.

  

Чи насправді 2020 рік стане найгарячішим роком в історії вимірювань, буде відомо після проведення останніх замірів у січні наступного року. Однак правда полягає в тому, що незалежно від того, чи буде середня температура на частку градуса вищою або нижчою, ніж у 2016 році, вона все одно буде рекордною і стане тривожним сигналом кліматичної кризи.

Це пов’язано з тим, що рекорд 2016 року був «надутий» явищем Ель-Ніньйо, яке відбувалося тоді. Це (відоме тисячі років) періодичне потепління над водами тропічної частини східної частини Тихого океану. Воно має сильний вплив на погоду, особливо в Америці, але також досить значний, щоб впливати на середню температуру в глобальному масштабі. Так сталося у 2016 році, коли діяв El Nino.

Його протилежність - Ла-Нінья є причиною зниження середнього рівня температури на поверхні води в цій частині Тихого океану. Цього року ми маємо справу саме з цим, що було підтверджено наприкінці жовтня Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО). І, незважаючи на це, середня температура в 2020 році, безсумнівно, може наблизитися або навіть перевищити температуру чотирьох років тому, навіяну Ель-Ніньйо. Це показує наскільки швидко прогресують глобальні зміни клімату. 

La Nina зазвичай має охолоджуючий ефект на глобальну температуру, але цей ефект більш ніж компенсується теплом, що потрапляє в атмосферу з парниковими газами. З цієї причини 2020 рік на шляху до того, щоб стати одним із найгарячіших в історії вимірювань, –  каже генеральний секретар ВМО проф. Петтері Таалас. Він зазначив, що зараз роки з Ла Ніньйою гарячіші, ніж старі роки з сильним Ель Ніньйо. La Nina може все ще знижувати температуру протягом останніх двох місяців року, але carbonbrief.org зазначає, що наслідки цього явища будуть відчутні лише в 2021 році.

Температура в Польщі

Дані про середню температуру охоплюють всю планету, а температурні аномалії - як за місяцями, так і за роками - розподіляються нерівномірно. Райони, розташовані ближче до полюса, потеплішають швидше, ніж навколо екватора, є також регіональні та сезонні змінні.

Європа, включаючи Польщу, знаходиться в районі, де аномалія температури за останні 12 місяців (листопад 2019 р. до жовтня 2020 р.) була особливо великою, згідно з даними Європейської програми Коперника. 

Кліматичні дані для Польщі від Інституту метеорології та водного господарства доступні за період січень - вересень. Один з цих дев'яти місяців був нижче норми (травень), один був нормальним, інші сім - вище норми, два з яких IMWM класифікував як "надзвичайно теплі".

Цього року посуха була серйозною загрозою для Польщі, але не такою серйозною, як цього боялися: були сильні шторми та зливи, що призвело до повеней, але це не були рекордні події. Також не було рекордних місяців щодо температури. Одним з найекстремальніших явищ була надзвичайно тепла і майже зовсім безсніжна зима. 

До слова, за даними українських науковців у нашій країні температура повітря протягом останніх тридцяти років зростає удвічі швидше, ніж загалом на планеті. Гострота цієї проблеми на Волині проявляється зокрема в обмілінні багатьох водойм та всиханні хвойних лісів.- ред.

В Арктиці стало спекотніше і менше льоду

Цей рік у Польщі не запам’ятається через екстремальну погоду. Але якщо ми подивимось на карту вище, ми зможемо побачити, що в безпосередній близькості від Польщі є місце з дуже високою температурною аномалією - і з особливо серйозними і видимими ефектами потепління.

Полюси Землі нагріваються швидше, ніж у середньому для всієї планети. Цього року це було помітно серед інших після температурних рекордів у Сибіру. Температуру було зафіксовано на кілька градусів вище середньої, навіть близько 30 градусів. Протягом перших 10 місяців року аномалія температури на півночі Сибіру становила 7 градусів Цельсія (!). Марк Паррінгтон із Служби моніторингу атмосфери імені Коперника підрахував, що пожежі в Сибіру (включаючи особливо сильні торф'яні пожежі) викидали більше вуглекислого газу в період з червня по липень 2020 року, ніж у будь-який пожежний сезон з 2003 року.

Спека також впливає на ще одну дуже важливу (і вразливу до змін) екосистему на крайній півночі - морський лід. Слід зазначити, що у середу, 19 серпня, о 12:45 німецьке дослідницьке судно Polarstern досягло Північного полюса.  Вони зазначили - льоду в Північному Льодовитому океані було так мало, що це викликало велику стурбованість екіпажу.

Поверхня морського льоду в Арктиці піддається сезонним змінам. Він росте взимку і тане влітку, досягаючи мінімальної площі приблизно в серпні-вересні. Однак у міру потепління ці сезонні зміни піддаються тривожним тенденціям. Площа льоду влітку стає все меншою і меншою, і її зростання починається пізніше і повільніше. У 2020 році літній мінімум не був рекордним, але восени збільшення простору було надзвичайно повільним. У деяких районах Арктики (північ Сибіру) море все ще було вільним від льоду в жовтні, тоді як у попередні роки, в той же період, воно вже досягло максимальної поверхні. На початку листопада площа арктичного льоду цього року була меншою, ніж у типовому серпні 1990-х.

Все саме так погано, як передбачали науковці

Потепління в останні роки відповідає прогнозам кліматичних моделей. Вчені попереджають про глобальне потепління десятиліттями, точно прогнозуючи його перебіг та наслідки.

Ми також знаємо, які прогнози на майбутнє. Ми стикаємося з роками з вищою та нижчою аномалією, беручи до уваги періодичні коливання (наприклад, Ель Ніно - Ла Ніна, тому 2021 рік може не стати черговим рекордним роком), але середнє значення буде продовжувати зростати. У десятилітті, яке розпочнеться, ми наблизимося до 1,5 градусу потепління. Ми знаємо, що наслідки будуть лише сильнішими: аномалії погоди, урагани, посуха, спека.

Відкритим питанням є, яким буде наступний сценарій. Ми все ще можемо зупинити потепління між 1,5-2 градусами, стабілізувати його і навіть почати знижувати. Однак, якщо нам не вдасться досягти кліматичної нейтральності - насамперед, відмовившись від спалювання вугілля та іншого викопного палива в найближчі десятиліття - ми можемо перевищити 2 градуси потепління, рухатись у напрямку до 3 градусів, долаючи небезпечні критичні точки. Напрямок, в якому ми будемо рухатися, буде визначено в найближчі роки.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Біля Луцька затримали п'яного водія вантажівки, який заснув за кермом
Наступна новина У Луцьку автомобіль збив двох школярок. Одна – у важкому стані
Останні новини
Схожі новини