500 видів фіалок зібрала жінка з Волині

500 видів фіалок зібрала жінка з Волині

Жителька села Липини Наталія Шковелюк колекціонує фіалки. Нині в її колекції налічується пів тисячі видів цих квітів.

Суспільному волинянка розповіла: захопилася фіалками вісім років тому. Колекція почалася з одного подарованого горщика фіалок.

Наталія Шковелюк каже: щороку селекціонери виводять нові фіалки, зараз існує орієнтовно десять тисяч сортів. Свою колекцію жінка планує розширювати.

Фіалки або ж сенполії поділяються на сорти за формою й кольором квітки, виглядом листя і способом розмноження, — розповідає колекціонерка.

За квітами, – говорить жінка, – доглядати не важко. Головне знати певні правила і дотримуватися їх. Зокрема, фіалкам потрібен правильний ґрунт, легкий субстрат, освітлення і вчасний полив, в міру просихання ґрунту.

Коли почалася повномасштабна війна, – каже жінка, – через тривожний стан майже два тижні нічого не могла робити, квіти ледь не загинули. Не опустити руки, – розповідає Наталія, – допоміг чоловік.

"Ти, каже, завтра будеш просто дуже сильно жаліти", – говорить колекціонерка.

У дні поливу волинянка проводить поруч із фіалками до восьми годин. Що спростити процес використовує метод гніту:

"При посадці ми беремо синтетичний шнур і просовуємо крізь отвори горщечка і вставляємо у горщик, саджаємо фіалочку. Фіалочка, вона сама через цей шнурочок п’є водички стільки, скільки їй потрібно".

Улюблений сорт Наталії – зеленоквіткові фіалки, або як їх ще називають "смарагдові".

Жінка каже: квіти допомагають їй віднайти гармонію та покращують настрій:

"Яка би я втомлена не була, я відразу іду до квітів. Щось роблю, поливаю, фотографую, і тоді забуваю про свій поганий стан, якісь проблеми".


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У двох районах Волині очікуються нові підтоплення
Наступна новина На Волині буде багато тривог впродовж трьох днів: що відбувається в Білорусі
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні