Альтанка для дачі: види та критерії вибору

Альтанка для дачі: види та критерії вибору
Фото ілюстративне

Облаштовуючи прибудинкову ділянку, господарі завжди прагнуть залишити місце для зони відпочинку, де буде розміщуватися альтанка, як оці — https://zakupka.com/t/besedki-1854/, де можна сховатися від пекучого сонця вдень чи влаштувати сімейні посиденьки ввечері.

Але важливо правильно вибрати бесідку, щоб вона була правильного розміру, мала привабливий вигляд і відповідала загальному стилю ландшафтного дизайну.

Які параметри треба взяти до уваги?

Альтанка — по-своєму унікальна конструкція. У ній можна сховатися від сонця, відпочити з горнятком кави та книгою, поснідати на свіжому повітрі, загорнутися в м’який плед у негоду або влаштувати свято з друзями.

Вибрати бесідку для дачі чи присадибної ділянки так, щоб вона гармонійно поєднувалася з іншими будовами та відповідала всім вашим вимогам, не так уже й легко. Але перевірений спосіб полегшити це завдання — перед купівлею готового каркасу чи самостійним проєктуванням конструкції варто відповісти для себе на ряд питань, які допоможуть визначитися з основними критеріями:

  • скільки людей має вміщувати споруда;
  • для чого її найчастіше використовуватимуть (усамітнення, сімейні вечері, зустрічі з друзями тощо);
  • де планується розміщення альтанки (в глибині саду, у дворі чи, може, вона примикатиме до стіни будинку);
  • якому типу ви віддаєте перевагу: відкрита, напівзакрита, закрита;
  • в якому стилі має бути оформлена конструкція, щоб не сильно виділятися серед інших споруд;
  • який матеріал більш прийнятний: пластик, дерево, каміння, метал тощо;
  • чи плануєте ви розміщувати в бесідці камін, мангал чи барбекю;
  • чи плануєте використовувати споруду взимку.

Погодьтеся, відповіді на ці питання дійсно допоможуть окреслити вимоги, яким має відповідати оптимальна для вас бесідка.

Тип конструкції

Альтанки бувають найрізноманітніших форм і розмірів, саме тому буває складно вибрати варіант, який підходить саме вам.

Серед найпопулярніших конструкцій:

  • пергола — маленька витончена бесідка відкритого типу. Часто для неї використовують не суцільний дах, а повиті рослинами поперечини. Всередині можна встановити лавки чи гойдалку;
  • павільйон — споруда напівзакритого чи відкритого типу з суцільним надійним дахом і стінками, які захищають від вітру. Може використовуватися навіть в негоду та холодний період року;
  • ротонда — невелика альтанка круглої форми. Має куполовидний дах і стіни з колон, між якими часто встановлюють невелику огорожу. Підходить для затишного відпочинку наодинці чи в невеликому колі, але цим функціонал споруди обмежується;
  • пересувна бесідка-тент — навіс переважно встановлюють над лавками та столом. Представлені різними габаритами, тож у такій конструкції може вміститися вся родина. Тент захищає від дощу, але не пристосований до використання у вітряну погоду.

Матеріал альтанки: який краще?

Найчастіше для спорудження бесідки використовують дерево, каміння і метал, причому іноді навіть комбінуючи їх між собою.

Кам’яні споруди мають монументальний вигляд. Це ідеальний варіант для габаритних альтанок, де розміщується портативний камін, стаціонарний мангал і барбекю.

Найчастіше для спорудження бесідки використовують дерево, каміння і метал, причому іноді навіть комбінуючи їх між собою.

Кам’яні споруди мають монументальний вигляд. Це ідеальний варіант для габаритних альтанок, де розміщується портативний камін, стаціонарний мангал і барбекю.

Дерево найчастіше використовується для конструкцій в стилі кантрі чи прованс. Це екологічно чистий матеріал, який чудово поєднується із садовою рослинністю. Але деревина обов’язково має бути захищена від води спеціальним покриттям: інакше конструкція почне гнити та швидко зіпсується.

Химерні металеві споруди ідеально пасуватимуть до французького чи класичного саду. Також слід вибрати такий варіант, якщо присадибна ділянка виконана в стилі ар-деко чи ар-нуар. Але віддавайте перевагу металу з антикорозійним покриттям.

Останнім часом популярними стали варіанти, виконані в екостилі. Для спорудження таких конструкцій використовуються абсолютно неочікувані матеріали — солома, очерет, вербова лоза, бамбук і кукурудзяні стебла.

Альтанка на дачі — це затишне місце для відпочинку. Але щоб грамотно вибрати оптимальний варіант конструкції, слід зважати на її призначення та інші важливі критерії.

Стаття створена за матеріалами сайту Zakupka.com.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині 70-річна жінка загинула під колесами вантажного потяга
Наступна новина Україна на 11-му місці в Європі за швидкістю поширення коронавірусу
Останні новини
Схожі новини