Авто на зарядці. Як волиняни пересідають на електрокари

Авто на зарядці. Як волиняни пересідають на електрокари

В Україні стрімко росте попит на електроавтомобілі. Так, у лютому цього року українці поставили на облік 623 легкових електромобілі, що на 67% більше, ніж у лютому минулого року. Звісно, абсолютні цифри важко назвати захмарними, та у відсотковому співвідношенні тенденція очевидна.

«Перший» вирішив дізнатись, чи легко живеться власникам новітніх автівок у Луцьку та чи все у нас добре з інфраструктурою для них.

«Тесла – це, як космічний апарат»

Луцький підприємець Роман Свіржевський – уже кілька місяців власник автомобіля Tesla Model S 85D. Електроавтомобіль купив, аби на власному прикладі показати – потрібно йти в ногу з інноваціями.

«По відчуттях вона, як космічний апарат. До 100 кілометрів на годину розганяється за 4,5 секунди і при цьому абсолютно безшумна. Не буває такого, щоб ми з дружиною приїхали в магазин, а біля машини не вишикувалась черга охочих сфотографуватись», - розповідає Роман Свіржевський.

Хоча, звісно, престиж авто – далеко не основна причина покупки електрокару. Натомість головна причина – запас ходу. У цієї моделі він – до 400 кілометрів на одному заряді.

«Скільки ти не їздитимеш, а всіх не виїздиш. Я часто по роботі їжджу областю, тому за день можу проїхати і 350 кілометрів. Проаналізувавши це, обирав авто», - пояснює власник.

З його слів, попри немалу вартість авто (40 тисяч доларів), при такому пробізі за 4 роки вона окупиться. Тим паче, у тих, хто має можливість заряджатись вдома. Економія – на пальному, мастилах, обслуговуванні двигуна.

«Я живу в квартирі, тому часто не маю альтернатив, окрім комерційної зарядки. На жаль, з цим у спальних районах дуже проблематично. Я мушу залишати авто за кілометр від дому. Впевнений, якби у спальних районах зробили зарядки, охочих стати власником електроавтомобіля буде значно більше. Зупиняє лише відсутність інфраструктури», - каже Роман Свіржевський.

До повної зарядки Теслі треба близько 6 годин. Тому оптимально залишати авто біля дому на ніч.

Бюджетний електрокар – хороший варіант для міста

Інший луцький підприємець Андрій Ризванюк їздить на авто Nissan Leaf. Завдяки своїй вартості (вживаний коштує від 9 тисяч доларів), це один з найпопулярніших електрокарів в Україні.

В родині Андрія Ризванюка це друге авто, яке вони використовують для поїздок містом.

«Запас ходу у цієї моделі близько 100 кілометрів, літом може бути до 150. На день пересування містом цілком вистачає: дітей в школи, садочки розвести і забрати, на роботу, у справах з’їздити. Не було ще такого, щоб посеред дороги вона розрядилась. А для поїздок за місто використовуємо інше дизельне авто», - каже власник електрокару.

«А ще вона безшумна і розганяється швидше. Як в комп’ютерній грі – натиснув і вона їде», - додає Андрій Ризванюк.

Зарядка для електрокару: комфорт чи бізнес-ідея?

Зарядки для електроавтомобілів можна шукати у спеціальних мобільних додатках. Наприклад, PlugShare та Nextcharge – Charging Stations. Якщо поглянути на карту Луцька, то на ній можна заледве помітити трохи більше 10 зарядок. З них – лише 3 швидкісні, та й ті зосереджені в 33-ому мікрорайоні. Є ще одна швидкісна  на вулиці Ківерцівській, 32б, в «Автосервісі» .

Повільні і швидкісні зарядки відрізняються потужністю. Так, якщо на повільній електрокар доведеться заряджати годинами, то на швидкісній можна впоратись за 30-40 хвилин. Другі особливо актуальні на міжміських трасах, де немає можливості довго чекати.

Карта зарядних станцій у Луцьку. Оранжевим позначені швидкісні
На автосервісі на вулиці Ківерцівській, 32б нещодавно запрацювала швидкісна зарядна станція TOKA
Тут одночасно можна заряджати 3 авто

Компанія ТОКА – одна з тих, хто взявся збільшити кількість зарядних станцій в Україні. Український виробник створює зарядні станції для особистого та комерційного використання різних видів. Найпопулярніші моделі з можливістю одночасної зарядки трьох авто коштують близько 55-65 тисяч гривень.

Керівник компанії SETech, офіційного дилера ТОКА у західному регіоні, Роман Михальчук каже, що купівля і встановлення зарядної станції – це не тільки крок назустріч власникам електрокарів, а й бізнес-ідея.

Це може бути цікаво ОСББ, житловим кооперативам, підприємствам, що мають власні парковки, власникам торгових точок і мереж, готелів, АЗС, СТО, автосалонів тощо. Встановлення зарядної станції триває максимум два робочі дні, якщо врахувати підготовку бетонної основи. Якщо ж йдеться про стіну, то тут можна зробити все за лічені години.

«При нинішніх темпах розвитку електротранспорту інвестиції можуть окупитись від 6 до 12 місяців, а то й швидше. Це залежить від розміщення та створених сервісних умов для власників електроавтомобілів. Прибуток, на який можна розраховувати, буде залежати від вартості електроенергії та цін за 1 кВт для кінцевого користувача.», - каже експерт.

«Але, за нашими розрахунками, мінімальний прибуток при інтенсивному використанні може бути до 20 тисяч гривень в місяць. Це вже після сплати вартості електроенергії та податків», - пояснює Роман Михальчук. "Інвестиції в альтернативні джерела енергії не лише примножують екологічно чисту енергію, а й приносять фінансову вигоду."

Зарядні станції потрібно шукати в мобільному додатку

За електроавтомобілями – майбутнє

Кількість електроавтомобілів у світі збільшується з кожним роком. Так, у березні цього року компанія Tesla зібрала свій мільйонний електрокар. І далі буде.

Причина тут не тільки в бажанні людей йти в ногу з часом, а й екологічній свідомості. Наразі електрокар з точки зору охорони довкілля – найбезпечніший автотранспорт. Він зовсім не має викидів, а батареї, які вичерпали свій ресурс, переробляють на інші товари, наприклад, пауер-банки. Через це в Європі всіляко стимулюють власників електрокарів, наприклад, безплатними парковками та податковими пільгами. Думають, про це і в Україні.

Очевидно одне – чим кращою буде інфраструктура для електрокарів, тим більше їх їздитиме українськими дорогами. Водії електромобілів завжди шукатимуть спосіб зарядити акумулятори, тож вони використовуватимуть парковки, готелі, ресторани, торгові центри.  Виграє той, хто встановить зарядні станції для електромобілів якомога раніше.

Текст: Віта Сахнік

Фото: Ірина Кабанова

Матеріал створено за підтримки SETech. SETech - надійний партнер з екологічних нововведень для вашого приватного дому і бізнесу. Компанія впроваджує технології, які скорочують витрати, а ще збільшують доходи, ефективніше за депозити.
Заправки для електромобілів ТОКА, сонячні електростанції, геліосистеми - ваш бізнес вже зараз потребує нових технологій. SETech допоможе з цим!
 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні прийняли антикризовий закон. Що це означає для бізнесу, медицини та громадян?
Наступна новина Танцюрист із Луцька став заслуженим артистом України
Останні новини
Схожі новини