Бебі-бокс для малюка: що буде в наборі та як його отримати

Бебі-бокс для малюка: що буде в наборі та як його отримати

Уже з 1 вересня новонародженим українцям видаватимуть бебі-бокси – так звані пакунки малюка, які містять речі, необхідні у перші місяці життя.

Заступник міністра соцполітики Олександра Чуркіна розкрила деталі урядового нововведення, за приклад для якого взяли фінську модель. Зокрема, вона розповіла, що входитиме до набору новонародженого та як молоді матусі зможуть отримати бебі-бокс, – пише ТСН.

Вміст пакунків для новонароджених розроблявся Мінсоцполітики спільно з МОЗ, недержавними організаціями, які представляють батьківську спільноту України, а також дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ.

Загалом у бебі-боксі буде щонайменше 14 найменувань товарів, але загалом предметів буде більше. Справа в тому, що, наприклад, шапочок планують класти по дві.

Орієнтовний склад бебі-боксу:

  • одяг різного розміру згідно з сіткою від 0 до 3 місяців та від 3 до 6 місяців;
  • шкарпетки;
  • шапочки;
  • бодіки (так звані чоловічки);
  • бавовняні пелюшки і такі, що не пропускають вологу;
  • підгузки;
  • дві ковдри великого розміру (тепла і більш легка), які дитина зможе використовувати до 3 років;
  • матрац;
  • сама коробка, яка може бути використана як люлька для малюка;
  • спеціальний термометр для немовлят з гнучким носиком, який попереджає травмування;
  • термометр для води;
  • пустушка;
  • гігієнічні набори для немовляти і молодої мами;
  • інформаційні буклети для молодих матусь і татусів: про те, як правильно годувати груддю, як дивитися за дитиною, що дитині потрібно у перші найбільш вразливі місяці життя тощо.

Наповнення коробки для малюка буде затверджено відповідною постановою Кабінету міністрів. У Мінсоцполітики очікують її ухвалення вже найближчим часом.

Бебі-бокси – це не субсидії, право на які доведеться доводити. Коробки видаватимуть кожному новонародженому і незалежно від матеріального становища родини.

Якщо жінка народила двійню, їй видадуть два бебі-бокса. Трійню – три.

Для отримання бебі-бокса не потрібно буде робити купу довідок. Їх видаватимуть у пологовому будинку під час виписки одразу зі свідоцтвом про народження дитини.

Орієнтовна вартість одного бебі-боксу складає близько 5 тисяч грн. Зважаючи на те, що в Україні в середньому на рік народжується близько 400 тисяч дітей, 2019 року програма бебі-боксів обійдеться державі майже у 2 млрд грн.

Цього року видачу бебі-боксів розпочнуть тільки з вересня, відповідно, грошей потрібно буде менше. За словами заступника міністра, на це підуть державні кошти, отримані після перегляду державних програм. Водночас Олександра Чуркіна не уточнила, яких саме програм і які обсяги коштів.

Закупівлі товарів для бебі-боксів проводитимуть централізовано та відкрито – через систему Прозоро.

Заступник міністра наголосила, що однією з головних вимог буде якість продуктів у бебі-боксі, тому тут обіцяють не економити. А на той випадок, якщо наступного року кількість новонароджених буде більшою від прогнозованої, бебі-бокси закупатимуть із запасом.

Також обіцяють, що індекс інфляції жодним чином не впливатиме на якісне і кількісне наповнення бебі-боксів.

Нагадаємо, вже з наступного року родинам обіцяють компенсовувати частину оплати послуг няні.

Головне фото: ілюстративне, джерело: unn.com.ua


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Опублікували фото танкістів 14-ї бригади на змаганнях у Німеччині
Наступна новина Менше поверхів і парковок: коли наберуть чинності нові будівельні норми
Останні новини
Схожі новини