Бізнес в умовах війни: які релоковані підприємства «прижилися» на Волині

Бізнес в умовах війни: які релоковані підприємства «прижилися» на Волині

Від початку війни в Україні 24 лютого 2022 року Волинська область залишається в своїх звичних адміністративно-територіальних межах, не зазнала суттєвих змін у політичній сфері і значних пошкоджень інфраструктури, натомість, стикнулася з неочікуваними викликами в соціально-економічній сфері. Один із таких викликів – участь в організації процесу релокації бізнесу (переміщення підприємств з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, в безпечні регіони України, зокрема і на Волинь).

Програма релокації підприємств з постраждалих від війни областей запрацювала на Волині ще навесні 2022 року. В рамках програми підприємцям надають консультаційний супровід з питань: пошуку приміщень для переведення працівників та виробничих потужностей із зони бойових дій; оплати праці, звільнення, переведення, оголошення простою, обліку робочого часу до організації безпечного ведення робіт, створення безпечних та здорових умов праці, надання адміністративних послуг; надання допомоги в укомплектуванні підприємств персоналом, професійне навчання безробітних на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця з можливістю навчання на виробництві, консультування щодо фінансової підтримки бізнесу відповідно до чинних активних програм.

У Волинській обласній раді повідомляли, що за перших п'ять місяців війни на Волинь були релоковані лише 5 підприємств із 500 новоствореними робочими місцями. Ще 16 бізнесів на той момент були у процесі евакуації. За 200 днів війни в Україні, за інформацією голови Волинської ОВА, із 28 підприємств, які були на той момент в процесі переїзду на Волинь, 11 запрацювали. За понад рік воєнних дій у Волинській області успішно знайшли прихисток уже близько 30 підприємств.

Управлінням економіки Волинської ОВА ідентифіковано понад 100 локацій для розміщення релокованого бізнесу в області. І місцеві громади, і місцевий бізнес готові сприяти релокованим підприємствам у переїзді та поновленні роботи. Зокрема, готові прийняти у себе релокований бізнес «СКФ Україна», «Богдан Моторс», «Модерн-Експо» та інші волинські виробники.

У Луцьку створили центр підтримки евакуації та адаптації бізнесу відповідно до розпорядження Луцького міського голови Ігоря Поліщука. Основним завданням центру було визначено створення комфортних умов для ведення господарської діяльності евакуйованих підприємств різних форм власності на території Луцької міської територіальної громади. Луцька міська рада заявила про готовність надавати українському бізнесу усю необхідну допомогу з евакуацією та переселенням на територію громади. Робота у цьому напрямку ведеться і в інших територіальних громадах на Волині.

Громадянська мережа ОПОРА підготувала Політичну мапу Волинської області в умовах війни, у якій дала відповідь на питання, як змінювалося соціально-економічне становище області за час війни, наскільки вплинув процес релокації підприємств на загальну економічну структуру регіону та чи готовою виявилась область до таких викликів. Процес релокації бізнесу триває і нині.

Скільки та які підприємства релокувалися на Волинь?

За інформацією Волинської обласної військової адміністрації, станом на середину травня 2023 року на Волинь уже переїхали 18 підприємств, з якими співпрацювала ОВА в процесі релокації. Раніше стало відомо про функціонування в області майже 30 релокованих підприємств. Таку інформацію надав Суспільному заступник начальника обласного управління економічного розвитку Андрій Ткачук. Ще близько 50 підприємств станом на кінець квітня 2023 року перебували на етапі переїзду.

Найбільша кількість релокованих підприємств перебралася на Волинь із Харківщини та Київщини – 6 та 5 відповідно. Також по одному підприємству переїхали у Волинську область із Павлограда, Сєвєродонецька, Краматорська, Дніпра. Запрацювали в області і релоковані підприємства з Донецької та Вінницької областей.

Місцями релокації підприємств на Волині переміщені бізнеси найчастіше обирали Луцьк та Нововолинськ. У Волинській ОВА повідомили про 7 підприємств у Нововолинську та 6 у Луцьку, з якими вони співпрацювали у процесі релокації. Також релоковані бізнеси розмістилися у смт Благодатне (Нововолинська територіальна громада), смт Турійськ, м. Ковель та м. Горохів, Ківерцівському районі.

Серед підприємств, з якими співпрацювала Волинська ОВА: ТОВ «Юнілайф.ПВ», ТОВ «Сєвєродонецький асфальтно-бетонний завод», ТОВ «Варно», ТОВ «Вейстенерджі», ТОВ «Димитрівський експериментально-механічний завод», ТОВ «ТЕКСИС-ГРУП», ТОВ ПЗІІ «ГАБАСИТ Україна», «Грін Компані НВ», ТОВ «Лабвел», ПРАТ «Вентиляційні системи», ТОВ «АБВСтрой», ТзОВ «Пава», ТзОВ «Альмасара», ТзОВ «Компресорна техніка», ФОП Латишов К.Д., ФОП Рябуха Н.В., ФОП Семенюк С.О., ФОП Владислав Будаєв, ФОП Мосійчук О. Я.

З-поміж релокованих на Волинь підприємств є ті, що спеціалізуються на виробництві форм з алюмінію та литті виробів з полімерних матеріалів, виробництві та фасуванні прального порошку, будівництві доріг, швейному виробництві, обробленні та видаленні безпечних відходів, виробництві будівельних металевих конструкцій і частин конструкцій, виробництві паперу та інших виробів з паперу і картону, спецтехніці та дистрибуції, виробництві гумових виробів, відновленні відсортованих відходів, оптовій торгівлі фармацевтичними товарами, виробництві промислового холодильного та вентиляційного устаткування, 3Д друці, виготовленні ортодонтичних апаратів, виробництві соняшникової олії, машинобудуванні.

Перші кроки релокованих підприємств на Волині

Волинська область не може похвалитися значною кількістю релокованих підприємств, які запрацювали на її території. Із понад 800 бізнесів, які за час війни релокувалися із зони ведення бойових дій в західні області України, на Волині запрацювали менше 30, що становить близько 3% від усієї їх кількості. Здавалося б, близьке сусідство з Європейським Союзом мало стати перевагою для бізнесу щодо налагодження міжнародних зв'язків та отримання інвестицій для розвитку, можливістю виходу зі своєю продукцією на міжнародну арену. Проте, стримуючим фактором є одночасне сусідство Волинської області із союзником країни-агресора білоруссю.

Які локації пропонує Волинь для майбутніх релокованих підприємств?

Підприємствам, які розташовані у зоні бойових дій чи поблизу лінії фронту, пропонується кілька варіантів пошуку місць для релокації: скористатися міністерською програмою, заповнивши відповідну заявку, і чекати відповіді та пропозицій з варіантами, куди можна переїхати; зайти на платформу «Прозорро.Продажі» у розділ «Релокація» і самостійно підібрати необхідне приміщення для перевезення виробничих потужностей серед тих, які пропонуються для оренди; шукати пропозиції на офіційних сайтах територіальних громад, які публікують інформацію про наявні в громаді локації для розміщення майбутніх релокованих підприємств.

На платформі «Прозорро.Продажі» станом на 30 травня 2023 року було розміщено 48 пропозицій щодо оренди приміщень для релокованого бізнесу на Волині. Інформацію про навні приміщення для оренди тут розміщують як структурні підрозділи органів місцевого самоврядування, так і власники місцевих підприємств.

Зокрема, у Луцьку пропонують 9 локацій для розміщення бізнесів із зони бойових дій. Зокрема, в оренду пропонують частину виробничих приміщень сучасного виробничого комплексу СП «Модерн-Експо», виробничих та складських приміщень заводу «Металіст», приміщення нині не працюючого текстильного підприємства, приміщення ТзОВ «Дейріко», частину площ у ТРК «Адреналін Сіті», виробничо-складську будівлю з ангаром, торгівельні площі в ТЦ «М2», офісно-виробничі приміщення. Ще три локації з приміщеннями для оренди пропонують в Луцькому районі.

В межах Володимирського району на платформі розміщені пропозиції щодо оренди приміщень у м. Володимирі – 17 локацій, у м. Нововолинськ – одна локація. Ще 9 приміщень пропонують для оренди в селах та селищах району. В межах Ковельського та Камінь-Каширського районів пропонують 8 та 1 локацію відповідно.

На офіційному сайті Луцької міської ради розмістили інформацію про функціонування Луцького центру підтримки евакуації та адаптації бізнесу. Йдеться про те, що Луцька міська рада готова надати українському бізнесу допомогу з евакуацією та переселенням на територію міської громади виробничих потужностей. У повідомленні на сайті ради розмістили форми заявки як для тих, хто потребує приміщення, виробничі та логістичні ресурси для роботи, так і для тих, хто має вільну нерухомість, виробничі площі, склади в межах громади і готовий надати їх підприємствам із зони ведення бойових дій.

На офіційному сайті міста Володимир також розмістили повідомлення про те, що громада приймає бізнес з територій, що постраждали від війни. У ньому йдеться про те, що громада уже прийняла два релоковані підприємства, а понад 20 суб'єктів господарювання також пропонують свої приміщення для підприємств із постраждалих від війни регіонів.

На головній сторінці сайту Нововолинської міської ради також можна знайти розділ «Релокація» із усією необхідною інформацію для підприємств із зони бойових дій. Зокрема, бізнесу пропонують понад 50 локацій для переїзду на територію громади, бізнес-тури із можливістю комунікації із власниками місцевих підприємств, можливість оренди/суборенди земельних ділянок під будівництво виробничих площ в межах індустріального парку «Нововолинськ».

Можливості для перевезення бізнесу на Волинь майбутні релоковані підприємства можуть знайти і на сайтах інших територіальних громад в межах області.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У столичному госпіталі помер воїн Володимир Шаргут, який проживав у Нововолинську
Наступна новина У музеї біля Луцька реставрують автентичні хати. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини