Боротьба з корупцією починається з кожного, - Ігор Лапін

Боротьба з корупцією починається з кожного, - Ігор Лапін

До корупційних діянь причетний не лише той, хто отримує вигоду, а й той, хто пропонує.

Якщо ми говоримо про рейтинги, які посідає Україна, і про причини появи таких високих показників корупції, маємо розуміти, що в першу чергу ці показники формує побутова корупція.

Отже, боротьбу починати має кожен з себе.

Боротьба з корупцією має бути не лише на рівні системи, хоча це важливо, бо викорінювати зло треба з середини, Але не менш важливо подолати в системі людський фактор, звички, побутову корупцію. Тому що на сьогоднішній момент, громадянину, простіше і швидше отримати необхідні документи через хабар, аніж отримувати документи чесним шляхом.

Окремим питанням корупційних ризиків є лобізм. У нас лобізм вважається корупцією, коли в європейському світі, лобізм – звичайна узаконена практика. Лобіст як посередник між владою та бізнесом, який надає абсолютно законні послуги, декларує прибутки, сплачує податки. Система роботи має бути прозорою, тоді не буде сумнівів в тому, що лобізм не є корупцією.

В нашій державі окремою темою, яка має подолати корупцію – є створення Антикорупційного суду. Принаймні, багато громадян свято вірять в результативність роботи такого суду. Я за те, щоб усі суди були чесними і позбавленими корупційних ризиків. Але оскільки в суспільстві є запит саме на спеціалізований суд, будемо його створювати. Поки насторожує в законодавстві, яке запропоноване два моменти: заполітизованість теми і можлива поява касти недосяжних.

Але все це ще на етапі обговорення, і при найкращій ситуації, за умов узгодження законодавчих норм, прийняття закону, проведення конкурсу тощо, такий суд з'явиться не раніше 2019 року. Тобто в час, коли в активній стадії будуть передвиборчі кампанії — президентська та парламентська. будуть передвиборчі кампанії — президентська та парламентська. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина ЗСУ на Донбасі ліквідували два терориста. ФОТО
Наступна новина Що відомо про нового керівника слідчого управління поліції Волині
Останні новини
Схожі новини